Uleiul de Transformator

Extras din referat Cum descarc?

Uleiurile au o utilizare importanta in industria electrotehnica, prezentand avantajul, ca si gazele, ca ocupa toate spatiile libere si dupa strapungere se regenereaza instantaneu, ajungind la caracteristici dielectrice apropiate de cele initiale. Ele transmit mai bine caldura decat gazele atat prin conductibilitate, cat si prin convectie, factor foarte important in constructia transformatoarelor.
Uleiul de transformator este fluidul care serveste ca izolant in transformator si la racirea transformatorului. El izoleaza straturile ( intre ele si fata de miezul feromagnetic ) si evacueaza pierderile de caldura contribuind la racirea lui. Gratie acestor proprietati, s-au putut ridica tensiunile transformatorului la peste 500kV. 
Uleiul prezinta, in primul rand, o mare rezistenta la strapungere. Fiind fluid aceasta fluiditate crescand o data cu temperatura de functionare, el umple toate spatiile libere ale transformatorului, marind izolatia. Pe langa aceasta, daca intr-un punct oarecare izolatia cedeaza, uleiul intervine stingand imediat arcul si umpland locul respectiv, care altfel ar ramane neizolat. Uleiul mai are si proprietatea de a prezerva complet materialele izolate ale transformatorului contra umezelii, inamicul cel mai important al izolatiilor.
Uleiul de transformator prezinta neajunsul ca este inflamabil, are o stabilitate chimica nesatisfacatoare si da, prin descompunere, substante explozive. Inflamabilitatea uleiului de transfomator este periculoasa indeosebi in instalatiile transformatoarelor din mine, intreprinderi industriale, cladiri publice, metropolitane, vase de navigatie si alte spatii inchise. 
La asemenea instalatii, pentru care prescriptiile de securitate prevad, in scopul prevenirii incendiilor si exploziilor, conditii mai riguroase, se intrebuinteaza uneori transformatoare umplute cu dielectrice lichide speciale, neinflamabile. Pericolul de incendii si explozii fiind inlaturat, asemenea transformatoare pot fi instalate direct in centrul sarcinii (de exemplu in interiorul atelierelor), realizandu-se astfel o mare economie prin reducerea cheltuielilor de instalare (lipsa necesitati unor incaperi speciale si un cost redus al retelei electrice locale) si prin micsorarea pierderilor in reteaua locala de distributie.
Uleiurile minerale prezinta dezavantajul ca, prin utilizare in timp, se oxideaza. Aceasta oxidare este accelerata de o presiune marita a aerului sau de o proportie marita de oxigen si de functionare la temperaturi ridicate. 
Uleiurile minerale influenteaza diversele materiale electroizolante si metale cu care vin in contact. Acestea pot sau nu pot sa influienteze oxidarea uleiurilor si formarea de gudroane. Materialele electroizolante si metalele care au un efect slab asupra uleiurilor minerale privind oxidarea sunt urmatoarele: pluta, silicon, hartie, carton, lemn, rasini, aluminiu, fier, magneziu , seleniu. 
Materialele electroizolante si metalele care favorizeaza oxidarea uleiurilor si formarea de gudroane in uleiurile minerale sunt: cauciuc neopren, cauciuc natural , colofoniu, plumb, cupru si aliaje din cupru.
Caracteristicile izolante ale uleiului se inrautatesc cu timpul sub influenta a doi factori: umiditate si oxigen. In consecinta metoda cea mai simpla de protectie a uleiului este izolarea lui de influenta atmosferei. Acest lucru se realizeaza prin montarea unui conservator la transformator ce are in componenta si un filtru cu silicagel. Conservatorul are rolul de a micsora suprafata de contact intre ulei si aer si de a asigura o rezerva de ulei in cazul unor pierderi sau datorita modificarilor de volum aparute in cazul dilatarilor datorate variatiilor de temperatura ale uleiului. Filtrul de silicagel impiedica intrarea uleiului in contact cu aerul. 
In general, oxidarea (imbatranirea) uleiurilor minerale poate fi prevenita intr-o oarecare masura prin indepartarea completa a aerului cu ajutorul vidului inaintat si prin utilizarea unui gaz inert care sa inlocuiasca aerul (modalitate utilizata mai ales in cazul transformatoarelor de forta).
Prezenta unor metale sub forma de electrozi favorizeaza prin cataliza reactiile de oxidare ale uleiului. Din aceasta cauza se obisnuieste sa se acopere suprafetele de cupru care sunt in contact cu uleiul prin argintare. 
Pentru imbunatatirea rezistentei la imbatranire se adauga uneori substante active sintetice, asa numitii inhibitori, a caror actiune consta intr-o captare a radicalilor din lantul de oxidare si in descompunerea catalitica a hidroperoxizilor (produse de reactie ale auto-oxidarii compusilor organici). Imbatranirea accelerata prin compusi metalici solubili in ulei, in special cei de cupru, se inlatura in mare masura prin agentii care formeaza o pelicula de protectie impiedicand dizolvarea cuprului in ulei (pasivizatori). 
Alte substante (agenti de chelatizare) reactioneaza cu compusii metalo-organici
dizolvati in ulei si ii fac inactivi formand compusi complecsi, mai putin daunatori (dezactivatori). 
Caracteristica ce intereseaza cel mai mult este rigiditatea dielectrica a uleiului proaspat livrat din rafinarii, care poate atinge valoarea de 220kV/cm la uleiul uscat si filtrat. 
Rigiditatea dielectrica scade foarte mult sub influenta umiditatii si a suspensiilor mecanice. Datorita fenomenelor tranzitorii din retelele electrice care se propaga pana la transformator (furtuni cu descarcari atmosferice, scurtcircuite, etc) in echipament pot aparea reziduri sub forma de carbune sau alte impuritati rezultate din descompunerea izolatiilor infasurariilor sau a infasurariilor propriu zise. 
Uleiul de transformator este foarte hidroscopic si absoarbe apa , care poate exista in ulei atat sub forma dizolvata cat si sub forma de apa libera. Influenta negativa a umiditatii si oxigenului asupra uleiului din interiorul transformatorului. Capacitatea de absorbtie a uleiului pentru apa creste foarte rapid cu temperatura, si anume de circa 4-5 ori mai mare la o temperatura de 80? C decat la o temperatura de 20?C. Influenta negativa a umiditatii si oxigenului asupra uleiului din interiorul transformatorului se poate inlatura prin folosirea ecranelor de azot care impiedica suprafata uleiului sa vina in contact direct cu atmosfera. Durata de viata a unui transformator cu azot este de 3-4 ori mai mare decat a celorlalte tipuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uleiul de Transformator.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Popescu Lizeta : "Materiale electrotehnice" , Editura Alma Mater, Sibiu 2008
Popescu Lizeta : ,,Materiale electrotehnice Indrumator de Laborator", Sibiu 2008
Ioan Lupu : ,,Echipamentele Statiilor de Transformare", Editura CydServ Piatra Neamt, 2005
Adrian Constantin Rusu, Ioan Lupu : ,,Transformatoare electrice - Constructie si exploatare", 
Editura Luczd Serv Iasi, 2007
N. Ghita : ,,Studiul materialelor electrotehnice", Bucuresti 1976
PE 129/1999 : ,,Regulament de exploatare tehnica a uleiurilor electroizolante", 
Compania Nationala de Electricitate SA
www.retrasib.ro/ - Instalatii pentru reconditionarea fizica a uleiului electroizolant.
www.icmet.ro/ - Revitalizarea izolatiei transformatoarelor de mare putere
www.icemenerg.ro/ - Lista incercarilor la care este supus uleiul electroizolant - ICEMENERG SA
www.xoil.ro/ - Tipuri de uleiuri industriale
www.ebc-pitesti.ro/ - Catalog de echipamente de testare a uleiurilor electroizolante


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!