Consumatori de energie termică urban

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric
In prezent tot mai multa atentie se acorda surselor alternative de energie , initial folosite de om: soarelui, vantului, apelor, combustibililor locali etc., care sunt pretutindeni disponibile si, in impactul lor asupra mediului, ecologic pure. Aceasta atentie se datoreaza faptului ca resursele de combustibili fosili sunt epuizabile. Combustibilii cei mai acceptabili din punct de vedere economic - petrolul si gazele naturale se presupune ca se vor epuiza de acum 30-50 de ani.
Alta consecinta - efectul ecologic negativ datorat poluarii cu gaze nocive si cenusa a mediului ambiant, face periculoasa cresterea consumului de combustibili fosili, mai ales a carbunelui - combustibilul cu cel mai mare effect ecologic negativ.
Speranta energeticienilor consta in gasirea noilor solutii si procedee care sa satisfaca necesitatile omenirii in urmatoarele decenii sau secole.
Energia este folosita pentru a alimenta masini industriale si vehicole, pentru a incalzi si racori birouri si camine si pentru consumul casnic. Cea mai des intalnita forma de energie inainte de "Revolutia Industriala" din sec al XVIII-lea era energia termica, a carei sursa principala era lemnul. In tarile in curs de dezvoltare lemnul uscat este inca o importanta sursa de energie termica. Odata cu dezvoltarea tarilor sarace, locul lemnului este luat de carbuni, petrol si gazele naturale substante cunoscute sub numele de combustibili fosili. In sec. al XIX-lea carbunele a devenit sursa principala de energie in tarile aflate in curs de industrializare. Trenurile, vapoarele erau alimentate cu carbune si cocs, obtinut prin arderea carbunelui la temperaturi foarte ridicate, fiind folosit si in prelucrarea fierului si a otelului. Datorita problemelor ridicate de transportul carbunilor in primii ani ai revolutiei industriale, orasele industriale se dezvoltau mai ales in jurul bazinelor carbonifere, cum ar fi: Selby si Cardiff din Tara Galilor. Odata cu aparitia petrolului si a gazelor naturale, care erau mai usor de transportat industria se putea dezvolta oriunde. Actualmente 90% din energia destinata populatiei este furnizata de combustibilii fosili, restul fiind acoperit de energia nucleara si energia produsa de hidrocentrale.
Energia electrica 
Energia electrica se produce la scara industriala in instalatii numite centrale electrice. In functie de tipul de energie transformata in energie electrica, cele mai importante pot fi: 
-termocentrale
-hidrocentrale
-atomocentrale
si altele.
Termocentrale
In termocentrale se transforma energie termica, rezultata prin arderea combustibililor. In Romania, energie termica este produsa in proportie de cca. 77% de termocentrale, care folosesc licnit, petrol si gaz. Termocentrala de la Turceni este una din cele mai mari termocentrale din Europa, ca putere instalata (mai exista una asemanatoare in China). Functioneaza pe baza de combustibil solid (carbune extras din bazinul carbonifer al Olteniei) si are 7 grupuri de cate 330 MW putere instalata.
Dupa anul 1990 uzinele electrice Turceni si Rovinari au fost retehnologizate, o importanta deosebita fiind acordata protectiei mediului inconjurator.
Energia termica
O mare parte din populatia urbana din Romania, peste 5 milioane de persoane, foloseste energie termica din sistemele de termoficare, pentru incalzire si apa calda menajera. 
Tehnologia incalzirii urbane a evoluat mult in ultimul timp datorita avantajelor oferite: 
a) eficienta energetica ridicata; 
b) posibilitatea utilizarii mai multor tipuri de combustibili in functie de conjunctura pietei, inclusiv a unor surse de energie reziduala - apa fierbinte, abur industrial -, sau a unor surse regenerabile - biogaz din statiile de epurare urbana, deseuri menajere si alte deseuri combustibile etc.; 
c) operare simpla din partea consumatorului care nu se implica in activitati de aprovizionare cu combustibil, intretinere, supravegherea functionarii etc.; 
d) pericol redus pentru consumator, comparativ cu sursele individuale pe baza de combustibil; 
e) poluare redusa in spatiul urban prin amplasarea surselor de energie termica in afara zonei locuibile si transportul la distanta al agentului termic; 
f) facilitarea aplicarii unor politici municipale de investitii, de coeziune sociala, de protectie a mediului etc. 
In Romania exista un fond locativ important, care, in termenii de referinta abordati, aveau urmatoarele valori:
1974 - 3.984.400 locuinte, din care aproximativ 35% cu incalzire centrala;
1990 - 7.948.000 locuinte, din care aproximativ 42% cu incalzire centrala;
2002 - 8.110.407 locuinte, din care aproximativ 50% cu incalzire centrala.
Conform datelor ultimului recensamant din 2002, 52,5% din locuinte sunt situate in mediul urban.
Majoritatea locuintelor din Romania sunt situate in cladiri cu vechime cuprinsa intre 15 si 55 ani, caracterizate printr-un grad redus de izolare termica si o uzura avansata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consumatori de Energie Termica Urban.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!