Energia Solară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Energia solara constitue cea mai importanta si certa resursa de energie regenerabila dintre toate resursele regenerabile exploatate de om la ora actuala, putand chiar afirma ca este o resursa inepuizabila de energie, dat fiind orizontul extrem de indepartat de viata al soarelui. Avand in vedere perspectiva din ce in ce mai ingrijoratoare a diminuarii continue a rezervelor de combustibili fosili ale Terrei ce reprezinta in continuare principala sursa de energie in viata de zi cu zi a societatii umane (rezervele aflate in exploatare, deci cele cunoscute pana in prezent, se estimeaza a fi epuizate intr-un interval de timp de ordinul zecilor de ani), energia solara tinde sa devina o preocupare majora a omenirii, chiar si in situatia in care costurile de valorificare energetica a radiatiei solare sunt deocamdata foarte ridicate (mai ales in cazul valorificarii energiei solare prin procedeul fotovoltaic).

Aspecte tehnice

Lumina directa a soarelui este cea mai abundenta sursa de energie de pe planeta noastra. In fiecare an 5,4 mil de exajouli de energie solara lovesc straturile superioare ale atmosferei, din care o treime sunt reflectati inapoi in spatiu si inca 18% sunt absorbiti de atmosfera si transformati in curent de aer. Raman 2,5 mil exajouli care ating suprafata pamantului, mai mult decat de 6000 ori cantitatea de energie utilizata de toata omenirea in 1990. Altfel spus, intreaga cantitate de resurse energetice consumate de la inceputurile civilizatiei --petrol, carbune, gaz natural si sisturi bituminoase -- este echivalenta cu mai putin de 30 de zile de radiatie solara la suprafata pamantului. Cea mai mare parte a acestei energii este rapid transformata in caldura si absorbita de oceane si de atmosfera--fara energia solara, in casa noastra ar fi o temperatura de -240?C. Desi caldura este o forma de energie relativ ,,dezorganizata", statisticile pentru SUA arata ca 40% din energia furnizata fabricilor, vehiculelor si cladirilor este folosita pentru incalzire si racire la temperaturi relativ modeste, de mai putin de 100?C.

Aproximativ 30% din energia solara care ajunge la marginea atmosferei este consumata in circuitul hidrologic, care produce ploi si energia potentiala a apei din izvoarele de munte si rauri. Prin procesul de fotosinteza, energia solara contribuie la cresterea biomasei, care poate fi folosita drept combustibil incluzand lemnul si combustibilele fosile ce s-au format din plantele de mult disparute. Combustibili ca alcoolul sau metanul pot fi, de asemenea, extrase din biomasa.

Captarea directa a energiei solare presupune mijloace artificiale, numite colectori solari, care sunt proiectate sa capteze energia, uneori prin focalizarea directa a razelor solare. Energia, odata captata, este folosita in procese termice,

Bibliografie:

Valul energetic- ghid pentru ininenta revolutie energetica " Christopher Flavin, Nicholas Lenssen, Ed. Tehnica, Bucuresti 1996

http://ro.wikipedia.org/wiki/Energie_solar%C4%83

http://www.solaria.ro/

http://ro.altermedia.info/?s=energia+solara&submit=Cauta&paged=2

http://www.algepem-is-energy.ro/solar.htm

http://energreen.strainu.ro/category/energii-regenerabile/energie-solara/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia Solara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 140 cuvinte
Nr caractere:
11 578 caractere
Marime:
49.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
energie, transfer, soare, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Dorin Popescu
Sus!