Politica Energetica

Cuprins referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE 3
i. Cadru legal 4
ii. Obiective 6
II. EVOLUTIA 7
III. MODUL DE FUNCTIONARE 9
IV. ARGUMENTE PRO SI CONTRA 11
V. CUVINTE CHEIE 12
VI. CITATE 13
VII. BIBLIOGRAFIE 15


Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Energia este si va ramane una din preocuparile globale majore ale secolului al XXI-lea, iar Europa nu reprezinta o exceptie. Datorita faptului ca se preconizeaza o crestere majora a cererii de energie pe plan global in anii urmatori, s-au ridicat diverse intrebari referitoare la furnizarile de energie in viitor, la competitivitatea economica a diverselor surse de energie si la impactul asupra mediului inconjurator. In conformitate cu Noua Politica Energetica a Uniunii Europene elaborata in anul 2007,energia este un element esential al dezvoltarii la nivelul Uniunii. In aceeasi masura este si o provocare in ceea ce priveste impactul sectorului energetic asupra schimbarilor climatice, a cresterii dependentei de importul de resurse energetice, precum si a cresterii pretului energiei. 
Pentru depasirea acestor provocari Comisia Europeana considera absolut necesar ca UE sa promoveze o politica energetica comuna, bazata pe securitate energetica, dezvoltare durabila si competitivitate. Ingrijorarea provocata de dependenta tot mai accentuata de importurile de energie din Rusia a transformat politica energetica intr-una dintre prioritatile Uniunii Europene.
O politica energetica europeana conduce in mod decisiv Uniunea Europeana catre o economie caracterizata de un consum redus de energie mai sigura, mai competitiva si mai durabila. Obiectivele energetice care se doresc a fi atinse cu prioritate se refera la garantarea unei functionari competitive a pietei interne de energie, a securitatii aprovizionarii strategice, a unei reduceri concrete a emisiilor de gaze cu efect de sera provocate de producerea sau consumul de energie, precum si a afirmarii Uniunii Europene ca voce unitara pe scena internationala. 
Lumina, caldura, transportul, productia industriala sunt servicii bazate pe energie, indispensabile pentru oameni. Insa resursele energetice fosile (petrolul, gazul natural, carbunele) nu sunt inepuizabile. De aceea, trebuiesc gestionate cu atentie si, in acelasi timp, sa incercam sa gasim si resurse alternative. Europa consuma tot mai multa energie si importa inca si mai multa. Astfel, Europa dispune azi de norme comune, statele membre putand sa avanseze impreuna in aceeasi directie pentru a avea acces la o cantitate suficienta de energie, la preturi accesibile, cu mentinerea poluarii la un nivel cat mai scazut.
Sectorul energetic este un domeniu strategic, deoarece nu ne putem lipsi de energie. Avem nevoie de ea pentru a ne lumina locuintele, pentru a ne incalzi, pentru a ne deplasa sau pentru a transporta marfuri. De asemenea, energia sta la baza tuturor sectoarelor economice (agricultura, industrie si servicii) si este esentiala pentru asigurarea progresului stiintific. Calitatea vietii noastre este strans legata de consumul unor mari cantitati de energie. Acesta genereaza poluarea mediului in general, iar impactul negativ trebuie redus cat mai mult posibil.
Interesul statelor europene fata de sectorul energetic nu este nou. Totul a inceput chiar dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, cu dorinta de ,,a pune mijloacele de razboi in slujba pacii", dupa cum spunea Jean Monnet, unul dintre parintii fondatori ai Europei unite. Astfel, carbunele si otelul, pe de o parte, si energia nucleara, pe de alta parte, au stat la baza primelor tratate europene: Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (care a incetat in 2002) si Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom), in vigoare si astazi.
Inca din anii '60, statele europene au inteles ca trebuie sa se solidarizeze pentru a face fata eventualelor probleme legate de aprovizionarea cu energie. Asa au fost puse in comun stocurile strategice de petrol si a fost elaborat un mecanism de reactie in caz de criza. Astazi, politica energetica are tangente cu numeroase alte domenii: industrie, mediu, transporturi, cercetare si inovare si chiar relatii externe.
Problema energiei nu trebuie legata, insa, numai de numarul de locuitori, ci si de tendinta naturala a societatii omenesti de a-si dezvolta in mod continuu, nivelul de dezvoltare sociala. Istoria dezvoltarii societatii omenesti demonstreaza clar ca nevoia de energie a unei societati umane este direct proportionala cu nivelul de dezvoltare tehnologica. 
Pentru a contura o imagine de perspectiva a fluxurilor de energie pe care le are la dispozitie omul, pe planeta sa, este util sa facem o departajare a acestora in doua mari grupuri: 
1. ENERGIE EPUIZABILA 
a. Hidrocarburile fosile (carbuni, petrol, gaz natural, nisipuri asfaltice, sisturi bituminoase). 
b. Combustibilii nucleari: uraniul-235 (izotop fisionabil), uraniu-238(izotop fertil), toriul(element fertil), litiul(element necesar reactiilor de fuziune deuteriu - tritiu 
c. Energie geotermica (in capcane magnetice) 
2. ENERGIE CONTINUA; 
a. Energie solara 
b. Energie hidraulica 
c. Energie eoliana 
d. Energia mareelor 
e. Energia valurilor 
f. Energia geotermica (fluxul de caldura al crustei terestre) 
g. Energia fotochimica stocata in plante si animale 
h. Energia animala (inclusiv omul)


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Energetica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://register.consilium.europa.euhttp://ec.europa.eu/
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM%3A2007%3A0001%3AFIN%3ARO%3APDF
http://europa.eu/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!