Determinarea Singoniei Retelei Feritei

Extras din referat Cum descarc?

Scopul lucrarii: Stabilirea prin difractie de radiatii X a singoniei feritei.
1. Introducere
Pentru studiul structurii fine a unui material se poate apela la tehnica difractiei de radiatii X pe reteaua cristalina. In acest scop, se inregistreaza spectrul de difractie pe o banda de hartie intr-un domeniu unghiular cat mai larg, fapt ce va permite obtinerea unui numar mare de linii de difractie.
2. Stabilirea singoniei
Daca materialul este monofazic, atunci toate liniile de difractie ce apar pe difractograma sunt specifice acelei faze.
Daca materialul este polifazic, atunci pe difractograma va aparea un spectru de difractie mult mai complex fiecare faza dand nastere la un spectru de difractie caracteristic, in acest caz este posibil ca unele linii de difractie care corespund unor faze diferite sa se suprapuna sau sa se influenteze reciproc.
Observatii
1. Pentru un material unifazic dat, numarul de linii de difractie aparute pe o difractograma depinde de:
a. Tipul de retea cristalina'.
- daca reteaua este cu simetrie inalta, datorita existentei unei "echivalente" cristalografice a unui numar mai mare de familii de plane cristaline, numarul de linii de difractie va fi mai mic. 
daca reteaua este cu simetrie joasa, vor exista mai multe familii de plane cristaline "neechivalente" din punct de vedere cristalografie. Fiecare asemenea familie va da cate o linie de difractie si, in consecinta, numarul de linii de difractie de pe o difractograma va fi mai mare. 
b. Lungimea de unda a radiatiei X monocromatice utilizate in analiza:
- daca lungimea de unda este mica se va obtine un numar mare de linii de difractie, asa cum este in cazul folosirii tubului generator de radiatii X cu anticatod de Mo, la care lungimea de unda medie este de 0,711 A.
- daca lungimea de unda este mare se va obtine un numar mic de linii de difractie, asa cum este cazul folosirii tubului generator de radiatii X cu anticatod de Cu, la care lungimea de unda medie este de 1,541 A.
2. Daca materialul de investigat este unifazic, atunci determinarea singoniei retelei cristaline este mai simpla, dat fiind faptul ca reteaua respectiva poate apartine numai uneia din cele sapte singonii: triclinica, monoclinica, ortorombica, trigonala, hexagonala, tetragonala si cubica.
3. Numarul de linii de pe o difractograma poate constitui un indiciu deosebit de util in aprecierea "la prima vedere" a apartenentei retelei la o singonie cu simetrie inalta, medie sau joasa.
4. La marea majoritate a materialelor metalice, reteaua cristalina apartine singoniei cubice sau hexagonale.
Daca nu se stie nimic despre singonia retelei materialului monofazic investigat, atunci operatia de determinare a singoniei va incepe cu presupunerea ca ea este de simetria cea mai inalta. Se verifica criteriile de apartenenta la aceasta singonie si, in caz negativ, se coboara, treptat, spre singoniile cu simetrie din ce in ce mai joasa. 
Operatiile de verificare se opresc atunci cand criteriile de apartenenta sunt verificate, in principiu, determinarea singoniei se poate realiza pe doua cai, si anume: analitic, avand la baza legea de difractie a lui Bragg, si geometric, atunci cand se dispune de tabele sau nomograme care indica distributia si, eventual, inaltimea liniilor de difractie pentru fiecare singonie.
3. Modul de lucru
Metoda analitica
Pentru singonia cubica, din legea lui Bragg, se deduce ca pentru doua linii oarecare de difractie din spectru, raportul patratelor sinusurilor unghiurilor de aparitie a lor este egal cu raportul a doua numere intregi. Aceste numere sunt, la randul lor, suma patratelor a trei numere intregi.
Pentru singonia tetragonala, legea lui Bragg conduce la concluzia ca raportul patratelor sinusurilor unghiurilor corespunzatoarea primelor doua linii de difractie de pe difractograma este egal cu doi, adica:
Pentru singoniile care nu apartin celei cubice sau tetragonale, ca metoda de lucru se recomanda metoda geometrica, numita si metoda grafica.
Metoda grafica
In cazul singoniei cubice, legea lui Bragg conduce la urmatoarele concluzii:
- pentru celula cubica simpla, numita si primitiva, este posibila aparitia tuturor liniilor de difractie specifice singoniei cubice, asa cum se prezinta in figura 16.1. Din figura se observa "lipsa" din succesiune a unor "linii". 
- pentru celula cubica cu volum centrat este posibila aparitia acelor linii de difractie (hkl) care mai satisfac, in plus, conditia h+k+1 - 2n, n e Z. Aceasta restrictie conduce la faptul ca numarul de linii de pe difractograma va fi mai mic, practic, redus la jumatate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Singoniei Retelei Feritei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!