Fisiunea și fuziunea nucleară

Extras din referat Cum descarc?

O centrala nuclearo-electrica este proiectata sa genereze electricitate din energia atomica eliberata prin fisiune nucleara. Cel mai folosit combustibil atomic este uraniul. Din cauza abundentei sale relative in scoarta pamantului si a caracteristicilor sale fizice si chimice el poate fi folosit economic, in conditii de securitate satisfacatoare.
Combustibilul se obtine prin rafinarea minereului de uraniu pentru extragerea oxidului de uraniu, care este apoi imbogatit in uraniu 235 si ambalat in bare combustibile. Zona activa a reactorului nuclear contine fascicolele de combustibil imersate in apa sistemului primar de racire si este inchisa intr-un vas de otel de aproximativ 5 metri in diametru si 10 metri inaltime. Reactia nucleara de fisiune genereaza caldura care este absorbita de apa din sistemul primar de racire, ce circula in jurul barelor de combustibil din interiorul vasului reactorului. Mai simplu spus, o unitate nuclearo-electrica este un fel de boiler cantinad apa, ce se incalzeste la contactul cu combustibilul fierbinte. Apa incalzita sub forma de abur (in reactorul cu apa in fierbere BWR) sau apa foarte fierbinte (in reactorul cu apa sub presiune: PWR- apa sub presiune poate atinge temperaturi mai mari fara a fierbe) este trimisa la un schimbator de caldura, unde incalzeste o bucla secundara de transfer de caldura si genereaza abur sa invarta o turbina. Rotatia sistemului turbina-generator transforma energia mecanica in energie electrica. Acesta genereaza curent electric.
Pentru a rezuma: reactie nucleara->genereaza caldura ->incalzeste apa -> genereaza abur ->face turbina sa se invarteasca ->rotatia turbinei antreneaza un generator-> generatorul converteste miscarea de rotatie in electricitate -> Electricitatea este transmisa prin linii de inalta tensiune si distribuita cetatenilor privati si companiilor.
Prin fisiunea nucleelor de uraniu se poate obtine, in reactoarele nucleare cu neutroni termici, o energie de aproximativ 240 milioane de kWh pe tona de minereu de uraniu natural.
Aceasta energie reprezinta doar cateva procente din energia care ar putea fi extrasa dintr-o tona de uraniu natural, deoarece in reactoarele nucleare cu neutroni termici fisioneaza numai izotopi de 92U235, care in uraniul natural este in proportie de numai 0,7 %, restul fiind 92U238. 
A fost necesar un efort deosebit din partea cercetatorilor in domeniul reactoarelor nucleare, pentru a imagina si a realiza un nou tip de reactoare nucleare si anume reactoarele reproducatoare cu neutroni rapizi in care 92U238 este transformat in 92Pu239 care la randul sau poate sa fisioneze cu neutroni termici. Astfel, rezervele de energie din minereul de uraniu sunt de cateva zeci de ori mai mari decat cele cunoscute in combustibilii clasici: carbune, petrol, gaze. Nucleul de uraniu sau plutoniu care fisioneaza este compus din 235, respectiv 239 particule, si tinand cont de faptul ca energia produsa de un nucleu este de cca. 200 MeV, rezulta ca se elibereaza aproximativ 0,9 MeV pe o particula nucleara. (neutron sau proton).
S-a demonstrat de multa vreme ca se poate obtine o energie de cca. patru ori mai mare pe o particula nucleara daca se realizeaza o reactie de fuziune a nucleelor elementelor usoare (hidrogen, deuteriu, tritiu). Dificultatile de ordin tehnologic care au aparut in faza initiala a experimentelor incep sa fie privite cu un optimism din ce in ce mai accentuat, sperandu-se ca in urmatorii ani sa se poata realiza conditiile necesare unei reactii de fuziune controlate. Se intentioneaza realizarea unei centrale de cca. 2000 MW electrici care sa consume hidrogen greu si sa produca sub forma de deseu, heliul. Hidrogenul greu ar putea fi obtinut din apa marii, in care se gaseste in proportie de 1/6000. O centrala de tipul celei amintite mai sus, va consuma si litiu, pentru producerea tritiului, dar litiul se gaseste in zacamant in proportie de doua parti la milion. In reactoarele de fuziune care ar echipa o astfel de centrala nucleara, s-ar putea elibera o energie de 3,5 - 4 MeV pe particula nucleara.
Rezerva de apa grea si litiu de pe glob este de acelasi ordin de marime cu cea data de uraniu si de thoriu, fapt care nu este considerat satisfacator si i-a facut pe cercetatori sa se gandeasca si la alte posibilitati de a obtine energie in cantitati mari, din ce in ce mai necesare omenirii.
Celebra relatie a lui Einstein dintre energie si masa (E=mc2), ne-a condus sa atribuim masei de repaos a particulelor nucleare o energie echivalenta de 980 MeV. Reactia de fuziune ne ofera de fapt cca. 3 - 4 % din ceea ce s-ar putea obtine daca am putea sa utilizam integral energia corespunzatoare masei de repaus a particulelor nucleare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fisiunea si Fuziunea Nucleara.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!