Calitatea Energiei Electrice in Sisteme Electroenergetice

Cuprins referat Cum descarc?

CONTENTS
1. Generalitati. 4
1. Indicatori de calitate. 6
2.1 Indicatori ai abaterilor de frecventa 6
2.2 Indicatori ai variatiilor lente de tensiune ale amplitudinii tensiunii de alimentare 7
2.3 Indicatori ai supratensiunilor. 8
2.4 Indicatori ai golurilor de tensiune. 8
2.5 Indicatori ai regimului deformant. 8
2.6 Indicatori ai flicker-ului. 9
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati.
Calitatea, conform definitiei formulate de ISO (International Standard Organisation), reprezinta totalitatea caracteristicilor si a particularitatilor unui produs sau serviciu, care concretizeaza aptitudinea de a raspunde la necesitati potentiale sau exprimate ale utilizatorului.
Energia electrica este considerata in prezent un produs, livrat de furnizor consumatorilor. Calitatea energiei electrice a preocupat specialistii din sectorul electroenergetic inca din primii ani ai utilizarii, pe scara larga, a curentului alternativ; in ultimul deceniu, se constata insa o revigorare a interesului pentru acest domeniu, datorita dezvoltarii explozive a echipamentelor si a tehnologiilor bazate pe electronica de putere. In prezent, calitatea energiei electrice constituie o preocupare majora atat pentru furnizori, cat si pentru consumatorii de energie electrica.
Notiuni [3]:
Compatibilitate electromagnetica: termenul este utilizat de CEI (Comission Electrotechnique Internationale) si reprezinta "aptitudinea uni echipament sau sistem de a functiona satisfacator in mediul sau electromagnetic, fara a induce perturbatii inacceptabile in orice alt echipament sau sistem existent in acel mediu".
Calitatea tensiunii: Calitatea tensiunii se poate considera ideala in cazul in care in toate nodurile sistemului si in orice moment, tensiunile pe fiecare din cele trei faze sunt functii pur sinusoidale in timp, cu valori efective constante si egale cu cea nominala si formeaza un sistem de secventa directa.
Calitatea curentului: este o definitie complementara celei anterioare si se refera la abaterile curentului fata de forma ideala (o curba sinusoidala de frecventa si amplitudine constanta si in faza cu tensiunea de alimentare); notiunea se foloseste pentru a descrie performantele convertoarelor electronice.
Sistemul electroenergetic cuprinde urmatoarele procese [1]:
1. producerea
2. transportul
3. distributia
4. utilizarea
1) Producerea energiei electrice este asigurata de catre generatoarele. Forma curbei de tensiune la bornele generatoarelor se urmareste sa fie practic sinusoidala; in practica se considera ca aceasta tensiune este sinusoidala.
2) Sistemul de transport al energiei electrice cuprinde linii electrice si statii de transformare de sistem. Reteaua de transport este supusa unor solicitari diferite electrice, mecanice, termice, chimice etc. care pot cauza scurtcircuite sau intreruperea alimentarii.
Scurtcircuitele trebuie eliminate:
o rapid, pentru evitarea deteriorarii echipamentelor, iesiri din sincronism a generatoarelor si pierderea unor surse ale sistemului
o selectiv, pentru deconectarea partii de retea afectate
3) Distributia.
In general, reteaua de distributie este conectata la reteaua de transport in statii de transformare coboratoare. Cele mai multe dintre retelele de distributie au o structura radiala. La aparitia unui defect pe unul dintre liniile radiale, toate instalatiile, care sunt alimentate de pe aceasta linie, vor suporta un gol de tensiune. Protectia retelei va comanda deconectarea sursei, pe care a aparut defectul, iar consumatorii alimentati de aceasta sursa vor suporta o intrerupere de tensiune pana la realimentarea prin AAR (anclansarea automata a rezervei).
4) Utilizarea.
In numeroase cazuri practice, consumatorii sunt ei insisi surse de emisii perturbatoare. Cele mai importante tipuri de consumatori, care determina perturbatii sunt:
o consumatori care includ elemente neliniare si absorb un curent nesinusoidal, ale carui armonici, parcurgand impedantele armonice ale retelei de alimentare, conduc la tensiuni armonice pe bare;
o consumatori cu sarcini variabile, care produc fluctuatii de tensiune pe barele de alimentare; acestea sunt de doua tipuri:
- fluctuatii putin frecvente, ca de exemplu, pornirea unor motoare mari;
- fluctuatii frecvente, modificari rapide, regulate sau aleatorii, care determina efect de flicker (ca de exemplu, in cazul cuptoarelor cu arc electric, aparatele de sudare prin puncte etc.).
o consumatori dezechilibrati care absorb curenti de amplitudine diferita pe cele trei faze
Cauzele care produc un dezechilibru intr-o retea electrica pot fi [4];
o dezechilibre trecatoare, care se datoresc influentei defectelor asupra retelei, care se pot produce intre doua sau mai multe conductoare, cu sau fara punere la pamant,
o dezechilibre permanente, provocate de unele cauze de natura constructiva sau de repartitia neuniforma a consumului pe cele trei faze ale retelei de alimentare, caracterizate prin aparitia unor componente de secventa inversa/homopolara a tensiunilor si a curentilor din reteaua respectiva.
Din motive constructive, liniile electrice aeriene de inalta tensiune sunt nesimetrice. La nivelul consumatorilor dezechilibrul poate fi provocat de receptoarele de constructie nesimetrica.
In sistemele de distributie mixt (trifazat-monofazat), derivatiile monofazate produc doua tipuri de dezechilibru asupra retelelor trifazate:
o un dezechilibru capacitiv, datorat lungimii totale diferite a fazelor, care se manifesta printr-un curent capacitiv rezidual de circulatie permanenta prin circuitul de punere la pamant al neutrului transformatorului din statia de alimentare,
o un dezechilibru de sarcina pe cele trei faze care, in cazul retelelor fara conductor neutru, duce la aparitia componentelor inverse de tensiune si curent.
Dezechilibrele mentionate pot fi ameliorate pe de o parte prin limitarea lungimii si sarcinilor pe derivatii si prin repartizarea judicioasa a mai multor derivatii pe faze. Efectul dezechilibrului este diminuat in retele fara conductor neutru, fiindca lipsesc elementele homopolare de tensiune si curent.
1. Indicatori de calitate.
Prin indicator de calitate [4] se intelege o caracteristica de apreciere cantitativa a proprietatilor unui produs, care este analizat sub aspectul indeplinirii cerintelor privind elaborarea, exploatarea sau consumul.
In ceea ce priveste energia electrica, scopul ideal urmarit de orice furnizor de energie electrica este de a pune permanent la dispozitia consumatorilor o tensiune alternativa sinusoidala, de frecventa si valoare efectiva mentinute intre anumite limite fixate contractual, egale pe cele trei faze ale retelei.
Sistemul de indicatori de calitate ai energiei electrice trebuie sa permita masurarea/estimarea nivelului de calitate intr-un anumit punct al retelei si la un moment dat, precum si compararea informatiei obtinute cu nivelul considerat optim sau cel putin tolerabil de majoritatea consumatorilor racordati la reteaua electrica respectiva.
In majoritatea tarilor, sistemul de indicatori ai calitatii energiei electrice este alcatuit din anumite caracteristici cantitative ale variatiilor lente (abateri) sau rapide (fluctuatii) ale valorii efective a tensiunii, forma si simetria in sistemul trifazat, precum si caracteristicile de variatie lenta/rapida ale frecventei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Energiei Electrice in Sisteme Electroenergetice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!