Constructie, Reparare și Modernizare la LEA 110kV

Extras din referat Cum descarc?

1.GENERALITATI
1.1 Definitii 
o Linia aeriana de energie electrica (LEA) este o instalatie montata in aer liber, compusa din conductoare, izolatoare, cleme, armaturi, stilpi, fundatii si instalatii de legare la pamint, care serveste la transportul sau distributia energiei electrice.
o Linia subterana de energie electrica (LES) este linia montata fie direct in sol, fie in canale sau tuneluri.
o Circuitul unei LEA se numeste ansamblul de conductoare active, care constituie o cale independenta de vehiculare a energiei electrice.
o Echipamentul LEA este ansamblul format din conductoare, izolatoare, cleme si armaturi, montate pe stilpii LEA.
o Partile de constructii ale LEA sunt elementele care sustin deasupra solului echipamentul LEA si anume : stilpii, fundatiile, ancorele, consolele,alte constructii speciale.
o Coronamentul LEA reprezinta partea superioara a stilpului, care asigura dispozitia spatiala a conductoarelor.
o Ancorele sunt elemente constructive de consolidare a stilpilor pe anumite directii, pentru preluarea eforturilor datorita tractiunilor din conductoare, in conditii normale sau de avarie.
o Instalatia de legare la pamint este ansamblul de conductoare, electozi si alte piese, prin care se realizeaza legatura la pamint a unor elemente ale LEA, care in mod normal nu sunt sub tensiune, dar care pot ajunge accidental sub tensiune.
o Reteaua electrica este un ansamblu de linii si statii conectate intre ele, eventual interconectate cu alte retele.
o Reteaua de transport este instalatia care serveste la transmiterea masiva de energie electrica, in general la mare distanta.
o Reteaua de distributie este instalatia care serveste la transmiterea de energie electrica de la o centrala electrica sau din nodurile unei retele de transport, pina la instalatiile consumatorului.
o Linia de transport este linia electrica, care face parte dintr-o retea de transport.
o Linia de distributie este linia care face parte dintr-o retea de distributie.
o Derivatia este o linie electrica de importanta secundara, racordata cu un singur capat la o alta linie.
o Artera este o linie electrica care nu comporta nici o derivatie
o Bransamentul electric este partea din reteaua de distributie a energiei electrice cuprinsa intre linia de distributie si bornele de iesire ale contorului de decontare a energiei electrice de la abonat.
o Reteaua torsadata este instalatia electrica de joasa tensiune care se executa cu fascicule compuse din doua sau mai multe conductoare izolate si rasucite intre ele (torsadate). Reteaua torsadata se numeste pozata daca daca fasciculul se monteaza astfel incat in el sa nu apara eforturi de tractiune voita' si intinsa daca fasciculul se intinde intre punctele de sustinere cu tractiune in cablul purtator
o Linia radiala este linia electrica alimentata de la o singura extremitate.
o Reteaua radiala este reteaua electrica compusa din linii radiale racordate la aceeasi sursa
o Reteaua buclata este reteaua electrica compusa din bucle, toate sau o parte a acestora fiind conectate la surse de alimentare diferite.
o Tensiunea nominala (Un) a unei linii sau a unei retele este tensiunea intre faze pentru care a fost dimensionata si dupa care se denumeste linia sau reteaua.
o Tensiunea de serviciu a retelei (Us) este tensiunea intre doua faze ale retelei, intr-un anumit punct si la un moment dat.
o Tensiunea maxima de serviciu este tensiunea intre faze, maxima, pentru care a fost dimensionata linia.
o Tensiunea maxima pentru echipament (UME) este valoarea cea mai mare a tensiunii pentru care este proiectat echipamentul ce urmeaza a fi racordat la retea in ceea ce priveste izolatia precum si alte caracteristici.
o Rezistenta mecanica normata si sarcina mecanica normata sunt valorile acelor marimi, care se realizeaza cu o probabilitate mai mare de 95%. Aceste valori se stabilesc pe baza statistica.
o Rezistenta mecanica de calcul si sarcina mecanica de calcul sunt valorile rezistentei mecanice normate, respectiv ale sarcinii mecanice normate, impartite intr-un coeficient de siguranta al materialului sau elementului constructiv respectiv. Aceste valori se realizeaza cu o asigurare de cel putin 99.9%.
o Incarcarile normate sunt valori extreme ale incarcarilor (maxime sau minime probabile) definite statistic, realizabile cu o probabilitate de 95-97.5%.
o Incarcarile de calcul sunt valori extreme ale incarcarilor, care se realizeaza cu o asigurare de cel putin 99.9% si care se determina prin inmultirea incarcarilor normate cu un coeficient de supraincarcare si cu unul de grupare a incarcarilor.
o Incidentul este evenimentul sau succesiunea de evenimente, care duce la un moment dat la modificarea starii anterioare de functionare a unei instalatii sau a unui obiect, cu consecinte nedorite asupra functionarii acestora, indiferent daca au afectat sau nu consumatorii.
o Avaria este un incident de amploare sau o succesiune de incidente, care au loc la un moment dat intr-un obiectiv, intr-o zona din sistem sau in sistemul energetic luat in ansamblu si care are drept consecinta deteriorari de echipamente importante sau intreruperi in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor.
o Deranjamentul este defectiunea in reteaua publica de distributie sub 1 kV, care conduce la intreruperea consumatorilor alimentati din aceasta retea.
o Cazurile exceptionale sau obligate sunt acele cazuri in care, din considerente tehnico-economice evidente nu se pot respecta prevederile regulamentelor.
1.2. Clasificarea retelelor electrice
o Dupa tensiune- este un criteriu important deoarece prin aceasta se apreciaza puterea si distanta orientativa la care poate fi transmisa.
In prezent in retelele electrice se foloseste o plja mare de tensiuni, de la cativa volti pana la aproape un million de volti, insa din motive de normalizare ca : transformatoare, intreruptoare, stilpi, izolatoare etc. este necesar sa se aleaga un numar limitat de tensiuni, conform tabelului 2.1
Tabelul 2.1
Clasa retelei Limite de tensiune Tensiuni nominale adoptate
Retele de foarte joasa tensiune ? 50V 12 ;24 ;36 V
Retele de joasa tensiune 50? 1000 V 220/127 ; 380/220 ;500(600) V
Retele de medie tensiune 1?35kV 3 ; 4 ; 6 ; 10 ; 15 ; 20 ; 30 ; 35 kV
Retele de inalta tensiune 35? 275 kV 60 ; 110 ; 220 kV
Retele de foarte inalta tensiune ? 300kV 400 ; 750 kV
Tensiunile subliniate sunt cele adoptate in tara noastra.
Tabelul 2.2
Valorile aproximative ale puterilor transportabile si ale distantelor de transport pentru liniile trifazate de joasa tensiune cu simplu circuit.
Tensiunea nominala intre faze (V) Tipul liniei Putere transportata (kW) Distante de transport (m)
220 aeriana 50 150
380 aeriana 400 250


Fisiere in arhiva (1):

  • Constructie, Reparare si Modernizare la LEA 110kV.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!