Pile de Combustie

Extras din referat Cum descarc?

1.1. SISTEME ELECTROCHIMICE
Reactiile electrochimice sunt reactii de transfer de sarcina, care se petrec la interfata conductor electronic / conductor ionic. Studiul unui proces de transfer de sarcina cu ajutorul instrumentelor e posibil numai intr-un circuit complet, care implica intotdeauna doi electrozi, adica o celula electrochimica. In figura 1.1, este reprezentata schematic o celula electrochimica:
Figura 1.1. Celula electrochimica .
Cationii migreaza spre catod si anionii spre anod. Curentul este definit ca un flux de sarcini pozitive si are sensul opus electronilor in circuitul exterior. Pe linia punctata poate fi intercalata o sursa de tensiune sau un aparat de masura in functie de tipul de celula.
In conditii de neechilibru, cand prin celula trece un curent electric net, la electrozi au loc reactii electrochimice si anume:
La anod are loc reactia de oxidare, care se petrece cu cedare de electroni:
(1.1)
La catod are loc reactia de reducere, care se petrece cu acceptare de electroni:
(1.2)
in care: O desemneaza forma oxidata a unei substante; R - forma redusa si z - numarul de electroni transferati in reactia de electrod.
Printre celulele electrochimice exista trei tipuri de sisteme posibile: sisteme producatoare de energie sau pile electrochimice, sisteme producatoare de substante sau celule de electroliza si sisteme de coroziune.
Sistemele producatoare de energie (sisteme autoconduse), functioneaza in mod spontan, fiind caracterizate de o variatie a entalpiei libere de reactie negativa (?G<0). Ca urmare a producerii spontane a reactiilor de electrod, sistemul genereaza energie electrica. Ca exemplu, poate servi pila Daniel-Iacobi (figura 1.2), in care reactiile generatoare de curent sunt:
Figura 1.2. Pila Daniel-Iacobi (schematic).
Linia punctata reprezinta diafragma poroasa care separa cele doua solutii.
La anod (electrodul negativ)?reactia de oxidare a zincului metalic la ionul sau:
(1.3)
La catod (electrodul pozitiv)?reactia de reducere a ionilor de cupru din solutie la cupru metalic, care se depune pe electrod:
(1.4)
Electronii eliberati la anod trec prin circuitul exterior la catod, ceea ce corespunde trecerii unui curent electric in sens invers, adica de la catod la anod.
Specia chimica, care se reduce la catod, in timpul functionarii pilei, poarta numele de depolarizant.
Sistemele producatoare de substante (sisteme conduse) sau celulele de electroliza functioneaza cu ajutorul energiei electrice debitata de o sursa exterioara de curent continuu. In urma desfasurarii reactiilor de la electrozi rezulta substante noi. Ca exemplu poate servi celula pentru electroliza apei (figura 1.3.), cu urmatoarele reactii de electrod:
La anod (electrodul pozitiv), are loc degajarea oxigenului, conform reactiei:
(1.5)
La catod (electrodul negativ), are loc degajarea hidrogenului:
(1.6)
Figura 1.3. Celula pentru electroliza apei (schematic).
Sistemele de coroziune functioneaza pe principiul sistemelor autoconduse, adica in mod spontan, cu deosebirea ca energia electrica rezultata ca urmare a desfasurarii procesului de coroziune nu poate fi captata si se pierde sub forma de caldura in mediul inconjurator. Ca exemplu poate servi sistemul de coroziune format dint-un metal - zincul - imersat intr-o solutie de acid clorhidric (figura 1.4).


Fisiere in arhiva (1):

  • Pile de Combustie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!