Tehnologia Microundelor

Cuprins referat Cum descarc?

Tehnologia microundelor 2
I.Introducere 2
II.Principii generale asupra dispozitivelor cu microunde 6
III.Generatoare de microunde 7
IV.Proiectarea generatorului de microunde 7
V.Proiectarea circuitelor de iesire 10
Concluzii: 12
Ghiduri de unda 13
Dispozitive de neutralizare a deseurilor medicale 
infectioase cu ajutorul microundelor 15


Extras din referat Cum descarc?

Tehnologia microundelor
I. Indroducere: 
Tehnica microundelor, ca subdomeniu al radioelectronicii, prezinta particularitati atat in ceea ce priveste metodele teoretice, cat si aparatura si procedeele experimentale utilizate.
In continuare vor fi prezentate, pe scurt, cateva din caracteristicile aparaturii specifice de microunde. 
Linia de masura - este un dispozitiv utilizat frecvent in tehnica microundelor, atat la masurarea semnalelor(lungime de unda) cat si la masurarea retelelor (de exemplu coeficientul de reflexie). Din punct de vedere constructiv, linia de masura este o portiune de ghid uniform, prevazuta cu ghid uniform in care se introduce o sonda.
Sonda este, in majoritatea cazurilor, o tija metalica introdusa in ghid, perpendicular pe directia de propagare. In acest tip de sonda se induce o tensiune proportionala cu intensitatea campului electric transversal ET din locul respectiv. Sensibilitatea liniei este limitata de sensibilitatea aparatului indicator sau de nivelul zgomotului. Existenta unui anumit zgomot, inerent in orice instalatie poate sa duca la erori de masura importante daca nivelul semnalului util este insuficient.
Pierderile liniei se considera neglijabile, deci consideram cazul liniei fara pierderi.
Detectorul liniei de masura - este constituit din diode semiconductoare de diverse tipuri: cu contact punctiform, diode Schottky, diode ,,inverse". Aceste diode, special realizate (si incapsulate) pentru microunde, a elemente parazite reduse la minim, astfel incat frecventa lor de detectie este foarte ridicata. Ca urmare a detectiei se obtine o tensiune continua, dependenta de amplitudinea semnalului cules de sonda si de caracteristica diodei. Aceasta tensiune, eventual amplificata, este masurata, obtinandu-se astfel o indicatie corelata cu intensitatea campului electric in ghid.
Indicatia aparatului de masura conectat la detectorul liniei poate fi considerata proportionala cu patratul intensitatii campului electric in ghid, cu conditia ca semnalul cules de sonda sa fie suficient de mic.
Generatoarele de microunde - sunt realizate intr-o gama foarte variata de tipuri. Unele dintre ele sunt compuse dintr-un simplu oscilator de microunde cuplat la linia de masura. Alte generatoare - mai complexe - permit aplicarea unui semnal de nivel calibrat si reglabil, de frecventa variabila, eventual baleiata. Uneori generatoarele permit optiunea intre cateva tipuri de modulatie (MA, MF).
Elemente de circuit si dispozitive de microunde uzuale - majoritatea masuratorilor de microunde efectuate cu linia de masura necesita folosirea unor dispozitive specifice cum ar fi:
- izolatorul - este un diport nereciproc, prezentand o atenuare foarte 
mica intr-un sens si o atenuare mare in sens contrar. Este realizat cu materiale nereciproce (ferita magnetizata). Se foloseste la eliminarea influentei undei reflectate.
- atenuatorul variabil - este un diport care produce o aceeasi atenuare 
(reglabila) in ambele sensuri ale propagarii. Este realizat de obicei sub forma unei placi de o forma speciala, acoperita cu un material absorbant. Variatia atenuari se obtine prin modificarea pozitiei placii in interiorul ghidului.
- sarcina adaptata - este o terminatie al carei coeficient de reflexie este 
teoretic nul. Se realizeaza tot cu ajutorul unor materiale absorbante depuse pe peretii ghidului sau pe o placa din interior.
- scurtcircuitul fix - este o simpla placa de scurtcircuitare a capatului 
liniei.
- scurtcircuitul mobil - este o terminatie de ghid care produce reflexie 
totala, cu o faza variabila. Se prezinta in realitate sub forma unui piston deplasabil in interiorul ghidului. Deplasarile pot fi controlate cu un vernier.
- cuplorul directional - poate fi folosit la masurarea separata a undelor 
directa si inversa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Microundelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!