Lituania - Managementul Deseurilor Radioactive

Extras din referat Cum descarc?

Date generale
Lituania, oficial Republica Lituania este o tara din Europa de Nord, cel mai sudic din cele trei state baltice. Situata pe malul de sud-est a Marii Baltice, se margineste cu Letonia la nord, la sud-est Belarus, Polonia, precum si enclava rusa Kaliningrad de la sud-vest. Populatia sa este de 3,280,000. Capitala si cel mai mare oras este Vilnius.
Surse de energie
In 2004, ultimul an in care a avut doua reactoare online, tara a produs 13.9 miliarde kWh dintr-un total de 19.3 miliarde kWh. In 2007, productia de energie electrica a fost de 14,0 miliarde kWh brut, 70% (9,8 miliarde kWh) de la singurul reactor nuclear in operare, si 17% (2,4 miliarde kWh), de la gaz. Exportul net a fost de 1,4 miliarde de kWh. Consumul pe cap de locuitor de energie electrica in anul 2007 a fost de aproximativ 3400 kWh.
In nord-est tarii, Lituania a gazduit doua mari reactoare ruse de tip RBMK. Aceste reactoare de la Ignalina au fost initial unitati de 1500 MWe (1380 MWe net), dar au fost mai tarziu evaluate la 1300 MWe (1185 MWe net). Constructia a inceput in 1978 si au fost puse in functiune la sfarsitul anului 1983 (unitatea 1) si in 1987 (unitatea 2), cu o durata de viata proiectata de 30 de ani. Lituania a asumat dreptul de proprietate asupra ei in 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Ele sunt moderate cu apa usora si grafit, similare cu cele de la Cernobil din Ucraina. Constructia celui de-al treilea reactor a inceput in 1985, dar a fost suspendata dupa accidentul de la Cernobil 1986, iar unitatea a fost ulterior demolata. 
Unitatile 1 si 2 de la Ignalia de tip RBMK
Datorita puternicii ingrijorari a Uniunii Europene (UE) cu privire la reactoarele de tip RBMK, pana la data aderarii Lituaniei la UE, a fost obligata sa le inchida. Prin urmare, Unitatea 1 a fost inchisa in decembrie 2004 si, in ciuda opozitiei puternice publice, 2 a fost inchisa la sfarsitul anului 2009, lasand Rusia ca singura tara care are in operare reactoarele de tip RBMK. 
UE a fost de acord sa plateasca costuri de lichidare si unele compensatii pana in 2013.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lituania - Managementul Deseurilor Radioactive.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!