Certificatele Verzi

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Romania dispune de un important potential exploatabil al resurselor regenerabile distribuite in diferite zone ale tarii fie ca e vorba de resurse hidro, eoliene, solare, de biomasa ori geotermale. In prezent se produce foarte putina energie verde fapt ce denota o nevoie importanta de investitii in acest domeniu.
Romania este una din cele mai atractive tari din punctul de vedere al investitiilor in sectorul energiei eoliene, surclasand state mai dezvoltate din Europa, precum Franta, Belgia sau Polonia. Statul roman ofera echivalentul a 136,6 euro pentru fiecare MWh produs in sistemul eolian si livrat in reteaua nationala, in timp ce Franta, ofera producatorilor de energie verde generata de forta vantului numai 88,3 euro.
Obiectivul general al strategiei sectorului energetic il constituie satisfacerea necesarului de energie atat in prezent, cat si pe termen mediu si lung, la un pret cat mai scazut, adecvat unei economii moderne de piata si unui standard de viata civilizat, in conditii de calitate, siguranta in alimentare, cu respectarea principiilor dezvoltarii durabile.
Pe ansamblu, lucrarea se refera la orgaizarea si functionarea pieteti de certificate verzi si principalele modificari aduse sistemului de promovare a energiei din surse regenerabile. Punerea in aplicare a Legii 220 reprezinta un mare pas inainte pentru promovarea proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile si o oportunitate pentru Romania de a atrage noi investitii in acest domeniu, oferind mai multa siguranta investitorilor in privinta schemei de sprijin prin certificate verzi. Legile si reglementarile care guverneaza producerea energiei electrice din surse regenerabile in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est prezinta in continuare un interes major pentru companiile si persoanele concentrate pe acest sector iar in urma adoptarii unor modificari legislative in scopul sustinerii unui mediu investitional mai transparent si mai stabil in sectorul energiei regenerabile, s-a observat o evolutie in dezvoltarea proiectelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, precum si in randul proprietarilor acestora, si anume o trecere de la investitorii din faza incipienta la operatori energetici si de utilitati stabiliti pe piata Europei Centrale, de Est si de Sud-Est.
Optiunea tematica a fost stimulata de factori precum: producerea energiei din surse regenerabile reprezinta oportunitate pentru Romania de a atrage noi investitii in acest domeniu, Romania detinand un potential semnificativ de surse regenerabile de energie.
Scopul cercetarii intreprinse il constituie aducerea la cunostinta a noului ordin, privind contabilitatea certificatelor verzi, mantionand ca pana la intrarea in vigoare a acestui nou ordin, tratamentul contabil al certificatelor verzi era cel specific certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Regulamentul de acreditare a producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 42/2011, a fost modificat prin Ordinul ANRE nr. 37/2012. Modificarea Regulamentului a fost necesara, in principal, in scopul realizarii unei corelari a prevederilor Regulamentului cu modificarile introduse in Legea nr. 220/2008 prin Legea nr. 134/2012. Noul act normativ mai arata ca, in factura de energie electrica transmisa consumatorilor finali, valoarea certificatelor verzi se factureaza separat fata de tarifele/preturile pentru energia electrica, precizandu-se temeiul legal.
Metodologia utilizata in cercetarea intreprinsa a avut la baza cercetarea teoretica privind conceptele, teoriile si reglementarile din domeniu existente pana in prezent. Concluziile si rezultatele cercetarii teoretice au permis o contributie la organizarea contabilitatii certificatelor verzi .
Lucrarea este structurata pe trei parti care privesc notiuni generale privind certificatele verzi, contabilitatea si gestiunea acestora pe piata de certificate verzi.
Cuvinte cheie
Certificatul verde - este un titlu ce atesta producerea din surse regenerabile a unei cantitati de energie electrica, este tranzactionat intre producatorii si furnizorii de energie electrica si este facturat consumatorilor de energie electrica.
Sistem de cote obligatorii - mecanism de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie, prin achizitia de catre furnizorii clientilor finali a unor cote obligatorii de energie electrica produsa din aceste surse, dovedita prin achizitia unui numar corespunzator de certificate verzi.
OPCOM (Operatorul Pietei de certificate Verzi)- Persoana juridica ce asigura tranzactionarea certificatelor Verzi si care determina preturile pe Piata centralizata a Certificatelor Verzi, indeplinind functiile prevazute de Regulamentul de organizare si functionare a Pietei de Certificate Verzi (Ord. ANRE nr. 15 / 2005).
Piata de certificate verzi - piata formata din piata centralizata de certificate verzi si piata contractelor bilaterale de certificate verzi; Piata centralizata de certificate verzi reprezinta cadrul organizat de desfasurare a tranzactiilor cu certificate verzi intre participantii la piata, administrat de OPCOM pe baza unor reguli specifice aprobate de catre ANRE; Piata contractelor bilaterale de certificate verzi reprezinta totalitatea contractelor bilaterale negociate intre participantii la piata de certificate verzi, pentru vanzarea-cumpararea de certificate verzi;
Tranzactionare de certificate verzi - comercializarea de certificate verzi la pretul de inchidere al pietei centralizate de certificate verzi sau la pretul negociat pe piata contractelor bilaterale de certificate verzi, urmata de transferul certificatelor verzi din contul vanzatorului in contul cumparatorului;
Ce sunt Certificatele Verzi?
Cadrul legal care defineste certificatele verzi este constituit de Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificari si completari conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/2011, aprobata cu Legea nr. 134/2012.
Cotele anuale obligatorii de achizitie de certificate verzi de catre furnizori sunt stabilite si publicate de ANRE, iar cadrul de tranzactionare este asigurat de Operatorul Pietei de Energie Electrica (OPCOM), care stabileste si publica pretul mediu ponderat de achizitie a cerificatelor verzi.
Certificatul verde este un titlu ce atesta producerea din surse regenerabile a unei cantitati de energie electrica, este tranzactionat intre producatorii si furnizorii de energie electrica si este facturat consumatorilor de energie electrica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Certificatele Verzi.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!