Piața de energie electrică

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Peste tot in lume deschiderea pietelor de energie electrica a urmarit eliminarea monopolului natural si a integrarii pe verticala a sectorului energetic si inlocuirea acestora cu mecanisme concurentiale, care sa ofere consumatorilor posibilitatea de a-si alege in mod liber furnizorul.
Astfel, pietele de energie se cristalizeaza de regula in jurul unui nucleu format din doi actori principali, si anume operatorul de sistem - care asigura coordonarea tehnica a pietei - respectiv bursa de energie - care asigura coordonarea pietei la nivel comercial.
Acestui nucleu i se alatura ceilalti actori ai pietei: operatorii de transport si distributie, producatorii, consumatorii si furnizorii de energie electrica, ultimii actionand ca intermediari intre primii doi. O categorie aparte de furnizori o reprezinta cea a asa-numitilor agregatori, care cumpara sau vand energie din si in sistem, in numele mai multor consumatori, de regula mici consumatori casnici sau comerciali (Fig. 1).
AGREGATOR
FURNIZOR
FURNIZOR
OPCOM / 
OPERATOR DE OPERATOR DE 
BURSA DE 
DISTRIBUTIE TRANSPORT 
ENERGIE 
AGREGATOR
CONSUMATOR PRODUCATOR
Alti furnizori Mici consumatori Mari consumatori
Fig. 1 - Principalii actori pe piata de energie electrica.
Initial, accesul la componenta comerciala a pietei de energie electrica este permis numai producatorilor si furnizorilor. Pe masura deschiderii si dezvoltarii pietei, toti actorii - inclusiv consumatorii - pot avea acces direct la bursa de energie. Astfel, producatorii vand energia pe care o produc si sunt obligati sa cumpere energia pe care nu au put ut-o produce, dar pe care trebuie sa o livreze conform contractelor bilaterale. De partea cealalta, consumatorii cumpara preponderent energie, insa pot actiona si ca vanzatori, atunci cand din diferite motive nu consuma o parte din energia contractata. In sfarsit, un furnizor poate actiona pe piata in functie de pozitia pe care o ocupa in balanta proprie, ca producator sau consumator de energie electrica.
2. Piete concurentiale de energie electrica
Pe piata de energie electrica din Romania tranzactiile cu energie electrica intre diferitii participanti la piata se desfasoara pe doua tipuri de piete:
- Piata reglementata, care functioneaza pe baza contractelor reglementate (cantitati si preturi stabilite de reglementator, in speta A.N.R.E) si
- Piata concurentiala, care functioneaza dupa principiul cererii si ofertei, pe baza legislatiei elaborate de A.N.R.E. La randul ei, piata concurentiala are alte componente, si anume:
o Piata angro, pe care energia electrica este achizitionata de furnizori de la producatori sau de la alti furnizori, in vederea revanzarii sau consumului propriu, precum si de operatorii de retea in vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, respectiv
o Piata cu amanuntul, pe care energia electrica este achizitionata de consumatorii finali sau agregatorii acestora, in vederea consumului propriu.
o Piata certificatelor verzi, care asigura tranzactionarea certificatelor verzi in cadrul sistemului de cote obligatorii pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile.
Piata reglementata functioneaza, teoretic, pana la atingerea unui grad de deschidere de 100% al pietei concurentiale. In Romania, desi acest grad de deschidere a fost legiferat incepand cu data de 1 iulie 2007, datorita unor dificultati de implementare si a unui grad redus de pregatire a micilor consumatori rezidentiali, comerciali si de alte tipuri, precum si a furnizorilor si agregatorilor pentru participarea la piata cu amanuntul, a fost mentinuta in functiune si piata reglementata.
Principalele instrumente folosite pentru tranzactionarea energiei electrice pe piata concurentiala sunt urmatoarele:
- contracte bilaterale cu producatorii interni ale furnizorilor, incheiate in vederea asigurarii consumului aferent consumatorilor eligibili;
- contracte de import ale producatorilor interni, pentru asigurarea obligatiilor din contractele bilaterale
- contracte de import ale furnizorilor;
- contracte de export;
- contracte ale operatorilor de transport si distributie in vederea prestarii serviciului de transport si serviciilor de sistem, respectiv a serviciului de distributie;
- tranzactii pe piata spot, la pretul de inchidere al pietei
- tranzactii pe piata certificatelor verzi;
Legislatia din tara noastra prevede ca piata de energie electrica are caracter concurential la nivelul producatorilor si furnizorilor de energie electrica, in timp ce activitatile de transport si distributie, considerate ca monopol natural, sunt reglementate, in vederea asigurarii de catre operatorii de retea a accesului la retelele de transport si distributie a detinatorilor de licente.
Conform ultimei variante a Codului comercial elaborat de A.N.R.E., piata angro de energie electrica are urmatoarele componente specifice:
- Piata contractelor bilaterale
- Piata pentru ziua urmatoare
- Piata de echilibrare si
- Piata serviciilor de sistem tehnologice
Diferitele componente ale pietei concurentiale de energie electrica sunt descrise succint in cele ce urmeaza, in conformitate cu datele din Codul comercial (2009).


Fisiere in arhiva (1):

 • Piata de energie electrica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!