Calitatea mediului interior și eficienta energetica a cladirilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consideram util sa amintim ca principalul rol al unei cladiri este de a asigura ocupantilor un mediu sanatos, placut si confortabil, cat mai putin dependent de conditiile exterioare, in special meteorologice si acustice.

Exigentele actuale referitoare la acest aspect, sunt mult mai restrictive decat cele acceptate in perioade istorice anterioare datorita modificarilor survenite in natura si complexitatea actiunilor (exterioare si interioare) ce se exercita asupra cladirilor, pe de o parte si datorita evolutiei cerintelor utilizatorilor, pe de alta parte

Satisfacerea acestor exigente, legata direct de consumul de energie, este la fel de importanta ca si a celor de siguranta si stabilitate la actiuni mecanice, aspectul arhitectural-estetic sau incadrarea in mediu.

Energia utilizata in exploatarea cladirilor este destinata realizarii unui mediu interior sanatos si confortabil, respectiv incalzirii in perioada rece a anului, racirii in perioada calda, iluminatului si ventilarii. In perioada premergatoare declansarii crizei energetice, perioada in care asigurarea calitatii mediului constituia exclusiv problema instalatiilor, era unanim acceptata ideea privind relatia directa intre consumul energetic si calitatea mediului interior, ceea ce insemna ca o crestere a consumului energetic conduce automat la cresterea calitatii mediului interior in general si a confortului in special si invers, reducerea consumului energetic are drept consecinta conditii inferioare de viata si de confort. Era recunoscut chiar un conflict ineluctabil intre consumul energetic redus si un mediu interior sanatos si confortabil.

Cercetarile orientate in directia identificarii unor strategii si mijloace de rezolvare a problemelor energetice si mai recent a celor de mediu, in cadrul generos oferit de conceptul dezvoltarii durabile, au demonstrat ca printr-o abordare interdisciplinara, multicriteriala a conceptiei cladirilor, este pe deplin posibila o buna calitate arhitecturala, un mediu interior agreabil, confortabil si sanatos si un consum de energie redus.

Aceste atribute definesc o cladire eficienta energetic.

O analiza complexa a relatiei consum de energie - calitatea mediului interior, la cladiri de locuit si administrative a fost realizata in cadrul Proiectului european HOPE (Health Optimization Protocol for Energy efficient Buildings), realizat cu 14 participanti din 12 tari europene, in perioada 2002 - 2005 /1/. Au fost investigate mai mult de 160 de cladiri din sectorul de locuinte si administrativ, jumatate dintre acestea prezentand un consum de energie relativ redus. Investigatia a constat dintr-o inspectie generala, o discutie cu administratorul cladirii, si chestionare distribuite ocupantilor.

Rezultatele obtinute au infirmat in buna masura teza referitoare la relatia de proportionalitate directa intre consumul energetic si calitatea mediului interior, permitand incadrarea cladirilor care au format obiectul investigatiei in 4 categorii:

- cladiri cu consum energetic ridicat si o calitate corespunzatoare a mediului interior;

- cladiri cu consum energetic ridicat si calitate scazuta a mediului interior;

- cladiri cu consum energetic redus si calitate necorespunzatoare a mediului interior;

- cladiri cu consum energetic redus si o buna calitate a mediului.

Astfel, s-a constatat ca energia consumata nu depinde numai de valoarea temperaturii interioare, de rigorile climatului si de rata ventilarii ci intr-o masura chiar mai mare de solutiile arhitecturale si constructive si de modul de exploatare. S-a inregistrat un procentaj ridicat de insatisfactie sau chiar simptoame ale SBS in cladiri in care se consuma o mare cantitate de energie pentru ventilare mecanica dar nu se acorda atentie umiditatii, gradului de ocupare sau protectiei la zgomot. Si invers, cladiri cu consum de energie redus, ventilate natural, prezinta un mediu interior sanatos si confortabil.

2. Calitatea mediului interior

Calitatea mediului interior, factor determinant in ceea ce priveste sanatatea si starea de bine a ocupantilor unei cladiri, este determinata de compozitia aerului (cu referire la poluantii chimici, fizici, biologici sau de alta natura) si de confort (cu principalele componente, acustic, termic, vizual).

2.1 Compozitia aerului. Surse interioare de poluare

Cladirea poate prezenta riscuri pentru sanatatea ocupantilor in masura in care adaposteste surse de poluare chimica sau fizica si/sau asigura conditii favorabile de dezvoltare a microorganismelor.

Principalele surse de poluare in cladiri pot genera:

a. Poluanti chimici

Produsii chimici de sinteza fac parte integranta din mediul nostru ambiant. Acestia pot fi intalniti in alimente, apa, aer, fiind emisi de materiale de constructii, mobilier, produse de intretinere, etc. Efectele poluarii chimice asupra starii de sanatate sunt multiple si merg de la simpla perceptie senzoriala la efecte foarte grave, care pot afecta sistemul respirator, sistemul nervos sau gastro-intestinal. Anumiti poluanti chimici sunt incadrati chiar in categoria substantelor cancerigene. Daca toxicitatea individuala a celei mai mari parti din acesti poluanti este cunoscuta, nu se stie practic nimic de toxicitatea acestora cand se gasesc in amestec si au concentratii reduse, asa cum se prezinta cel mai adesea in aerul interior al cladirilor in care locuim sau ne desfasuram activitatea.

b. Poluanti fizici

Principalii poluanti fizici prezenti in interiorul cladirilor sunt umiditatea excesiva, radonul, praful, fibrele (in special de azbest), campurile electrice si magnetice, campurile electromagnetice de joasa si inalta frecventa. Prezenta acestor poluanti poate cauza cele mai diverse simptoame, de la uscaciunea cailor respiratorii, la pierderi de memorie si dificultati de concentrare pana la boala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea mediului interior si eficienta energetica a cladirilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 761 cuvinte
Nr caractere:
26 705 caractere
Marime:
208.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
consecinte, energie, poluare, radiatii
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!