Amenajarea Raului Arges

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
SCHEMA DE AMENAJARE
HIDROENERGETICA A RAULUI ARGES
1.1 Date generale
Raul Arges, izvoraste din muntii Fagaras, in centrul tarii, varsandu-se, dupa un traseu de aproximativ 250 km lungime in Dunare, in zona sudica a tarii (Oltenita). Pentru a creste gradul de utilizare complexa a resurselor hidrografice ale Argesului, a fost gandita o amenajare a acestui rau, care sa satisfaca numeroase cerinte cum ar fi: alimentari cu apa potabila pentru populatie si industrie, irigatii combaterea eroziunii solului, piscicultura, prevenirea inundatiilor, producerea energiei electrice, baze sportive si de agrement si chiar navigatie pe sectorul inferior.
In acest scop au fost demarate inca din anul 1960 ample lucrari de regularizare si amenajare a cursului acestui rau, precum si a afluentilor sai mai importanti (Raul Targului, Dambovita, Raul Doamnei, Valsan). Schema de amenajare a raului Arges a fost conceputa pentru a satisface, din punct de vedere energetic, urmatoarele, cerinte:
- utilizarea maxima a resurselor hidroenergetice
- realizarea de centrale hidroelectrice de mare putere; cu regim de functionare la varf.
Pentru atingerea acestor obiective s-a realizat un lac de acumulare important (465 mil. m.c. apa) - Lacul Vidraru de care beneficiaza intreaga cascada de centrale hidroelectrice din aval. Pentru a putea utiliza la intreaga capacitate acumularea Vidraru ;au fost facute lucrari de captare ai unor afluenti ai Argesului (Raul Doamnei, Valsan, Limpedea, V. lui Stan) si chiar un afluent al Oltului (raul Topolog).
Aceste aductiuni secundare insumeaza zeci de km. de canale, tunele, conducte, precum si alte constructii hidrotehnice. Astfel s-a marit gradul de utilizare a potentialului hidroenergetic economic, permitandu-se folosirea energiei cursurilor de apa a caror amenajare independenta in centrale de mica putere nu ar fi fost economica, concentrarea debitelor fiind una din caile principale de crestere a puterii in CHE.
Sistemul hidroenergetic Arges este format din urmatoarele obiective:
- doua CHE amonte de barajul Vidraru, Cumpana si Valsan cu o putere de 5 MW fiecare
- CHE Vidraru cu o putere de 220 MW
- Sectorul Oiesti - C. de Arges, cu CHE: Oiesti, Albesti, Cerbureni, V. Iasului, C. de Arges;
- Sectorul C. de Arges - Golesti cu CHE: Noaptes, Zigoneni, Baiculesti, Manicesti, Valcele, Merisani, Budeasa, Bascov, Pitesti, Golesti.
- Sectorul Golesti - Oltenita cu CHE: Mihailesti, Adunatii-Copaceni, Rodovanu, Oltenita.
Din acest sector s-au finalizat in momentul de fata numai lucrarile la CHE Mihailesti, celelalte fiind abandonate in diverse stadii de executie.
1.2 Descriere
1. CHE CUMPANA
- tip cu lac de acumulare derivatie sub presiune si centrala la zi
- volumul lacului 288.430 m3 realizat cu barajul Cumpanita (H = 33m)
- cota maxima in lac 921,50 mdM
- caderea centralei 102 m
- debitul instalat 6,l m3/s.
- puterea instalata 5 MW
- tip hidroagregate -1 turbina Francis si generator sincron
- anul PIF -1967.
2 CHE VALSAN
- tip cu lac de acumulare, derivatie sub presiunea si centrala subterana
- volumul lacului 120.000m3 realizat cu barajul Valsan (Hm = 25 m).


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea Raului Arges.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!