Supratensiuni in Retelele Electrice

Extras din referat Cum descarc?

Supratensiunile sunt fenomene tranzitorii si se caracterizeaza prin:
- amplitudine;
- forma;
- frecventa de aparitie.
Supratensiunile sunt:
- externe (supratensiuni atmosferice);
- interne (supratensiuni de comutatie si de defect).
Supratensiuni atmosferice - au durata foarte mica (0,5 - 10) usec. si valori de peste 4 Un;
- Un trasnet cazut direct pe linia electrica, in elementele ei (conductor de protectie, stalp, conductor activ, paratrasnet) apar scurgeri de curent (o cantitate de sarcina electrica foarte mare) intr-un timp scurt, iau nastere supratensiuni care se propaga pe conductoarele liniilor in stanga si in dreapta punctului lovit.
- Un trasnet cazut intr-un punct A, situat in vecinatatea liniei la distanta d, in linie apar supratensiuni de trasnet induse, cauzate de variatiile bruste ale campului electric. Supratensiunile induse depind de amplitudinea curentului de trasnet, de inaltimea de suspendare a conductorului liniei electrice aeriene deasupra solului si variaza invers proportional cu distanta de la locul lovirii trasnetului pana la conductor.
In urma loviturii directe, supratensiunea principala apare pe conductorul lovit, pe celelalte conductoare apar prin inductie, unde de supratensiune care insotesc unda impactului direct. Fenomenul are in principal caracter monofazat.
In cazul supratensiunilor induse, efectul este similar pe toate fazele liniei, procesul avand un caracter trifazat. Nivelul supratensiunilor induse nu este foarte ridicat, dar sunt periculoase pentru instalatiile de medie tensiune unde se depaseste nivelul de izolatie.
Supratensiuni interne - apar in exploatare ca urmare a oscilatiilor energiei electromagnetice inmagazinate in elementele circuitului electric la modificarea brusca a schemei sau a circulatiei, la comutatii, defecte. 
Ele sunt de forma oscilatorie sau cu mai multe varfuri succesive, impartindu-se in amortizate si intretinute.
Supratensiunile intretinute care apar:
- la rezonanta;
- neliniaritati;
- armonici superioare.
- au durate de timp relativ mari (0,03 - 1,0) sec.;
- valori de (1,5 - 3,0) Un.
Supratensiunile amortizate care apar:
- la comutatii;
- au durate mici (10 - 4000) usec.
- valori de (1,5 - 3,5) Un 
- solicita echipamentele numai la unda de soc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Supratensiuni in Retelele Electrice.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!