Energia solară

Extras din referat Cum descarc?

Energia furnizata de Soare, care atinge suprafata Pamantului, este 
de zece ori mai puternica decat ar putea omul sa foloseasca 
vreodata; principala investitie in captarea energiei solare este 
inteligenta.
Generalitati
Energia solara este principala sursa de energie a pamantului.Gradul de disponibilitate al energiei solare este foarte mare si depaseste orice alta sursa de energie cunoscuta pana in prezent.
De aproape 5 miliarde de ani soarele trimite in spatiu o enorma cantitate de energie ,ca rezultat al reactiilor termonucleare de fuziune care au loc in masa acestuia; atomii de H se unesc si formeaza atomi de He, proces in care se degaja o enorma cantitate de energie.
Specialistii in domeniu asigura ca, procesul va continua inca pe atata, intrucat pierderea de masa in procesul de fuziune este mica (4,5 t/s, ceea ce, la nivelul masei solare, inseamna practic, mai nimic).
Captarea energiei solare
In sistem classic captarea energiei electrice se realizeaza prin dispozitive (sisteme fizice) capabile sa utilizeze potentialul termic al radiatiilor solare, potrivit principiului ca un corp cu temperatura mai mica primeste caldura de la un altul cu temperatura mai mare. In cazul de fata, o parte din radiatiile solare sunt absorbite de corpuri si ca urmare creste intensitatea miscarii meloeculare deci temperatura se mareste.
Cresterea de temperatura este functie de culoarea corpului, de forma suprafetei, conductibilitate, orientarea catre soare etc.
Se cunosc doua filiere prin care se poate capta si apoi utilize energia solara ,asa cum se arata in tabelul urmator:
Varianta de captare a
enrgiei solare 
Clasica(filiera termica) 
Captatori fara concentrare
Captatori cu concentrare
Moderna(filiera electrica) 
Celule fotovoltaice 
Clasificarea principalelor metode de captare a energiei solare
In varianta moderna, se asigura captarea energiei solare si conversia directa in electricitate, cu ajutorul unor panouri (pile) fotovoltaice, alcatuite din mai multe celule fotovoltaice.
Captarea si conversia directa a energiei solare in electricitate
Efectul fotovoltaic
Conversia directa a energiei solare in energie electrica se realizeaza prin intermediul asa numitelor pile fotovoltaice, cunoscute si sub denumirea de celule solare.
Cristalul de siliciu pur este un bun izolator, in sensul ca el necesita o energie destul de mare pentru ca legatura intre electron si nucleu sa poate fi rupta, astfel ca electronul sa devina liber si purtator de sarcina electrica. Cand electronul este scos dintr-o structura atomica lasa un loc liber, un gol, care poate fi ocupat usor de un alt electron eliberat dintr-un atom vecin. Aceasta migratie de electroni constituie curentul electric.


Fisiere in arhiva (1):

  • Energia Solara.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!