Standardizarea in Industria Electrotehnica

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni de baza
Prin standardizare se intelege reglementarea tehnica, unitara, organizata, care stabileste norme si prescriptii privitoare la calitatea, caracteristicile, dimensiunile, forma, materialele, gama de tipuri si alte elemente ce definesc un produs, precum si privitoare la unele metode de analiza si incercari, notiuni stiintifice, unitati de masura, terminologie, clasificare, simbolizare, marcare, desene tehnice, proiectare, executie etc. Standardizarea este o activitate specifica ce stabileste, pentru probleme reale sau potentiale, dispoziti destinate unei utilizari comune sau repetate, furnizeaza reguli si indrumari sau caracteristici pentru diferite activitati sau rezultatele lor, urma-rind obtinerea unui grad optim de ordine intr-un context dat.
Obiectul principal al standardizarii il constituie crearea conditiilor pentru organiza-rea rationala a productiei prin specificarea, tipizarea, normalizarea si unificarea, pentru asigurarea si imbunatatirea calitatii produselor, cat si pentru reglementarea relatiilor dintre producator si beneficiar.
Standardul este un document stabilit prin consens si aprobat de un organism recunoscut care prevede pentru utilizari comune si repetate, reguli, prescriptii, si caracteristici referitoare la diferite activitati sau rezultatele acestora, in scopul obtinerii unui grad optim de ordine intr-un context dat.
Lucrarile de standardizare nationala, internationala si europeana se realizeaza in comitete tehnice, care sunt organisme tehnice, care sunt organisme create pe domenii de activitate. In Romania, organul suprem de specialitate al administratiei publice in domeniul standardizarii este Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) aprobata prin ordonanta nr. 39 din 30 ian. 1998.
Romania face parte din Organizatia Internationala de Standardizare (ISO), Comisia Europeana de Standardizare (CEN), Comisia Electrotehnica Internationeala (CEI) si este membru afiliat al Comitetului European-de Standardizare Electrotehnica (CENELEC).
Pana la data de 28.08.1992 standardele romane au avut sigla STAS (STAndard de Stat), iar dupa aceea data standardele au sigla SR (Standard Roman). Standardele cu sigla STAS isi mentin valabilitatea pana la revizuirea sau anularea lor. Standardele romane identice cu standardele internationale au sigla SR CEI, SR ISO, STAS CEI, urmata de numarul standardului international respectiv. Standardele romane identice cu standardele europene au sigla SR EN (STAS EN) urmata de numarul standardului european respectiv.
Incepand cu 01.01.1997, CEI in acord cu ISO a introdus un nou sistem de numerotare pentru standardele internationale, ghiduri si rapoarte tehnice. Atribuirea numerelor pentru toate standardele din domeniul electrotehnic este cuprins intre 60000 si 79999.
Pana in 2001, aceste standarde au fost clasificate si numerotate dupa un sistem alfanumeric cuprinzand sectoare, grupe si subgrupe. Sectoarele erau clasificate dupa ramura de productie si notate cu litere A, B, C etc. Sectorul rezervat domeniului electrotehnicii era sectorul F (energetica si electrotehnica - electronica). Acest sector cuprindea 9 grupe iar fiecare grupa avea 9 subgrupe.
Exemplu: F3= materiale electrotehnica
F4= masini si aparate electrice
F41= masini electrice rotative
F42= transformatoare
Dupa 2001 lista standardelor a fost prezentata conform clasificarii internationale a standardelor (ICS), care prezinta un sistem unificat de clasificare a standardelor pe 3 niveluri de clasificare ierarhice.
Exemplu: 29 - Electrotehnica
29.120 - Accesorii electrice
29.120.01 - Accesorii electrice in general


Fisiere in arhiva (1):

  • Standardizarea in Industria Electrotehnica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!