Reducerea emisiilor de praf din gazele de ardere

Extras din referat Cum descarc?

In cazul arderii combustibililor solizi, gazele rezultate contin importante cantitati de cenusa. Concentratia de cenusa in gazele de ardere depinde in principal de continutul de cenusa al combustibilului si de tehnologia de ardere.
In figura 1 s-a reprezentat schematic traseul cenusii intr-un generator de abur cu arderea carbunelui in strat, pe gratar (a), respectiv in in stare pulverizata (b).
Daca in cazul arderii carbunelui pe gratar rulant, gradul de antrenare a cenusii xa are valori mici (0,13 - 0,27), in cazul arderii carbunelui in stare pulverizata xa are valori foarte mari (0,85 - 0,95). 
Nu este posibila separarea unei cantitati mai mari de cenusa in focarele cu arderea carbunelui in stare pulverizata si evacuarea cenusii sub forma de pulbere. Reducerea vitezei ascensionale a gazelor de ardere in focar si macinarea grosiera a carbunelui sunt solutii ce ar favoriza un grad sporit de separare, dar ele nu sunt si economice. Pentru a realiza un grad mai mare de retinere a cenusii in focar, se apeleaza, atunci cand este posibil din punct de vedere tehnic si rentabil din punct de vedere economic, la procedeul evacuarii cenusii in stare lichida.
In tabelul 1 sunt prezentate valorile uzuale ale gradului de antrenare a cenusii xa, pentru diferite tipuri de focare, in functie de tehnologia de ardere si de natura combustibilului folosit.
Tipul focarului Carbune Partea de cenusa
antrenata de gazele
de ardere xa
Focar cu ardere in strat. Huila 0.13 0.25
Carbune brun 0.13 0.25
Focar camera si evacuarea cenusii in stare solida. Huila 0.85 0.95
Carbune brun 
Turba 
Focar camera si evacuarea cenusii in stare lichida: Huila 
- Deschis 0.8 0.85
- Semideschis 0.7 0.8
- Ciclon vertical 0.2 0.25
- Ciclon orizontal 0.1 0.15
Tabelul 1 - Valori orientative ale gradului de antrenare a cenusii de catre gazele de ardere care parasesc focarul
Instalatii pentru desprafuirea gazelor de ardere
Particulele solide continute in gazele de ardere se compun din cenusa zburatoare, cocs si funingine. Comportarea particulelor din norul de praf depinde de mai multi factori, precum:
- diametrul particulelor;
- distributia marimii particulelor;
- forma particulelor;
- viteza de sedimentare;
- proprietati fizice (electrice, de aderenta, de solubilitate) ale particulelor;
- concentratia prafului in mediul gazos.
Alegerea tipului constructiv si dimensionarea instalatiilor de desprafuire trebuie sa se realizeze in functie de toti factorii enumerati.
In figura 2 se prezinta o clasificare generala si se indica procedeele de separare in functie de diametrul particulelor. De asemenea, se indica natura miscarii, domeniul de vizibilitate pentru diferite categorii de particule si se exemplifica cateva categorii importante de praf si fum.


Fisiere in arhiva (1):

 • Reducerea emisiilor de praf din gazele de ardere.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- T. Popa, Cazane si turbine cu abur, Vol.I, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1968.
- Nibeleanu St., Artino A., Napu S., Instalatii de separare a prafului cu electrofiltre, Editura Tehnica, Bucuresti, 1984.
- http://www.rasfoiesc.com/inginerie/tehnica-mecanica/Reducerea-emisiilor-de-pulbere68.php
- http://www.scritub.com/geografie/ecologie/PURIFICAREA-EMISIILOR-GAZOASE1731919424.php
- https://en.wikipedia.org/wiki/Electrostatic_precipitator
- https://en.wikipedia.org/wiki/Baghouse


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!