Reducerea emisiilor în tehnologiile de producere a energiei electrice și termice

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Emisiile globale in 2010 s-au apropiat de 30 de gigatone (Gt). Aproximativ 12 Gt (40%) sunt emise din sectorul de producere a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili, cum ar fi carbunele, petrolul si gazul natural, pentru a genera caldura necesara pentru a alimenta turbine cu abur. Arderea acestor combustibili are ca rezultat producerea de dioxid de carbon () - captarea termica primara, ,,gazul cu efect de sera" responsabil de incalzirea globala, pe langa alte azoturi si oxizi de sulf, responsabili de diverse impacturi asupra mediului.
In ultimele doua secole, omenirea a crescut concentratia in atmosfera de la 280 la mai mult de 380 de parti pe milion in volum si creste mai repede in fiecare zi. Pe masura ce concentratia a crescut, la fel si temperatura medie a planetei. In ultimul secol, temperatura medie a suprafetei Pamantului a crescut cu aproximativ 0,74 ? C. Daca continuam sa emitam carbon fara control, temperaturile vor creste cu 3,4 ? C suplimentare pana la sfarsitul acestui secol. Schimbarile climatice de aceasta magnitudine ar putea avea consecinte grave asupra vietii pe Pamant. Cresterea nivelului marii, secetele, inundatiile, furtunile intense, incendiile forestiere, deficitul de apa si bolile cardiorespiratorii ar fi cateva rezultate. Sistemele agricole ar fi subliniate - posibil sa fie declinate in unele parti ale lumii. Exista, de asemenea, riscul ca incalzirea continua sa impinga planeta peste praguri critice sau ,,puncte de basculare" - cum ar fi topirea pe scara larga a ghetii polare, prabusirea padurii tropicale Amazon sau incalzirea si acidifierea oceanelor - asta va face schimbari climatice ireversibile. In ciuda cresterii dovezilor provocate de schimbarile climatice, eforturile de limitare a emisiilor de carbon raman insuficiente, ineficiente si, in majoritatea tarilor, inexistente. Avand in vedere tendintele actuale si cele mai bune dovezi stiintifice disponibile, omenirea trebuie sa reduca emisiile totale cu cel putin 80% pana in 2050. Cu toate acestea, in fiecare zi emisiile continua sa creasca.
Sectorul energiei electrice este sursa majora a emisiilor globale totale responsabile de aproximativ 40% la nivel mondial, urmata de transport, industrie si alte sectoare, asa cum se arata in figura 1. Drept urmare, ne vom concentra in acest articol asupra modului de a reduce cantitatile de emise din sectorul energiei electrice folosind ceea ce se numeste Smart Electric Grid.
Grila electrica inteligenta fata de grila electrica existenta
Reteaua electrica a fost candva descrisa drept ,,cea mai mare realizare inginereasca a secolului XX". Acest rang a fost foarte suspectat dupa celebrul declin al orasului New York si aproape nord-estul SUA si al unor parti din Canada in 14 august 2003, lasand peste 50 de milioane de oameni fara electricitate si costand peste 6 miliarde de dolari. Astazi, la inceputul secolului 21, economia digitala, schimbarile climatice globale si amenintarile naturale / teroriste au concentrat toate atentiile asupra nevoii stringente a unei retele electrice inteligente si mai fiabile.
Smart Grid (SG) poate fi privita ca o viziune, un concept, un cadru sau o umbrela pentru un pas modernizat, evolutiv, de generatie urmatoare a sistemului nostru de energie electrica. Este o integrare a componentelor, subsistemelor si serviciilor complementare sub controlul sistemelor de control si control extrem de inteligente pe intregul sistem de energie electrica. Este o combinatie de tehnologii care permit - hardware, software sau practici - care fac colectiv mediul de infrastructura de energie electrica mai prietenos, mai sigur, sigur, mai fiabil, auto-vindecare, eficient si mai durabil. Numit si grila inteligenta, sau viitoare grila, conceptul unui SG este acela al unui ,,upgrade digital". Inteligenta SG se afla in stratul de informatii decizionale, in toate programele de calculator care ruleaza in relee, proiectari electronice inovatoare, sisteme de automatizare a statiilor de statie si centre de control. Tehnologiile SG ar putea contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin cresterea eficientei si conservarii, facilitand integrarea energiei regenerabile si permitand vehicule electrice hibride plug-in.
Luati in considerare modul in care comunicatiile s-au schimbat in a doua jumatate a secolului XX pana in prima decada a XXI. Am progresat de la telefoane cu apel rotativ si apeluri costisitoare la distanta lunga la internet, e-mail, telefoane mobile, videoconferinta si chat-uri video. Analizati acum cum s-a schimbat relatia noastra cu reteaua electrica in aceeasi perioada de timp. Pana in prezent, revolutiile pe care le-am vazut in comunicatii au foarte putini analogi in reteaua electrica. In general, Smart Grid (SG) se refera la utilizarea informatiilor digitale si controleaza tehnologia pentru a imbunatati fiabilitatea, securitatea si eficienta generala a retelei electrice. Acest lucru se va realiza oferind stimulentelor consumatorilor si utilitatilor sa lucreze impreuna pentru a crea un sistem mai sensibil si mai putin poluant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reducerea emisiilor in tehnologiile de producere a energiei electrice si termice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1) https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/emissions-co2-so2-nox-from-1/assessment-1 
2) https://www.researchgate.net/publication/258399637_Reducing_Carbon_Dioxide_Emissions_from_Electricity_Sector_Using_Smart_Electric_Grid_Applications
3) https://www.hindawi.com/journals/je/2013/845051/#introduction
4) https://www.c2es.org/site/assets/uploads/2018/10/sustainable-options-for-reducing-emissions-from-thermal-energy.pdf
5) https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/emissions-co2-so2-nox-from-1/assessment-1
6) http://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2019/02/PNIESC_RO_COM.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!