Reactorul Nuclear - Cernobilul - din Perspectiva Tehnica Canadiana

Extras din referat Cum descarc?

REACTORUL NUCLEAR
DESEURILE RADIOACTIVE
ATENUAREA RADIOACTIVA
INTERACTIUNEA RADIATIILOR RADIOACTIVE +-, 2 SI 3 CU SEMICONDUCTORII
GENERATORUL NUCLEAR FOTOTERMOELECTRIC
CERNOBALUL - DIN PERSPECTIVA TEHNICA CANADIANA
Transmutatiile radioactive naturale precum si reactii nucleare produse artificial, prin reactii de fisiune nucleara au ca rezultat, degajarea unor mari cantitati de energie pe unitatea de masa a substantei cu care reactioneaza. 
Posibilitatea utilizarii energiei nucleare s-a realizat o data cu descoperirea fisiunii nucleare si procedeul obtinerii reactiei in lant. Reactia nucleara continua si reglabila se realizeaza in reactori nucleari (pilele atomice).
In reactoare se utilizeaza uraniu 23592U. Conditia necesara pentru decurgerea reactiei nucleare in lant este masa suficienta de uraniu din reactor. 
Neutronii care se formeaza in procesul reactiei nucleare, pot iesi prin suprafata uraniului afara si participa la dezvoltarea reactiei in lant.
Pentru ca fractiunea de acesti neutroni sa fie mica, in comparatie cu volumul lui, trebuie ca masa uraniului din reactor sa fie suficient de mare si sa depaseasca o anumita masa critica. Pe de alta parte, pentru ca reactia sa nu decurga prea violent, trebuie reglat numarul de neutroni, nepermitandu-i sa creasca prea mult. Aceasta se realizeaza printr-o absorbtie a neutronilor termici excedentari cu ajutorul unor elemente ca borul (B) si cadmiul (Cd).
Un reactor nuclear este alcatuit din: - spatiul in care sunt asezate blocurile de uraniu (23592U) si de moderatori (de obicei, grafit) A, - reflectorul de neutroni care au parasit spatiul in care se desfasoara reactia B, - strat de protectie care protejeaza spatiul inconjurator de actiunea radiatiilor emise in timpul desfasurarii reactiei nucleare C, - bare de cadmiu (Cd) sau bor (B) D si E care sunt introduse in volumul A si incetinesc reactia de fisiune nucleara. Introducerea barelor se face in mod automat, imediat ce puterea reactiei nucleare depaseste o anumita limita. Apa este folosita pentru racirea blocurilor de uraniu, iar aburul rezultat din fierberea apei pune in miscare turbina unui generator electric care produce energie electrica.
Acesta ar fi un aspect al obtinerii energiei in reactoarele nucleare, dar cel mai trist aspect il constituie problema deseurilor nucleare radioactive si stocarea lor.
O uzina de preparare a minereurilor radioactive sau o centrala electrica nucleara, in afara de elementul utilizabil, produce si o cantitate imensa de produse secundare sau inutilizabile, denumite deseuri radioactive. 
Se stie ca, deseurile radioactive ca si minereul sau substanta radioactiva constituie un pericol pentru sanatatea omului. Gradul de periculozitate se datoreaza duratei, uneori chiar mii de ani in care deseurile isi pastreaza proprietatile radioactive.
Depozitarea deseurilor radioactive este o problema mondiala si de actualitate, ca sa nu mai vorbim de accidentele grave produse prin explozia unor astfel de centrale nucleare sau numai prin deteriorarea unor accesorii din instalatiile complexe ale acestor centrale nucleare.
Explozia centralei nucleare de la Cernobal din fosta U.R.S.S. a produs o catastrofa ecologica radioactiva de proportii incalculabile, afectand peste 5000000 de oameni din multe parti ale Europei.
Se stie ca, in asemenea situatii oamenii trebuie sfatuiti sa stea cat mai mult timp posibil in casa, in spatii inchise si sa fie informati de pericolul imbolnavirii incurabile prin contaminarea cu radiatii si reziduuri radioactive, iar periodic sa raporteze evolutia radioactivitatii nucleare din atmosfera si numai la scaderea intensitatii radioactive din atmosfera la parametri normali, numai atunci se putea iesi si circula cu siguranta afara din casa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reactorul Nuclear - Cernobilul - din Perspectiva Tehnica Canadiana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!