Calitatea Energiei Electrice din România

Extras din referat Cum descarc?

1. Problema calitatii energiei electrice
Energia electrica este probabil cea mai importanta materie prima utilizata astazi in comert si industrie. Este un produs cu un caracter deosebit deoarece trebuie sa constituie un flux continuu, nu poate fi stocat in cantitati mari si nu poate face subiectul unui control al calitatii inainte de a fi utilizat. Este de fapt rezumatul filozofiei exact la timp in care componentele sunt livrate unei linii de productie in punctul si la momentul in care se utilizeaza, de catre un furnizor verificat si aprobat, fara cerinte de verificare a calitatii. Pentru ca principiul just in time (JIT) sa aiba succes este necesar sa existe un control bun al specificatiei componentelor, o incredere absoluta ca furnizorul poate produce si furniza acest produs la timp, cunoasterea comportarii generale a produsului si a limitelor sale.
Termenul de "calitate a energiei electrice" (power quality) a devenit deosebit de frecvent dupa anul 1980 si reprezinta un generic acoperitor pentru luarea in considerare a influentei unui mare numar de perturbatii electromagnetice care pot sa apara in sistemul electroenergetic (in special la medie si joasa tensiune). De mentionat insa faptul ca sintagma de "calitate a energiei electrice" nu este unanim acceptata si utilizata pe plan mondial, existand in prezent mai multi termeni fo1ositi in relatia furnizor de energie electrica consumator.
In Romania nu exista pana in prezent un standard unitar de calitate a energiei electrice. O parte dintre parametrii care pot prezenta interes in definirea calitatii energiei electrice sunt definiti si normati individual, dupa urmatoarele normative:
o STAS 930 - precizeaza tensiunile nominale si abaterile admisibile ale tensiunii fata de aceste valori ;
o PE 124 - contine definiri si reglementari privind variatiile rapide si nesimetria tensiunii;
o PE 109 - defineste supratensiunile si protectia instalatiilor impotriva acestora;
o PE 142 - reglementeaza unele aspecte privind flicker-ul;
o PE 143 - abordeaza probleme referitoare la regimurile nesimetric si deformant.
Figura 1. Componente ale calitatii energiei electrice
Calitatea energiei electrice (Power Quality): termenul a fost propus in S.U.A. de IEEE si preluat de majoritatea publicatiilor de limba engleza. Calitatea energiei electrice, conform IEEE reprezinta "conceptul alimentarii si legarii la pamant a echipamentelor sensibile, intr-un mod care sa permita functionarea corecta a acestora". De fapt, in pofida acestei definitii termenul este utilizat intr-un sens mult mai larg, referindu-se atat in problema poluarii armonice generata de sarcinile neliniare, cat si la alte tipuri de perturbatii electromagnetice aparute in sistemele electroenergetice;
Compatibilitate electromagnetica (Electromagnetic compatibility -- EMC): termenul este utilizat de CEI (Comission Electrotechnique Internationale) si reprezinta "aptitudinea uni echipament sau sistem de a functiona satisfacator in mediul sau electromagnetic, fara a induce perturbatii inacceptabile in orice alt echipament sau sistem existent in acel mediu";
Calitatea tensiunii (qualite de la tension): termenul este utilizat in Franta si in diferite publicatii europene si se refera la "abaterile formei curbei de variatie in timp a tensiunii de la sinusoida ideala"; poate fi interpretat ca referindu-se la calitatea "produsului" livrat de furnizor consumatorilor;
Calitatea curentului (current quality): este o definitie complementara celei anterioare si se refera la abaterile curentului fata de forma ideala (o curba sinusoidala de frecventa si amplitudine constanta si in faza cu tensiunea de alimentare); notiunea se foloseste pentru a descrie performantele convertoarelor electronice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Energiei Electrice din Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!