Turbine cu Gaz

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale
Instalatia de turbina cu gaze (ITG) este o masina termica care realizeaza conversia energiei chimice a combustibilului in energie mecanica, utilizand ca agent termic un gaz. Gazele utilizate in acest scop pot fi: aer, gaze de ardere, dioxid de carbon, heliu, etc.
Ciclul termodinamic dupa care evolueaza instalatiile moderne de turbine cu gaze este ciclul Brayton, intalnit in literatura de specialitate si sub denumirea de Joule. In figura 1 este prezentata in coordonate temperatura-entropie (T-s) forma ciclului Brayton teoretic, pentru care se disting urmatoarele transformari termodinamice:
1 - 2 compresie izentropa
2 - 3 incalzire izobara
3 - 4 destindere izentropa
4 - 1 racire izobara 
Fig. 1. Ciclul Brayton teoretic
Din punct de vedere al modului de interactiune intre agentul termic si produsele de ardere corespunzatoare sursei calde a ciclului, se disting:
o ITG in circuit deschis
Agentul de lucru se amesteca cu produsele de ardere la sursa calda si apoi se destind impreuna in turbina, pentru a fi ulterior esapate in atmosfera. Din punct de vedere termodinamic nu se poate vorbi in acest caz despre un ciclu propriu-zis. Inchiderea acestuia se realizeaza prin intermediul atmosferei, care reprezinta in acelasi timp si sursa rece a ciclului. In mod exclusiv, la ITG in circuit deschis se utilizeaza ca agent termic aerul.
o ITG in circuit inchis
Spre deosebire de cazul anterior, atat sursa calda, cat si sursa rece a ciclului se caracterizeaza prin prezenta unor suprafete de schimb de caldura. Agentul termic nu intra in contact direct nici cu produsele de ardere, nici cu fluidul de racire. Masa de agent termic se conserva in interiorul ciclului, deci se pot utiliza in acest scop gaze mai scumpe, dar cu proprietati termodinamice mai bune decat ale aerului: CO2, He.
Intr-o proportie covarsitoare, in centralele termoelectrice se utilizeaza ITG in circuit deschis. ITG in circuit inchis au o raspandire limitata, putand fi intalnite in cadrul unor filiere de centrale nuclearo-electrice. In prezenta lucrare se abordeaza ITG din prima categorie.
In figura 2 sunt prezentate schema de principiu pentru o ITG in circuit deschis si procesul real in coordonate T-s.
a) b)
Fig. 2 ITG in circuit deschis
a) Schema de principiu; b) Reprezentarea procesului in coordonate T-s 
K- compresor; CA - camera de ardere; TG - turbina cu gaze; FA - filtru de aer;
AZ - amortizor de zgomot; G - generator electric
Pe scurt, modul de functionare al unei ITG in circuit deschis poate fi descris astfel:
o Aerul este aspirat de compresor prin intermediul unui filtru FA. Acesta are rolul de a opri eventualele impuritati mecanice care ar conduce la degradarea paletajului compresorului.
o Dupa compresie, aerul patrunde in camera de ardere unde se amesteca cu combustibilul. Energia necesara compresiei este furnizata de turbina cu gaze (compresorul si turbina cu gaze sunt dispuse pe aceeasi linie de arbori).
o Produsele de ardere ies din CA si se destind in turbina cu gaze producand lucru mecanic. O parte din lucrul mecanic produs este utilizat pentru antrenarea compresorului, iar cealalta parte este transmisa catre generatorul electric.
o Gazele de ardere sunt esapate in atmosfera prin intermediul unui amortizor de zgomot care are rolul de a reduce poluarea fonica.
2. Parametrii caracteristici de proiect ai ciclului ITG
Principalii parametrii care caracterizeaza ciclul termodinamic ce sta la baza functionarii ITG sunt:
o Temperatura inainte de turbina cu gaze ( conform figurii 1)
o Raportul de compresie:
. (1)
Acesti doi parametri sunt utilizati de furnizorii de ITG in cataloagele de prezentare a produselor proprii.
Din punct de vedere al modului in care este definita temperatura inainte de turbina cu gaze, exista trei variante posibile:
o reprezinta temperatura medie a gazelor de ardere pe bordul de fuga al ajutajelor primei trepte din turbina ( ). Firma General Electric si licentiatii ei utilizeaza aceasta definitie. O astfel de temperatura indica punctul de la care incepe extractia de lucru mecanic.
o este determinata conform normelor International Standards Organisation (ISO) ( ). Este o temperatura fictiva ce rezulta in urma unui bilant termic pe sistemul de combustie. Reprezinta temperatura de intrare intr-o turbina cu gaze echivalenta, fara racire cu aer a paletelor rotorice si statorice, care produce acelasi efect ca si turbina reala.
o reprezinta temperatura reala de intrare in ajutajele primei trepte a turbinei ( ). Practic, acest mod de definire nu este utilizat de catre constructorii de ITG.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turbine cu Gaz.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!