Instalatii de Automatizare si Protectie a Instalatiilor Energetice

Extras din referat Cum descarc?

1. INSTALATII DE AUTOMATIZARE SI PROTECTIE
A INSTALATIILOR ENERGETICE
1. Introducere 
Una dintre principalele conditii care se pun instalatiilor electrice este aceea a sigurantei in functionare, adica a alimentarii continue cu energie electrica a consumatorilor. 
Asigurarea functionarii fara intrerupere a instalatiilor electrice are o importanta deosebita, atat datorita faptului ca urmarile perturbarilor in functionare pot fi foarte grave, cit si faptului ca instalatiile electrice sunt mai expuse deranjamentelor decat alte genuri de instalatii. Gravitatea urmarilor provine in primul rand din faptul ca instalatiile electrice facand parte, in general, dintr-un sistem energetic complex si fiind legate intre ele electric un defect aparut intr-un loc deranjeaza functionarea normala a intregului sistem; in al doilea rand, gravitatea defectelor din instalatiile electrice se datoreaza energiilor foarte mari care intervin in desfasurarea lor, conducand la efecte distructive extrem de mari. Astfel, de exemplu, in cazul unui arc electric produs intr-o retea de 110 kV, nu deosebit de puternica, si care dureaza o secunda, la locul arcului se dezvolta, in mod obisnuit, o energie de ordinul a 15.000.000 J . 
Rolul principal al automatizarilor si al protectiei prin relee folosite in electroenergetica consta in limitarea efectelor avariilor aparute si in asigurarea alimentarii fara intrerupere cu energie electrica a consumatorilor. 
Automatizarea prin protectia cu relee este folosita de multa vreme pe scara cea mai larga in instalatiile electrice. Ea are in general doua functiuni principale : 
- separarea elementului avariat de restul instalatiilor electrice si asigurarea functionarii in continuare a acestora, in conditii normale; 
- sesizarea regimurilor anormale (nepermise) de functionare a instalatiilor electrice si semnalizarea lor, pentru a se preveni aparitia unor avarii. 
2. Consideratii asupra protectiei sistemelor electrice 
In sistemele electrice au loc procesele de producere, transformare, transport, distributie si consum a1 energiei electrice, procese complexe si caracterizate de prezenta unor particularitati specifice, care le deosebesc de procesele desfasurate in instalatiile din alte ramuri ale productiei. Printre cele mai importante particularitati se pot distinge urmatoarele: 
a) efectele scurtcircuitelor si in general inf1uenta proceselor tranzitorii pot fi resimtite pe mari portiuni ale sistemelor electrice, in fractiuni foarte mici de timp; 
b) producerea si consumul energiei electrice se efectueaza practic simultan, in prezent nefiind inca posibila asigurarea unor rezerve de energie electrica la scara necesara unui sistem electric; ca urmare, puterea produsa de agregate trebuie sa urmareasca in permanenta variatiile puterii cerute de consumatori ; 
c) orice intrerupere in a1imentarea cu energie electrica determinand mari perturbari in functionarea consumatorilor si producand la pierderi grave pentru economia nationa1a. Asigurarea continuitatii alimentarii cu energie electrica si lichidarea cit mai rapida a defectelor din sistemele electrice pentru restabilirea unui regim normal de functionare a1 acestor sisteme au o importanta primordiala; 
d) sistemele electrice ocupa spatii foarte intinse, generatoarele, statiile de transformare si consumatorii conectati prin linii in cadrul unui sistem aflandu-se la distante de zeci sau sute de kilometri. 
Particularitatile enuntate impun un grad foarte ridicat de siguranta in functionarea sistemelor electrice [1,2] si deci echiparea lor cu dispozitive de protectie prin relee, care au rolul de a asigura in mod automat deconectarea instalatiei electrice protejate in cazul aparitiei unui defect sau a unui regim anormal, periculos pentru instalatie, precum si rolul de semnalizare. Lichidarea defectelor prin actiunea protectiei trebuie sa se efectueze intr-un mod optim, fiind asigurate anumite performante impuse functionarii protectiei. 
In continuare sunt expuse considerente referitoare la aspectele cibernetice ale realizarii si functionarii protectiei, la performantele impuse, la schemele structurale si la elementele componente ale protectiilor prin relee electronice. 
Instalatiile sistemelor electrice, protejate de dispozitivele automate de protectie prin relee, formeaza un ansamblu deosebit de complex si lichidarea in conditii optime a defectelor aparute necesita prelucrarea extrem de rapida a unui mare numar de informatii asupra regimurilor de functionare ale instalatiilor protejate, prelucrare efectuata in stadiul actual de dispozitivele de protectie instalate in numeroase puncte ale sistemului electric (la fiecare intrerupator a carui declansare este comandata automat). in prezent se tinde la prelucrarea informatiilor cu calculatoare electronice montate in serie cu fluxul de informatii "on-line", ceea conduce la schimbari importante in realizarea si functionarea echipamentelor de protectie. Folosirea calculatoarelor electronice pentru proiectarea si coordonarea dispozitivelor de protectie din diverse puncte are in prezent o mare extindere. 
In functie de rezultatul prelucrarii informatiilor primite, dispozitivele de protectie prin relee in conformitate cu programul introdus prin alcatuirea schemei de protectie si prin determinarea reglajelor elementelor componente stabilesc daca este necesara comanda declansarii intrerupatoarelor instalatiei protejate si, in cazul cand aceasta decizie este luata, transmit comanda de declansare. Datorita complexitatii sistemului electric protejat si rapiditatii cu care trebuie prelucrate informatiile si adoptata decizia de declansare, principiile ciberneticii iti gasesc o importanta aplicare pentru asigurarea unei functionari optime a dispozitivelor de protectie. 
In ansamblul dispozitivelor de protectie ale unei instalatii pot fi deosebite mai multe blocuri de elemente componente; astfel, presupunand ca. instalatia protejata este o linie de inalta tensiune, blocurile mentionate sunt reprezentate in. fig.1.1. Blocul de intrare, BI, contine elementele de intrare care primesc de la transformatoarele de curent TC si de tensiune TT in formatii asupra regimului de functionare al liniei protejate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii de Automatizare si Protectie a Instalatiilor Energetice.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!