Aplicatii ale Amplificatorului Operational

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati
Amplificatoarele operationale sunt amplificatoare de curent continuu cu reactie negativa interioara si prevazute cu o bucla de reactie negativa externa, care initial puteau executa diferite operatii ca adunarea, scaderea, inmultirea, impartirea, cu o constanta (in c.c.) si cu extindere (in c.a.), operatii mai complexe precum derivarea , integrarea , obtinerea de functii logaritmice etc.
In prezent domeniul lor de utilizare este mult mai extins. Prevazute cu bucla de reactie cu retele complexe, amplificatoarele operationale actuale pot realiza cele mai diverse functii, cu performante ridicate si perfect controlabile.
Amplificatoarele operationale pot prezenta, in cazul general, doua intrari si doua iesiri putand functiona in urmatoarele variante:
o cu o singura intrare si iesire;
o cu doua intrari si doua iesiri;
o cu doua intrari si o iesire.
+ V+
+ 
UN 
- 
UI uo 
- V- 
Vc 
Se observa ca intrarile sunt notate cu (+) si cu (-). Aplicand un semnal la intrarea (+) la iesire se obtine un semnal in faza cu cel de la intrare. Intrarea (+) se numeste neinversoare de faza.
Aplicand un semnal pe borna (-) el se regaseste la iesire in opozitie de faza. Aceasta intrare se numeste inversoare. Dupa cum se aplica semnalul pe una sau pe cealalta din borne, amplificatorul se numeste neinversor sau inversor. Parametrii principali ai amplificatoarelor operationale si consecintele lor cele mai importante sunt:
o au o rezistenta (impedanta) la intrare teoretic infinita, practic foarte mare; in consecinta curentul de intrare in AO este teoretic 0, practic foarte mic;
o au o deriva a tensiunii nula (nu apare semnal la iesire in absenta semnalelor de intrare); consecinta este ca tensiunea de decalaj de intrare (care ar trebui aplicata pentru a anula deriva) este nula;
o au rezistenta (impedanta) de iesire teoretic egala cu 0, practic foarte mica; in consecinta valoarea tensiunii de iesire nu depinde de rezistenta de sarcina;
o amplificarea in bucla deschisa este teoretic infinita, practic extrem de mare, ceea ce duce la consecinta ca diferenta de tensiune intre cele doua intrari sa fie nula. 
2. Obiectivele lucrarii de laborator
Observarea efectului curentului de reactie, ce apare prin bucla inchisa formata de rezistenta R2 , calculul amplificarii si compararea formelor de unda ale semnalelor de intrare si de iesire, cu ajutorul osciloscopul.
3. Echipament necesar 
Osciloscop, generator de functii, Multisim 10, macheta de laborator nr. 3
sursa diferentiala de cc cu Vcc = 15 V.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatii ale Amplificatorului Operational.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!