Referat - Hidrocentrala de la Itaipu

Extras din referat Cum descarc?

Hidrocentrala de la Itaipu
Numele de Itaipu provine de la o insula care a existat in apropierea santierului de constructie. Itaipu, in limba Guarani, inseamna "pietrele care canta" .
"Arahide"-un termen des folosit de asa-numiti "experti in economie" si reprezentanti in legatura cu energiile alternative.
' Insuficienta', 'Nu ne putem baza pe energia alternativa' 'Nu este fezabila ", sunt exprimari des intalnite. ITAIPU demonstreaza contrariul ! Cu o putere mai mare decat 10 centrale atomoelectrice alimenteaza al doilea oras ca marime de pe glob cu electricitate cu zero emisii din 1984, fiind in continuare extinsa pana in 1991. 26% din consumul de energie electrica al Braziliei si 78% din cel al Paraguay este acoperit de ITAIPU.
Itaipu Binacional este compania care detine cea mai mare centrala hidroelectrica operationala din lume. Este o initiativa binationala a Paraguay si Brazilia, situata pe raul Parana la granita dintre cele doua state, la 15 km de Podul Prieteniei. Proiectul se intinde de la Foz do Iguacu in Brazilia si Ciudad del Este in Paraguay in sud pana la Guaira si Salto del Guaira in north. Capacitatea de generare instalata este de 14 GW, cu 20 de unitati generatoare de 700 MW fiecare.
In anul 2000 si-a atins capacitatea record de productie de 93,4 miliarde kWh , ceea ce a reprezentat 93% din necesitatile Paraguayului si 20% din cele ale Braziliei in anul 2005.
Localizata la granita dintre Brazilia si Paraguay si la mica distanta de granita cu Argentina, primul pas luat in vederea constructiei a fost in 1966 cand ministrii de externe ai Braziliei si Paraguay au semnat tratatul bilateral ' Documentul de la Ygazu'. Prin acesta s-a stabilit conceperea unui studiu evaluativ al potentialului hidroelectric al raului Parana, aflat in posesia ambelor state.
Acest complex este situat la 14 kilometri de Podul International ce leaga orasele Foz do Iguacudin Brazilia si Ciudad del Este din Paraguay. El consta de fapt dintr-o serie de baraje de diverse tipuri, are o lungime totala de 7744 metri si o inaltime de 225 metri. Centrala hidroelectrica este situata, in mare, la baza barajului principal dar si pe canalul de evacuare. Dintre cele 18 generatoare electrice 15 sunt situate in centrala principala iar 3 sunt situate pe canalul de evacuare.
Canalul de evacuare a surplusului de apa este situat in partea dreapta a centralei fiind format din 14 segmente avand un potential de evacuare a apei de 62200 m3/secunda(de doua ori mai mare decat cel inregistrat in cazul celei mai mari inundatii). Pentru a putea fi construit barajul principal si centrala electrica raul a fost redirectionat spre stanga printr-un canal. Volumul constructiei de la Itaipu este deosebit de impresionant.
Pentru realizarea constructiei s-a mutat albia fluviului Parana care este al saptelea din lume si s-au mutat 50 milioane de tone de roca si piatra.
Pe 26 aprilie 1973 cele doua guverne au semnat un tratat "pentru dezvoltarea utilizarii resurselor hidroelectrice ale raului Parana" si au fondat "ITAIPU Binacional" (o cooperare cu capacitatea legala, administrativa si financiara si responsabilitatea tehnica de a planifica, construi si pune in functiune proiectul hidrocentralei) in 17 mai 1974.
Constructia efectiva a inceput in 1975, atingand apogeul in 1978 cand la proiect lucrau 30 000 de oameni. Productia lunara de beton a proiectului atingea 338 000 metri cubi. In total s-a folosit de 15 ori cantitatea de beton utilizata pentru constructia "Eurotunelului". Barajul atinge o inaltime de 196 de metri si are o lungime de 7,76 kilometri. Lacul de acumulare astfel creat are o lungime de 170 de kilometri si o capacitate de 29 miliarde tone de apa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat - Hidrocentrala de la Itaipu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!