Sursă stabilizată

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 - Descrierea temei proiectului.
Capitolul 2 - Introducere teoretica.
Capitolul 3 - Schema bloc. Principiul de functionare
Capitolul 4 - Proiectarea circuitului pentru redresarea si filtrarea tensiunii de la retea
Capitolul 5 - Calculul parametrilor tranzistorului de comutatie
Capitolul 6 - Proiectarea componentelor magnetice
Capitolul 7 - Proiectarea circuitului pentru redresarea 
secundara a tensiunii de iesire
Capitolul 8 - Proiectarea circuitului de comanda
Capitolul 9 - Foi de catalog, bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Tema de proiectare
Se cere proiectarea unei surse stabilizate in comutatie cu alimentare de la retea, cu urmatorii parametri:
- topologie de tip flyback;
- tensiune de alimentare 240V, 50Hz;
- tensiunile de iesire Uo=5V ;
- variatia de tensiune a retelei ?Vin= ?6%;
- curentul maxim de iesire Io=20A;
- frecventa de lucru e de 50kHz.
Capitolul 2
Introducere teoretica
Functionarea normala si corecta a oricarui aparat electronic necesita alimentarea acestuia de la surse de tensiune la care variatiile tensiunii de alimentare sa nu depaseasca anumite limite, dependente de performantele dorite ale aparatului. Principala sursa de energie electrica folosita la alimentarea aparaturii electronice o constituie reteaua de curent alternativ.
Conversia acestuia in curent continuu se face cu sisteme de redresare.
In functie de modul de comanda a elementului de putere, distingem urmatoarele tipuri de stabilizatoare:
- stabilizatoare cu actiune continua(stabiliatoare liniare);
- stabilizatoare cu actiune discontinua(stabilizatoare in comutatie).
Avantaje ale stabilizatoarelor in comutatie fata de stabilizatoarele liniare
- randamentul este de 70-80%, fata de 30% al unui stabilizator liniar;
- volumul la aceeasi putere debitata la iesire este de 4 ori mai mic decit al stabilizatoarelor liniare;
- nivelul de zgomot este mai mare decit al stabilizatorului liniar, dar poate fi diminuat cu circuite de filtraj corect dimensionate si plasate la borna de intrare a stabilizatorului.
Clasificarea surselor de tensiune in comutatie
Se cunosc din literatura de specialitate numeroase variante constructive adoptate pentru realizarea surselor de tensiune in comutatie(STCC). Analizind solutiile constructive adoptate si avind in vedere tipul de circuit electronic utilizat ca element de comutatie, STCC se pot clasifica astfel:
- STCC de tip direct (forward);
- STCC cu revenire(flyback);
- STCC in contratimp(push-pull)
Capitolul 3
Schema bloc.Principiul de functionare
Tensiunea alternativa a retelei este redresata, de obicei printr-o punte redresoare. Se poate remarca faptul ca intre reteaua de curent alternativ si stabilizator nu este prevazut nici un transformator de separare. Tensiunea redresata este filtrata corespunzator pina se asigura nivelul pulsatiilor admise de celelalte parti componente pentru functionarea corecta a acestora. Tensiunea continua alimenteaza elementul de comutatie(tranzistor de putere, tiristor etc.), care la rindul sau este alimentat de un semnal rectangular de frecventa mare, de obicei de 20kHz. Tensiunea de forma dreptunghiulara se aplica unui transformator de putere in secundarul caruia se obtine o tensiune de aceeasi forma ca in circuitul primar cu amplitudine determinata de raportul de transformare. Transformatorul mai indeplineste si rolul de element izolator intre circuitele conectate la reteaua de curent alternativ si consumator. Tensiunea alternativa, de forma rectangulara, este in continuare redresata si filtrata si constituie tensiunea de iesire a stabilizatorului.
Pentru ca tensiunea sa ramina constanta chiar daca tensiunea retelei se modifica sau chiar daca circuitul de sarcina isi modifica valoarea, un esantion din tensiunea de iesire este preluat de circuitul de comanda si control. Acest bloc are rolul de a compara tensiunea de reactie cu o tensiune de prescriere si sa ajusteze pe baza rezultatului compararii durata de conductie a elementului de comutare.
Intrucit elementul de comutare se afla intr-una din cele doua stari distincte, conductie, respectiv blocare, tensiunea rezultata va avea un important continut de armonici superioare. Ele pot perturba alte echipamente aflate in apropierea stabilizatorului sau se pot propaga in reteaua de alimentare. Pentru a impiedica patrunderea in retea a tensiunilor perturbatoare la intrarea stabilizatarului este obligatorie folosirea unui filtru(filtru de radiorecventa).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sursa Stabilizata.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!