Energia eoliană

Cuprins referat Cum descarc?

1. Energia eoliana 2
1.1 Generalitati 2
1.2 Particularitatile energiei eoliene 5
1.3 Avantajele utilizarii energiei eoliene 8
1.4 Dezavantaje energiei eoliene 9
2. Turbinele eoliene 11
2.1 Producerea energiei electrice cu ajutorul turbinelor eoliene 14
2.2 Tipuri de turbine eoliene 15
3. Turbine eoliene cu ax orizontal 16
3.1 Principalele avantaje si dezavantaje ale turbinei eoliene cu ax orizontal 18
3.2 Tipuri de turbine eoliene cu ax orizontal 20
3.3 Partile componenete ale turbinei cu ax orizontal 22
3.4 Criterii privind modul de amplasare al turbinelor 31
3.5 Tendinte actuale in domeniul turbinelor eoliene 31
Concluzii 32
Bibliografie 33


Extras din referat Cum descarc?

1. Energia eoliana
1.1 Generalitati
In contextual actual al dezvoltarii economice si industriale se pune tot mai mult accentual pe folosirea energiei regenerabile.
Energia regenerabila se refera la forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Astfel, energia luminii solare, a vanturilor, a apelor curgatoare, a proceselor biologice si a caldurii geotermale pot fi captate de catre oameni utilizand diferite procedee. Sursele de energie ne-reinnoibile includ energia nucleara precum si energia generata prin arderea combustibililor fosili, asa cum ar fi titeiul, carbunele si gazele naturale. Aceste resurse sunt, in chip evident, limitate la existenta zacamintelor respective si sunt considerate in general ne-regenerabile.
Dintre sursele regenerabile de energie fac parte:
- energia eoliana 
- energia solara 
- energia apei 
- energia hidraulica 
- energia mareelor 
- energia geotermica 
- energie derivata din biomasa: biodiesel, bioetanol, biogaz 
Toate aceste forme de energie sunt valorificate pentru a servi la generarea curentului electric, apei calde, etc.
Premisele utilizarii energiei regnerabile sunt:
-Efectele schimbarii climatice
Cresterea efectului de sera ridica temperatura globala a planetei. Datorita activitatii umane, concentratia de gaz cu efect de sera a crescut incepand cu perioada pre-industriala (1750-1800). Concentratia de bioxid de carbon (CO2), gazul de sera cu ponderea cea mai ridicata, a crescut cu 30% inca din era pre-industriala. Efectele combinate ale tuturor gazelor cu efect de sera (CO2, metan, ozon, ) sunt echivalente cu o crestere a CO2 cu 50% fata de acea perioada.
Fata de anul 1860, temperatura medie a scoartei terestre a crescut cu 0,6?C. Conform diferitelor statistici, in anul 2100 temperatura va inregistra o crestere intre 1,5 si 6?C, daca filierele energetice si planul de consum nu vor fi modificate. Aceasta crestere considerabila este insotita, ca si consecinta, de o crestere a nivelului marii de la 20 cm la 1 m. Daca modificarea climatului se dovedeste ireversibila, reducerea acestei evolutii este insa posibila, prin diminuarea semnificativa a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Pentru a stabiliza concentratia de CO2 la nivelul actual, trebuie redusa urgent emisia de gaz cu 50 pana la 70%. Este imposibil sa se realizeze brusc aceasta reducere, dar trebuie sa se actioneze urgent, deoarece ne gasim in fata unei probleme cumulative. CO2-ul este produs prin arderea tuturor combustibililor fosili: petrol, gaz si carbune. 
- Cresterea cererii de energie
In 2000, consumul energetic mondial a fost de ordinul a zece Gtep (tep = tona echivalenta petrol, 1 tep corespunde energiei produsa prin arderea unei tone de petrol). Combustibilii fosili reprezinta in jur de 8 Gtep.
Numeroase scenarii energetice sunt elaborate in fiecare an de catre organisme specializate in domeniul energiei. Aceste scenarii indica un necesar de 15 pana la 25 Gtep pentru anul 2050. Aceste scenarii de viitor se bazeaza pe diferiti parametrii cum ar fi cresterea economica, cresterea populatiei mondiale, accesul progresiv la electricitate a 1,6 milioane de persoane care inca nu au acces la electricitate, nevoile crescande ale tarilor in curs de dezvoltare si punerea la punct de politici cu scopul de a proteja mediul ambiant. In acelasi timp, este rezonabil sa se prevada ca pana la jumatatea secolului, cererea energetica se va dubla.
- Limitarea rezervelor de combustibili fosili
Aceasta genereaza urgenta dezvoltarii unor noi tehnologii, inevitabil scumpe la inceput. La acelasi consum, se estimeaza ca rezervele actuale de petrol se vor epuiza in circa 40 de ani. Alte opinii ale expertilor estimeaza epuizarea rezervelor intr-o perioada cuprinsa intre 20 si 80 de ani, in functie de cresterea consumului sau de descoperirea de noi rezerve.
Inlocuirea energiei nucleare cu energia produsa prin intermediul gazului natural de catre unele tari poate accelera consumarea resurselor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Energia Eoliana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!