Aplicatie FACTS

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Scopul retelei de transport este sa conecteze centrele de sarcina pentru a alimenta sarcina cu o fiabilitate ceruta si eficienta maxima, la un pret scazut. Pe masura ce creste puterea transferata, sistemul electroenergetic poate deveni tot mai incarcat si mai nesigur pentru circulatiile de puteri neprogramate si piederile mari. In acest context, a fost introdus un concept denumit sistem flexibil de transmitere a curentului alternativ. Conceperea dispozitivelor FACTS ca o filosofie de control total al retelei a fost introdusa de catre N.G. Hingorani de la Electric Power Research Institute (EPRI) din SUA in 1988, desi dispozitivele cu electronica de putere au fost folosite de multi ani in reteaua de transport. Dispozitivelor FACTS se folosesc in sistemele electroenergetice pentru controlul circulatiei de puteri, marirea stabilitatii, managementul tensiunii, corectia factorului de putere si minimizarea pierderilor. 
Problema colapsului tensiunii in sistemul electroenergetica devenit una din cele mai importante pentru a fi rezolvata, mai multe avarii majore de sistem, pretutindeni in lume, fiind asociate direct cu acest fenomen. De altfel, datorita avariilor de sistem care au aparut in America si Canada in 2003, cercetatorii incearca sa descopere metode alternative pentru a mari stabilitatea tensiunii. Stabilitatea regimului permanent se refera la raspunsul dinamic al sistemului la perturbatii mici care apar in mod curent in timpul functionarii sistemului. Aceasta problemapoate fi studiata utilizand ecuatiile dinamice liniarizate ale sistemului intr-un punt de functionare. Un sistem se afla in regim stabil pentru o anumita conditie de functionare, dacain urma unor mici perturbatii, el revine la regimul stationar .
Conditia de stabilitate se determina calculand valorile proprii ale sistemului liniarizat; daca toate partile reale ale valorilor proprii sunt negative, sistemul este stabil; altfel, sistemul este instabil. Circulatia de putere pe o linie de c.a. este o functie de modulul si faza tensiunii si impendanta liniei. Consecintele lipsei controlului pentru oricare din aceste variabile sunt probleme cu stabilitatea, circulatii de puteri nedorite, circulatii de puteri reactive nedorite, pierderi mari, tensiune ridicata sau scazuta, printre altele. Cu dispozitivele FACTS putem controla faza tensiunii, marimeasa in nodul ales si impedanta liniei. 
Condensatoarele Serie Controlate cu Tiristoare (TCSC) si Compensatoarele Statice de Putere Reactiva (SVC) sunt cele mai populare dispozitive FACTS. Obiectivul principalal SVC este de a regla tensiunea intr-un nod ales controland injectia de putere reactiva in locatia respectiva. Mentinerea nivelelor tensiunii este importanta din punctul de vedereal consumatorilor. Valorile scazute ale tensiunii provoacadereglari ale performantelor sarcinilor cum ar fi motoare de inductie, lampi cu incandescenta etc., in timp ce valorileridicate ale tensiunii provoaca saturatie magnetica si genereaza armonici, precumsi probleme cu izolatia. Aceste dispozitive sunt caracterizate printr-un raspuns rapid, domeniu mare de aplicare si fiabilitate ridicata. 
IEEE propune pentru tehnologiile FACTS urmatoarea definitie: ,,electronica de putere bazata pe alte echipamente statice care asigura comanda unuia sau mai multor parametri ai sistemului de transport pentru imbunatatirea controlabilitatii si cresterea capacitatii de transport ". Tehnologiile FACTS sunt o modalitate eficienta de gestionare a circulatiei de puteri.
Compensarea capacitiva longitudinala este o alta metodapentru a imbunatati limitele de stabilitate si de a creste capacitatea de transport. Puterea transportata pe o linie este invers proportionala cu impedanta de transfer. De exemplu,considerand alti parametrii constanti, o compensare serie de 50 % dubleaza aproximativ puterea transmisa in regim stabil, in timp ce o compensare serie de 75 % va creste puterea transportata aproximativ de patru ori. Din perspectiva unui regim stabil, structura dispozitivului este echivalentacu cea a unui FC-TRC SVC prezentat in figura 1. 
Dispozitivele FACTS pot furniza solutii strategice pentru modernizarea infrastructurii sistemelor de transport nationale prin urmatoarele mijloace: 
o cresterea capacitatii - prin cresterea limitei de amortizare si a stabilitatii tranzitorii astfel incat capacitatea de transport se apropie de limita termica; 
o fiabilitate imbunatatita - fiabilitatea sistemului de transport este afectata de numerosi factori. Desi dispozitivele FACTS nu pot preveni defectele, ele pot reduce efectele acestora, facand alimentarea cu electricitate mai sigura prin reducerea numarului de caderi ale liniei; o controlabilitate imbunatatita - pot controla circulatia de putere si regla tensiunile in retea; 
o pastrarea mediului ambient - FACTS sunt prietenoase cu mediul deoarece nu contin materiale periculoase si nu produc deseuri sau poluanti; 
o valoare economica (salveaza timp si bani si favorizeaza profitabilitatea) - FACTS ajuta ca energia electrica sa fie distribuita mai economic printr-o mai buna utilizare a instalatiilor existente, reducand astfel necesitatea unor linii de transport suplimentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatie FACTS.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!