Statia 400 kV Urechesti

Extras din referat Cum descarc?

Statia Urechesti se afla langa termocentrala Rovinari. Aceasta
termocentrala are 4 generatoare de 330 MW fiecare. Aceasta statie este in functiune din 1972.

Statia 400/220/110 kV Urechesti este un nod energetic important al Sistemului Energetic National. Prin aceasta statie se poate evacua puterea produsa in termocentrala Rovinari (4 grupuri de 330 MW fiecare).
Din aceasta statie se realizeaza transferul de energie catre partea de mijloc a tarii, in zone care nu sunt bogate in surse de energie electrica (Transilvania si Moldova).

Statia 400 kV Urechesti contine:

- doua bare colectoare, 
- o bara de transfer,
- cinci celule pentru liniile electrice aeriene (Rovinari G3+4, Rovinari G5+6, Portile de Fier, Tantareni, Domnesti), 
- o celula pentru autotransformatorul trifazat de 400 MVA 400/220/22 kV,
- o celula pentru cupla longo -transversala, 
- o celula pentru cupla de transfer, 
- o celula pentru bobina de compensare 100 MVAr, 400 kV care era conectata la barele colectoare prin celula cuplei de transfer.

Intreruptoarele de inalta tensiune sunt aparate electrice destinate pentru comutatia (inchiderea si deschiderea) circuitelor electrice de inalta tensiune parcurse de curent.
In aceasta statie electrica avem intreruptoare de tip HPL 420 B2, 420kV, 3150A, 50 kA -produs de firma ABB SWITCHGEAR din Suedia.
Separatoarele sunt aparate de comutatie care, spre deosebire de intreruptoare, nu sunt prevazute cu dispozitive de stingere a arcului electric. Obisnuit, ele realizeaza un spatiu de izolare vizibil prin lama de aer si sunt astfel construite (din motive de electrosecuritate) incat, la un separator deschis, nivelul de izolatie dintre contactele unei faze este mai mare decat nivelul de izolatie dintre fiecare contact si pamant.
Separatoarele se folosesc in scheme fie pentru separarea de tensiune a unor parti din schema, fie pentru unele manevre de comutatie sub curent in cadrul carora diferenta de potential la bornele lor nu depaseste 1-2% din tensiunea nominala.
Separatoarele statiei 400 kv Urechesti sunt de tipul H100 ,420kV , 2000A ,50kA , produse de firma AEG ENERGIETECHNIK din Germania.
Transformatoarele de masurare (de curent si de tensiune) asigura alimentarea aparatelor de masurat si a unora dintre releele si dispozitivele de semnalizare. Concomitent, prin ele se asigura izolarea galvanica a circuitelor secundare de joasa tensiune de circuitele primare de inalta tensiune, ceea ce contribuie la securitatea personalului.
Transformatoarele de current din aceasta statie sunt de tipul IOSK 420 (cu ulei), SAS 420 (SF6) -produse de firma HAEFELY TRENCH din Germania.
Transformatoarele de tensiune sunt de tipul TEMF 400 HX, TEVF 400 HX produse de HAEFELY TRENCH din Canada.
Descarcatoarele sunt aparate pentru protectia izolatiei circuitelor de inalta tensiune impotriva supratensiunilor atmosferice sau de origine interna. Imediat dupa descarcarea supratensiunii la pamant, ele trebuie sa realizeze stingerea arcului si deci refacerea nivelului de izolatie pentru asigurarea alimentarii in continuare a consumatorilor.
In aceasta statie avem descarcatoare de tip EXLIM P 336-EH 420 ZnO Gapless produse de ABB SWITCHGEAR din Suedia.

Aceasta statie a fost retehnologizata de curand.
Dupa lucrarile de retehnologizare, s-a mentinut actuala schema electrica, care a fost imbunatatita prin adaugarea unei celule pentru cupla de transfer, fosta celula a cuplei de transfer ramanand doar pentru bobina de compensare de 100 MVAr. Aceasta conduce la o mai mare fiabilitate a nodului energetic Urechesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statia 400 kV Urechesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!