Tehnici Moderne de Utilizare a Luminii Naturale in Iluminatul Interior

Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Deschiderile destinate accesului luminii naturale pot avea un impact atat pozitiv, cat si negativ asupra performantei energetice globale a unei cladiri. Aporturile solare directe in interiorul cladirii pot determina o sarcina de racire suplimentara, dar in acelasi timp sistemele de iluminat artificial reduse (datorita integrarii cu iluminatul natural) contribuie la o diminuare a costurilor pentru electricitate, precum si la o reducere indirecta a sarcinii de racire. O cladire corect conceputa din punct de vedere al iluminatului natural poate oferi imbunatatiri semnificative ale performantei energetice globale, atunci cand toate aceste impacte sunt analizate in functie de tipul, destinatia si amplasamentul cladirii.
Scopul acestui articol este de a prezenta cateva sisteme de iluminat natural de inalta tehnologie si este numai rezultatul studiilor de documentare; in viitor, intentia autorului este de a aprofunda aceste tehnici de utilizare a luminii naturale si implementarea lor in medii de simulare performante (bazate pe programul Radiance, creat de Berkeley Laboratories, California, dupa principiul ,,raytracing" - urmarirea razei de lumina).
1. INTRODUCERE
In contextul preocuparii tot mai accentuate asupra controlului emisiilor de carbon, incalzirii globale si prelungirii duratei de viata a cladirilor, conceptia utilizarii luminii naturale in cladiri non-rezidentiale reprezinta o strategie importanta de imbunatatire a eficientei energetice prin reducerea necesarului de iluminat electric, incalzire si racire. Prin implementarea tehnicilor si sistemelor de iluminat natural avansate, se poate reduce considerabil consumul de energie electrica a acestor cladiri, concomitent cu o crestere semnificativa a calitatii mediului luminos interior.
Utilizarea eficienta a luminii naturale ca o componenta necesara prin calitatile sale in iluminatul interior a devenit un aspect extrem de important in tratarea moderna a conceptiei sistemelor de iluminat, pentru care trebuie realizata o integrare dinamica a componentei artificiale cu cea naturala, tinand seama de criteriile caracteristice destinatiei interiorului, in conexiune cu aspectele cantitative si calitative ale mediului luminos interior confortabil, functional si estetic.
Lumina naturala se distinge ca o sursa de lumina cu modificari unice si continue de distributie si spectru. Ea poate mari satisfactia vizuala a persoanelor si conserva energia, daca se iau in considerare aspecte cum ar fi vederea, controlul orbirii, factorii umani si integrarea sistemelor functionale ale cladirilor. Este necesar ca efectele luminii naturale sa fie analizate in toate spatiile in care este admisa, chiar daca este folosita ca o sursa de lumina, cu scopul de a evita probleme de orbire sau de pagube produse asupra materialelor cu care intra in contact.
Pentru utilizarea corecta a luminii naturale in sistemele de iluminat interior, trebuie sa se tina seama de mai multi factori :
o factorii umani, incluzand aspecte legate de fiziologie, perceptie, preferinte, comportament;
o efectele luminii naturale asupra materialelor (mobila, piese de arta, plante etc.);
o admisia controlata a luminii solare directe;
o admisia controlata a luminii de zi difuze;
o efectele terenului si ale cladirilor din jur asupra luminii disponibile;
o integrarea sistemelor cladirilor, incluzand iluminatul artificial, suprafetele vitrate, geometria interioara, finisajele, sistemele de control (manual si automat) si climatizarea.
2. ASPECTE TEORETICE ALE ILUMINATULUI NATURAL
Utilizarea luminii naturale in interiorul cladirilor poate reduce necesarul de iluminat electric (artificial) in timpul zilei, mentinand la o valoare corespunzatoare nivelul de iluminare. Din moment ce accesul componentei termicei IR a luminii solare poate fi evitat prin folosirea suprafetelor vitrate cu emisie scazuta sau cu selectie spectrala, cladirea astfel echipata va avea evident o sarcina de racire diminuata. In regiunile reci, unde predominanta este sarcina termica de incalzire, iluminatul natural contribuie, prin energia solara pasiva, la obtinerea de beneficii majore.
Integrarea iluminat natural - iluminat electric trebuie bazata pe o intelegere corecta a rolului de ansamblu pe care il joaca iluminatul in cadrul mediului interior al cladirii. Astfel, proiectantul trebuie sa decida ce rol individual joaca lumina naturala si respectiv iluminatul electric pentru a indeplini obiectivele sistemului de iluminat. Trebuie determinata contributia luminii naturale in spatiul analizat la diferite momente din zi si din cursul anului. Acest lucru presupune evaluarea nivelelor de iluminare prin valoare si contur izolux, evaluarea valorilor absolute si relative ale luminantelor suprafetelor iluminate natural, stabilirea zonelor iluminate natural, determinarea variatiilor temporale ale disponibilului de lumina naturala (directie si intensitate) si a modului in care distributia luminii naturale se modifica in functie de gradul de utilizare a elementelor de control (al acessului luminii naturale - storuri, jaluzele reglabile etc.).
Modul de comportare a ansamblului sistem de iluminat natural + electric este foarte important. Astfel, pentru cladiri ce inglobeaza o structura de tip atrium, unde predomina suprafetele vitrate cu deschidere spre exterior, exista un contrast intre imaginea pe care o ofera pe timp de zi si cea pe timp de noapte, prin trecerea de la o ambianta dominata de lumina naturala (in timpul zilei) la un mediu iluminat electric (in timpul noptii). 
Variatia diurna a parametrilor mediului luminos (nivel de iluminare - luminanta, culoare a luminii - temperatura de culoare) pentru cladirile moderne de tip atrium, ca de altfel si pentru alte tipuri de cladiri ce utilizeaza lumina naturala, ofera un exemplu pentru studiul comportamentului fiziologic al organismului uman (si nu numai) in raport cu ciclicitatea zi - noapte, subiect ce va fi tratat intr-un articol viitor.
Pentru cladirile iluminate natural, cele doua componente (naturala si electrica) trebuie insa astfel concepute incat sa ofere prin integrarea lor iluminatul corect al zonelor de lucru si crearea unei ambiante confortabile. Astfel, lumina naturala contribuie la iluminatul de ambianta (cu completare atunci cand e cazul - si de preferinta automata - prin iluminat electric), iar lumina electrica asigura iluminatul zonei sarcinii vizuale sau/si iluminatul de accent. In acest caz, sistemul de iluminat electric de ambianta este menit sa reduca atunci cand e cazul gradientul de lumina naturala si sa uniformizeze distributia luminantelor in mediul luminos. Ca atare, el trebuie sa fie proiectat si realizat cu circuite distribuite pe zone (sistem de iluminat zonat) care sa urmeze zonele de lumina naturala (acele zone caracterizate printr-o valoare relativ constanta a nivelului de iluminare produsa de lumina naturala), deci prin alinierea paralela a circuitelor sistemului de iluminat electric cu liniile izolux determinate de contributia luminii naturale in interior. Se impune o trecere fina de la zonele iluminate natural la cele iluminate electric, lucru realizabil prin prevederea de iluminat electric si pentru suprafetele iluminate natural si varierea intensitatii acestuia pentru a prelua variatiile luminii naturale. In mod evident, este obligatorie si integrarea din punct de vedere al culorii luminii a celor doua sisteme de iluminat. Astfel, sunt recomandate sursele de culoare aparenta neutra-calda sau neutra (3300 - 4000 K) pentru spatiile cu aport normal sau mare de lumina naturala si cele de culoare aparenta neutra sau neutra-rece (4000 - 5300 K) pentru spatiile cu aport mare sau foarte mare de lumina naturala. Sursele de culoare aparenta rece (peste 5300 K) se pot folosi numai pentru spatiile cu vitrare totala care functioneaza doar in timpul zilei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici Moderne de Utilizare a Luminii Naturale in Iluminatul Interior.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!