Transportul Energiei la Tensiune Continua - HVDC

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati privind tensiunea contiuna
Dezvoltarea transportului energiei electrice a fost un pas mare al ingineriilor, chiar de la inceput, transportul energiei electrice s+a efectuat in tensiune contiuna. Inginerul francez H.Fontaine, in colaborare cu belgianul Gramme, demonstreaza in 1873 la expozitia de la Viena, ca dinamul poate functiona ca motor electric. Aceasta se considera prima demonstratie publica de transmitere a energiei electrice la distanta, in curent continuu. In perioada 1870-1881, primele retele de distributie electrica in Europa si America de Nord au fost construite ca retele de c.c pentru iluminat. Intre 1881 si 1900 asemenea retele au fost construite si pentru aplicatii de putere mare. In 1882 M.Deprez, cu ajutorul firmei germane AEG, construieste o linie de transport la tensiune continua intre Misbach si Munchen (57 km). 
Transportul in curent alternativ a aparut mai tarziu. Prima instalatie demonstrativa de transport in c.a. monofazat a fost realizata in 1884 la expozitia de la Torino, de catre L.Goliar, la tensiunea de 2 kV, pentru a transmite o putere de circa 20 kW la o distanta de 40 km.
Aparitia ulterioara a transformatoarelor, a circuitelor polifazate si a motoarelor cu inductie a dus la suprematia c.a. asupra c.c. - sistemele electroenergetice de astazi avand la baza utilizarea energiei la tensiune alternativa. 
Transportul energiei la tensiune continua nu constituie o noua tehnologie, el fiind mai vechi decat cel in curent alternativ. Totusi, extinderea sa pana in ultimii 20 de ani a fost limitata numai la aplicatii speciale.
2. Utilizarea legaturilor la tensiune continua
o Interconectarea in asincron intre doua sisteme electroenergetice care functioneaza la aceeasi frecventa nominala (50 sau 60 Hz), dar fara control coordonat al frecventei, sau care au frecvente diferite, 50 Hz si 60 Hz, a fost determinata de urmatoarele elemente: ameliorarea stabilita!tii statice si dinamice a unor interconexiuni, limitarea cresterii curentilor de scurtcircuit, controlul schimburilor de putere pe legatura.
o Legaturile de tip back-to-back intre doua sisteme electroenergetice vecine au urmatoarele avantaje: schimbul de putere este independent de frecventa si tensiunea sistemelor de c.a.; mentinerea la acelasi nivel a curentilor de scurtcircuit in sistemele vecine.
Dr. Hingorani a propus noul concept de ,,CUSTOM POWER", bazat pe utilizarea unor dispozitive de putere, de ,,dimensiuni reduse", in scopul cresterii sigurantei si unei calitati superioare a energiei electrice livrate consumatorilor.
3. Transportul energiei electrice la mari distante prin linii electrice aeriene
In general, costul constructiilor liniilor propriu-zise la tensiune alternativa, pentru una si aceeasi putere transportata si pentru una si aceeasi izolatie a liniilor este mult mai ridicat decat in cazul tehnologiei la tensiune continua. Acest lucru se datoreaza pe de o parte faptului ca pentru aceeasi tensiune nominala a liniei, nivelul de izolatie este mai mare in c.a. decat la tensiune continua, iar pe de alta parte puterea transportata, in cazul unor pierderi specifice egale, in c.a. este jumatate din cea transportata la tensiune continua.
Cazul I: Se considera o linie trifazata simplu circuit si o linie bipolara la tensiune continua, in diferite ipoteze (Figura 1).
a) Pentru aceeasi putere tranzitata si aceeasi tensiune de faza ca valoare de varf, raportul dintre pierderile de putere pe linia in c.a. si pe cea in c.c. este 1.33.
Puterea activa transportata pe linia trifazata este:
Unde:
( fiind tensiunea de faza cea mai ridicata a liniei in c.a.); s-a considerat .
Figura 1 Schema monofilara a liniei trifazate simplu circuit (a) si a liniei bipolare la tensiune continua (b).


Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul Energiei la Tensiune Continua - HVDC.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!