Statutul SF6 in Industria Electrica in Anul 2000

Extras din referat Cum descarc?

SUMAR
Este data o trecere in revista a situatiei actuale referitoare la implicatiile asupra mediului a SF6 folosita in echipamentele energetice. Datele publicate recent cu privire la productia globala si emiterea de SF6 sunt evaluate critic si extrapolate pentru viitor. Ele arata faptul ca au fost implementate cu succes eforturile din industria electrica si anume, a fabricantilor de echipamente originale si utilizatorii echipamentelor energetice, pentru reducerea emiterii de SF6, si ca se asteapta o viitoare reducere substantiala a emiterii SF6.
Este de asemenea aratat ca impactul SF6 nu poate fi judecat doar prin potentialul sau de incalzire globala, ci si prin alti factori, care au fost detaliati si care trebuie luati in considerare. Sunt facute recomandari pentru furnizarea unei baze in vederea unei discutari rationale a problemei.
1. INTRODUCERE
Potentialul mare de incalzire globala a SF6 a devenit cunoscut in 1995, iar in consecinta gazul a fost pus pe lista gazelor de sera in protocolul de la Kyoto din 1997 [1]. Potentialul mare de incalzire globala a SF6 a declansat eforturi variate pentru reducerea emiterilor din echipamentele de transport si distributie izolate cu SF6. Acest sir de eforturi pentru imbunatatirea inchiderii echipamentului, procedurile de manevrare a gazului, refolosirea sistematica a gazului si programele de reducere a emiterii voluntare in industria electrica, rezulta din actiunile guvernamentale de reglementare. Problemele cheie in discutie despre impactul de mediu a SF6 ,,electric" sunt factorii cantitativi ai emisiilor atmosferice de SF6, eficienta eforturilor de reducere a emisiilor de SF6 si rolul SF6 folosit in industria electrica intr-un context de mediu, mai general. Aceasta nota rezuma factorii cunoscuti actuali, incearca sa-i extrapoleze in viitor si prezent, ca o concluzie si sugestie in vederea sustinerii unei discutii rationale despre problema SF6.
2. REALITATILE SI TENDINTELE EMISIILOR
ATMOSFERICE DE SF6
O informatie cheie pentru evaluarea impactului asupra mediului a SF6 folosit in industria electrica este echilibrul global al SF6, care este controlat de catre productie, inchiderea gazului in noile echipamente electrice instalate si scaparea in atmosfera prin scurgeri si la manipulare. 
Productia globala de SF6 poate fi dedusa din vanzarile anuale de SF6 din intreaga lume, care au fost alcatuite din producatorii mari de SF6 in doua studii [2] [3].Aceste date nu includ productia de SF6 din Rusia si China si pierderile de SF6 de la producatori. Productia in Rusia si China a fost estimata in [4] ca fiind 400 t/an in 1992 si 880 t/an in 1996. Din cauza lipsei de date potrivite, am incercat sa extrapolam aceste figuri la 400 t/an inainte de 1995, o crestere liniara din 1995 pana in 1998 si o valoare constanta dupa 1998. Dupa cum sustin producatorii de gaz, ca au rate de emisie a SF6 intre 0,5% si 8% din vanzarile proprii [5], vom socoti acestea prin adaugarea unei medii de 3% la vanzari. Aceasta productie totala corectata este reprezentata prin curba cu linie ingrosata din fig. 1.
Rata anuala cu care SF6 este inchis in noile echipamente energetice instalate a fost estimata la 2000 t/an in 1995 [4]. Aceasta figura este constituita prin estimarea ratei de inmagazinare in GIS, care a fost evaluata recent de grupul de lucru CIGRE 23.02. Rata la care echipamentul electric a fost instalat in lumea intreaga a fost aproximativ constanta in ultimul deceniu si se asteapta sa ramana constanta in urmatorul deceniu [6]. Inmagazinarea in noile echipamente instalate se presupune ca va scadea usor din 1996 deoarece cantitatea e SF6 ceruta pentru instalare scade datorita imbunatatirii design-ului si a altor factori. Credem ca rata de inmagazinare va scadea de la 2000 t/an in 1996 la 1500 t/an in 2000 si 1200 t/an in 2010.
Spre deosebire de aplicatiile electrice, gazul utilizat pentru aplicatii neelectrice nu mai poate fi recuperat. Cea mai mare parte din acest gaz este eliberat imediat (gazul de tratare in industria magneziului, industria semiconductorilor, aplicatii militare) si o mica parte este eliberata cu o anumita intarziere (cauciucuri, pantofi de sport, izolatia in ferestrele duble). Pentru simplitate, presupunem ca se elibereaza imediat toata cantitatea de SF6. Astfel obtinem rata calculata de eliberare atmosferica globala ca diferenta dintre rata totala de producere (curba ingrosata din fig. 1.) si rata de inmagazinare in noile echipamente electrice instalate (curba franta cea mai joasa din fig. 1.). Aceasta rata calculata de eliberare este reprezentata prin curba punctata din fig. 1 poate fi confruntata cu rata masurata de emisie atmosferica de SF6 reprezentata prin curba cu bare de eroare atasate. Aceasta curba este determinata din cresterea concentratiei de SF6 din atmosfera, care este monitorizata de diverse institutii de cercetare atmosferica [7]. S-a observat ca aceasta rata masurata de emisie coincide in mare cu rata calculata de emisie, care confirma aproximativa consistenta a presupunerilor facute mai sus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul SF6 in Industria Electrica in Anul 2000.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!