Calitatea apelor pe Râul Slănic de Buzău

Extras din referat Cum descarc?

In anul 2007, pe raul Slanic, monitorizarea s-a facut in doua sectiuni respectand programul de supraveghere, cuo frecventa de 6 ori/an. Neputandu-se alege o sectiune de referinta datoirta prezentei unei constructii hidrotehnice (microhidrocentrala), pentru identificarea conditiilor de referinta, s-a stability ca "cea mai buna sectiune disponibila", sectiunea-aval de Lopatari aceasta apartine ecoregiunii 10-The Carpathians si e localizata la 22 km de la izvor, pe un curs de apa influentat din punct de vedere calitativ de factori naturali, simbolizat RO028.
Determinarile fizico-chimice releva mineralizarea naturala a raului Slanic, apa din aceasta sectiune fiind incadrata in clasa a V-a pentru indicatorii grupei de "Salinitate". Pentru celelalte grupe avem urmatoarea situatie: ca si in anul 2006 indicatorii "regimului oxigenului" (CBO5 de 3,6 mg/l, CCO-Mn de 5,87 mg/l) si incadreaza in clasa aII-a de calitate, iar "nutrientii" si " poluantii toxici specifici de origine naturala"(N-NH4 de 0,105 mg/l, fosfor total-0,0175 mg/l) sunt in limitele clasei AI-a de calitate. Pentru grupa alti indicatori chimici relevant clasa de calitate a II-a datorita valorii SLD/2 pentru fenoli.
Comunitatile de organism fitobentonice, care au populat substratul pietros, au prezentat o densitate numerica maxima de 5294667 ex/mp in luna martie si o densitate minima de 2200000 ex/mp in luna septembrie. Biocenoza acestei sectiuni a fost dominate in mabele campanii de grupa Bacillariophyta, cu urmatoarele specii eudominante: Achnanthes minutissima, Gomphonema olivaceum, Diatoma vulgare, Rhoicosphaenia curvata, Meridion circulare.
Numarul taxonilor a fost relative constant in cele 2 campanii de prelevare, 14 taxoni/mp, respective 11 taxoni/mp. Indicele saprob mediu annual corespunzator bioindicatorilor fitobentonici a fost de 1,88.
Biocenoza macrozoobentonica a fost reprezentata de urmatoarele grupe dominante de insect acvatice: Ephemeroptera (Baetis rhodani, B. vernus), Trichoptera (Hydropsyche siltaia), Diptera (eukiefferiella alpestris).
Efectivele bioindicatorilor macrozoobentonici au prezentat o densitate anuala maxima de 230 ex/mp in luna martie si una minima de 44 ex/mp in luna octombrie. Numarul taxonilor a fost constatat in cele 2 campanii de prelevare, 5 taxoni/mp, respective 8 taxoni/mp. Analiza globala a hidrobiontilor zoobentonici a condus la obtinerea unui indice saprob mediu annual de 1,79, care incadreaza apele din aceasta sectiune in clasa a I-a de calitate, cu o stare ecologica foarte buna.
Sectiunea Cernatesti este situate pe raul Slanic la 3 km in amonte de confluent cu raul Buzau. Este situate in ecoregiunea 12- Pontic Province. Sectiunea este pozitionata la 70 de km de la izvor, pe un curs de apa influentat din punct de vedere calitativ de factoti naturali, simbolizat RO028.
Ca si in sectiunea anterioara, determinarile fizico-chimice releva incarcarea naturala mineral a pelor raului. Valorile obtinute pentru indicatorii grupei "regimul oxigenului" si "alti indicatori chimici relevanti" incadreaza apa in clasa a II-a de calitate. Pentru valorile obtinute la indicatorii grupei"nutrienti" si "poluanti toxici specifici de origine naturala", calitatea apei se incadreaza in clasa a I-a de calitate.
Comunitatile de organism fitoplanctonice care au populat pelagialul, au prezentat variatii ale densitatii numerice de la o campanile la alta (416666 ex/l in martie, respective 540000 ex/l in septembrie). In cadrul celor doua prelevari s-au detreminat 9 taxoni/l in campania din august si 7 taxoni/l in campania din septembrie. Fitocenoza planctonica a fost dominate de grupa Bacillariophyta cu urmatoarele specii eudominante: Achnanthes minutissima, Gomphonema olivaceum, Diatoma vulgare, Nitzschia linearis. Indicele saprob mediu annual corespunzator biondicatorilor fitobentonici a fost de 2,13.
La nivelul acestei sectiuni s-au remarcat in toate campanile de prelevare a probelor bilogice urmatoarele grupe si specii eudominante de macronevertebrate: Crustacea (Rivulogammarus fossarum), Ephemeroptera (Baetis vernus, Baetis rhodani), Trichoptera ( Hydropsyche angustipenis). Bioindicatorii macrozoobentonici au prezentat o densitate numerica anuala maxima de 105 ex/mp in luna martie si una minima de 18 ex/mp in luna octombrie. In cele doua campanii de prelevare s-au detreminat 5 taxoni/mp. Indicele saprob mediu annual calculate conform acestor bioindicatori a fost de 2,13 si incadreaza apele din sectiune in clasa a II-a de calitate, cu o stare ecologica buna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Apelor pe Raul Slanic de Buzau.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1971, Geografia judetului Buzau si a imprejurimilor, Bucuresti, articol scris de Gastescu Petre
www.apmbuzau.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!