Consumul de resurse energetice Republica Moldova 1990-2008

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: In acesta lucrare am analizat consumul de resurese energetice a Republicii Moldova in perioada anilor 1990 - 2008. Unde am fost analizata evolutia fiecarei resursa energetica in parte. Am prezentat valori statistice1 exprimate in ktep din care permit prognozarea evolutie cererii de resurse pe viitor.
Cuvinte cheie: resurse energetice, evolutia consumului, kilotone echivalent petrol, rata de crestere
Introducere
Energia este factorul dominant ce determina bunastarea tarii si a omului, ce influenteaza asupra nivelului de dezvoltare a tuturor segmentelor de activitate ale societatii. Energia este forta motrice in avansarea tarii si a dezvoltarii ei, economice pe termen lung. In atingerea unei dezvoltari economice continue si durabile este necesar ca sursele de energie sa fie adecvate si sigure.
1. Evolutia consumului de resurse energetic.
Dezvoltarea economica durabila si functionarea adecvata a mecanismelor de piata impun elaborarea de strategii si politici energetice care sa abordeze unitar conceptele de crestere economica, siguranta alimentarii cu energie si protectia mediului si sa stabileasca obiectivele si masurile prioritare pe diferite orizonturi de timp. Fundamentarea acestor strategii si urmarirea implementarii lor se poate realiza numai pe baza unor statistici coerente care permit prognozarea evolutiilor cererii de energie si alocarii resurselor energetice.
Pe parcursul anilor 1990-2008 in Republica Moldova au avut loc schimbari esentiale in volumul si structura consumului de resurse energetice. Consumul resurselor energetice a atins valoarea maxima de 10 mii ktep in anul 1990, iar catre anul 2001 s-a micsorat pana la 1,7 mii ktep. Incepand cu anul 2001, s-a observat o crestere treptata a consumului, care in a. 2008 a constituit cca. 2,3 mii ktep.
2. Evolutia principalelor resurse enegetice a Republicii Moldova. 
a. Principalul domeniu de consum a resurselor energetice este productia energiei termice si electrice.
b. In transporturi se consuma resurse energetice mai mult pentru producerea energiei mecanice
c. Structura consumului principalelor resurse energetice:
- Gaze naturale
o Ramurile principale cu cel mai mare consum de gaze naturale au fost si raman populatia energetica, industria si agricultura. 
o Acesta evolutie a consumului de gaze natural (vezi mai jos) a fost mentinuta deoarece:
o Prezinta un combustibil cu randamente ridicate a instalatiilor de conversie si cheltueli de exploatare mici
o Tariful gazelor pe perioada de timp 2001 - 2008 a fost mentinut prin forte politice. 
- Energia electrica
o Majoritate consumului de energie electrica din tara ii apartine populatie si comertului de circa 65 % in 2008 (150 ktep).
o Pierderile totale de energie electrica au constituit in 2008, 54,17 ktep sau 15,52 % din energia electrica intrata in sistem.


Fisiere in arhiva (2):

  • Consumul de Resurse Energetice Republica Moldova 1990-2008.doc
  • Consumul de Resurse Energetice Republica Moldova 1990-2008.ppt

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!