Linii Electrice Aeriene și Subterane

Extras din referat Cum descarc?

Conductoarele multifilare sunt formate din straturi suprapuse de fire cu sectiuni circulare egale, rasucite, in forma de spirala. Ele pot fi alcatuite dintr-un singur metal ( monometalice ) sau din doua metale (bimatalice). Pentru conductoarele multifilare normale, raportul ariilor sectiunilor de otel si aluminiu este de 1/6, iar pentru conductoarele intarite, cu rezistenta mecanica sporita este 1/4.
Conductoare de protectie
Conductoarele de protectie, denumite si fire de garda, au rolul de a proteja linia impotriva loviturilor de trasnet. In acelasi timp, ele servesc la reducerea perturbatiilor radiofonice, si la micsorarea tensiunii de atingere si de pas. 
Liniile electrice aeriene de joasa tensiune, datorita conditiilor de functionare mai usoare, nu pun probleme deosebite in alegerea conduc-
toarelor. In general se utilizeaza conductoare mono- sau multifilare monometalice confectionate din aluminiu.
Liniile electrice de medie tensiune se construiesc cu conductoare funie monometalice (aluminiu) sau bimetalice (otel-aluminiu).
Pentru linii electrice de inalta tensiune se utilizeaza in exclusivitate conductoare funie bimetalice.
Solutia adoptata pentru majoritatea LEA de foarte inalta tensiune este utilizarea conductoarelor fasciculate, denumite in practica curenta, conductoare jumelate. Astfel, pe fiecare faza se monteaza 2, 3, 4 sau mai multe conductoare identice.
2.2Stalpii liniilor electrice aeriene
Stalpii sustin conductoarele active si de protectie la distantele prescrise intre ele, precum si fata de sol sau alte obstacole de pe traseu.
Principalele elemente componente ale stalpilor sunt:
- coronamentul
- corpul stalpului
- partea subterana (in fundatie)
- partea de sprijin pe fundatie (la stalpii articulate).
Clasificarea stalpilor se face dupa mai multe criterii, dintre care amintesc :
- destinatia lor in linie
- materialul din care sunt realizati
- tipul coronamentului
- modul de fixare al bazei
a) Dupa destinatia lor in linie
Dupa destinatie stalpii se impart in stalpi terminali, de sustinere, de intindere, de colt, de traversare, de transpunere a fazelor si de derivatie.
Stalpii terminali ai unei linii, in numar de doi, sunt amplasati la capetele acesteia (A), imediat dupa iesirea din statiile de transformare ST. Ei sunt solicitati permanent unidirectional de fortele FA de intindere ale conductoarelor pe directia liniei.
Stalpii de sustinere (B) au rolul sa preia eforturile determinate de fortele verticale ( greutatea conductoarelor, a izolatoarelor, chiciura ) si de fortele orizontale, datorate actiunii vantului.
Stalpii de intindere (C) se monteaza pe aliniamentele liniei la distante cuprinse in general intre 2 km si 10 km. Portiunea de linie dintre doi stalpi de intindere se numeste panou de intindere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Linii Electrice Aeriene si Subterane.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!