Senzori de Pozitie si de Miscare

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
CLASIFICAREA SENZORILOR DE POZITIE SI DE MISCARE
1. SENZOR POTENTIOMETRIC
2. SENZOR CAPACITIV
3. SENZOR OPTOELECTRIC
4. SENZOR PIEZOELECTRIC 
5. IN MOD SUCCINT....
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Primul deceniu al sec. XXI a fost numit de cineva "deceniu al senzorilor". Cu cresterea brusca senzorilor si utilizarii lor in ultimii 15 ani ele totusi se afla la marginele revolutiei similare cu ceace a avut loc cu microcalculatori in 1980'. Avantaje immense au fost performate in tehnologii de producerea senzorilor si dezvoltarea lor in viitorul.
Senzor - este un dispozitiv tehnic care reactioneaza la anumite proprietati fizice sau chimice ale mediului din preajma lui. Ca parte componenta a unui aparat sau sistem poate masura/inregistra de exemplu presiunea, umiditatea, campul magnetic, acceleratia, forta, intensitatea sonora, radiatii s.a
11 septembrie 2001 a rasturnat gindirea oamenilor: ei au inceput sa gineasca mai des despre protectia aeroporturilor si zborurilor, si despre sigurenta oamenilor in general.
Pericol de aparitie acestor teracturi a impus sa elaboreze sisteme paznice mai perfecte pentru potectia fiabila cee ce necesita dispozitive senzorice corespunzatoare.
Determinarea pozitiei si deplasarii obiectelorfizice este una din cele mai importante functii a sistemelor automatizate. Functia aceasta este necesara aproape la toate (SAG) sistemele de gestiune automata, sistemele de comanda a curentului de transport, sistemele de securitate si in tehnica robotica. In afara de aceste domenii senzorii de pozitie si de miscare suntdeseori folosite in medecina, procese industriale tehnologice, sisteme de iluminare, jucarii interactive, marfuri si masini uz casnic, etc. Totul mentionat mai sus dovedeste ca senzorii de pozitie si de miscare reprezinta un domeniu actual si perspectiv al productiei de masa a senzorilor. 
Acum este necesar de a da difinitia senzorilor analizate in aest referat. In sensul larg al termenului senzorii de pozitie si de miscare sunt incluse in diferite surse de literature urmatoarele tipuri ale senzorilor folosite in present: senzor de prezenta a obiectului fizic, senzor de miscare a obiectului, senzor de deplasarea obiectelor, senzor de pozitie, sensor de apropiere.
Senzori de prezenta detecteaz[ prezen'a omului (uneori ;i animalelor) ]n zona contrlat[. ]n acela;I timp sensori de miscare reac'ioneaz[ numai la deplasarea obiectului. Diferenta principala consta in faptul ca senzori de prezenta inregistreaza aflarea obiectului in zona controlata indifferent el se misca ori este incremenit, in acelasi timp semnalul de iesire a senzorului de miscare apare numai in cazuldeplasarii fizice a obiectului.
Senzorii de pozitie sunt folosite pentru determinarea coordonatelor (liniare, unghiulare) de pozitia ale obiectului studiat in raport cu punctul dat. 
Prin termenul deplasarea obiectului se subintelege miscare dintr-o pozitie in alta, care se afla la careva distanta sau unghiul fata de prima pozitia. Adica senzorii de deplasare determina miscarea obiectului in raport cu pozitia lui initiala. 
Pentru determinarea distantelor periculoase dintre doua obiecte ca regula sunt folosite senzori de apropiere (de proximitate). Aceste senzori reprezinta cazul particular al senzorilor de pozitia a obiectului. Senzorii de pozitie ca de obicei sunt dispozitive liniare cu semnale la iesire ce reprezint distanta intre obiect si punctul de referinta. Senzorii de apropiere sunt dispozitive mai simple, la care semnalul de iesire va apare numai in cazul depistarii distantei critice intre obiectele. 
Senzori de pozitie si de miscare au un rol important si in viata noastra de fiecare zi. Ele au devenit cu totul indespensabile in case noastre, automobile si locuri de munca, etc.
Deorece tehnologia producerii sensorilor se imbunatateste, senzori devin mai mici, mai buni si mai iefteni, ce ne deschide sansa pentru aplicarea sensorilor in sens mai larg.
In dependenta de situatia concreta prezenta, pozitionarea si miscarea obiectului, de exemplu, a omului pot fi detectate prin caracteristicile corului si caracterului de purtare. De exemplu, senzor poate reactiona la modificarea greutatii corpului, caldurii si sunetelor, precum si la permiabilitatea dielectrica, etc.
CLASIFICAREA SENZORILOR DE POZITIE SI DE MISCARE
In dependenta de fenomenul sau caracteristica care sta la baza principilui de functionare senzorilor pot fi clasificate in felul urmator (fig. 1).
Figura 1 - Clasificarea senzorilor de pozitie si de miscare
Inainte de elaborarea sau alegerea senzorului de pozitie sau de miscare e necesar sa raspunda la urmatoarele intrebari:
1. Care sunt valoarea si tipul de deplasarea masurata? (exista2 tipuri de deplasare: liniar si unghiular)
2. Ce valori trebuie sa aiba capacitatea de rezolutie si precizia?
3. Din ce material este produs obiectul analizat? (metal, mase plastice, lichid, materialeferomagnetice, etc.)
4. Cum este spatiului pus la dispozitia pentru montarea senzorului?
5. Cum trebuie sa fie diapazonul de masurare?
6. In ce conditii ale mediului ambient senzorul este supus sa lucreze? (umeditatea, temperature, sursa de vibratii, de perturbatii, etc.)
7. Cum trebuie sa fie puterea consumata de catre sensor?
8. Cu trebuie sa fie termenul de expluatare a senzorului? (acest parametru este direct legat cu timpul de expluatarea a sistemului intreg)
9. Cum trebuie sa fie costul senzorului?
In continuare vor fi analizate senzorii bazate pe diferite principii de functionare. Scopul analizei consta din intelegerea corecta a celor mai raspndite principiilor de functionare a senzorilor existente si tehnologiilor celor mai folosite si de asemenea intelegerea cauzelor de ce o tehnologie este mai prefereta decit alta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Senzori de Pozitie si de Miscare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!