Stații de compresoare a gazelor

Extras din referat

I. INTRODUCERE 
Un camp de gaze naturale produce initial prin sonde de extractie gaze, la presiuni in general superioare presiunii necesare transportului si de aceea sub aspectul debitelor, presiunilor si factorului final de recuperare este suficienta energia de zacamant.
Dupa o perioada de expluatare, in functie de intensitatea acestuia si de caracteristicile fizico-geologice ale zacamantului, presiunea dinamica de extractie scade sub valoarea necesara transportului catre consumatori si se impune comprimarea energiei de zacamant prin energia de suprafata, prin energia de compimare a gazelor.
De asemenea, prin efectul comprimarii, contrapresiunea la gura sondei scade, fapt ce determina marirea fluxului respectiv a debitului de gaze, concomitent cu cresterea factorului final de recuperare (de golire) a respectivului zacamant de gaze.
Initial, transportul gazelor la consumatori se realizeaza prin conducte proiectate pentru anumite presiuni initiale si in punctele finale si pentru debite planificate.
Modificindu-se in timp unul sau mai multi parametri, rezulta pentru sistemul de transport necesitatea construirii de conducte paralele si/sau de statii de compresoare.
Statiile de compresoare in transportul gazelor ralizeaza presiunile pe conducte si prin cresterea vitezei de curgere a gazelor prin conductele existente este economica si eficienta ca durata, cost de investitii, consum de metal si protectie a mediului.
II. COMPUNEREA STATIEI DE COMPRESOARE
Agregatele compresoare se monteaza in cadrul unor instalatii tehnologice canplexe numite Statii de compresoare. 
Acestea se compun din urmatoarele parti principale:
1. Instalatia de separatie si filtrare a gazelor naturale;
2. Claviatura tehnologica a statiei;
3. Instalatia de masurare a parametrilor tehnologici de baza;
4. Grupuri compesoare;
5. Instalatia de racire a gazelor comprimate;
6. Gospodaria de energie electrica;
7. Gospodaria de ulei;
8. Hala statiei de compresoare;
9. Utilitati ale statiei de compresoare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Statii de compresoare a gazelor.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!