Senzorii

Extras din referat Cum descarc?

Baza oricarei inginerii este proiectarea, iar proiectarea se sprijina pe date obtinute prin operatii de masurare. Atat in stiinta, cat si in tehnica informatiile necesare sunt obtinute, in principal, prin masurari.
Inca la finele secolului trecut, W.Thomson arata ca: "Istoria fizicii este in esenta istoria evolutiei mijloacelor de masura deoarece un fenomen fizic nu poate fi inteles si utilizat in practica pana nu e masurat". "Fizica este stiinta care masoara realitatea".
In prezent, traim intr-o lume a masuratorilor; in nici un domeniu al activitatilor umane (stiinta, cercetare, productie) nu se poate progresa fara operatii de masurare. Dintre stiintele tehnice, electronica este cea mai dependenta de tehnica masurarilor. In acelasi timp, evolutia remarcabila a aparatelor de masura electronice se datoreaza progreselor realizate in domeniul dispozitivelor si circuitelor electronice, a tehnicilor numerice de conditionare si prelucrare a semnalelor. AM Electronicele s-au raspandit atat de mult in toate sferele de activitate, incat azi nu e posibil ca cineva sa pretinda ca are o cultura tehnica generala fara a cunoaste cat de cat instrumentatia electronica de baza. In fine, afirmatia lui G.Keinath (specialistul care a dominat scena metrologica electrica intre anii 1930-1950): "Mehr messen, mehr wissen" (masuram mai mult, stim mai mult) pledeaza suficient de convingator in aceasta directie
Preluarea de catre om a informatiilor din lumea inconjuratoare s-a bazat, initial, pe cele cinci organe de simt. Prin originea latina a cuvantului, senzorii ne conduc la semnificatia de a o percepe, a simti si a distinge prin intermediul simturilor umane: vederea (senzori optici), mirosul ( senzori de gaze si umiditate) , auzul ( senzori acustici si de presiune), pipaitul ( senzori termici si de presiune), gustul ( senzori de compozitii chimice).
In prezent, omul nu se mai bazeaza numai pe propriile sale organe de simt, domeniul functiilor sale senzoriale fiind in continua crestere datorita dezvoltarii diferitelor tipuri de senzori, destinati masurarii si analizarii diverselor fenomene.
Notiunile de traductor si senzor
Cuvintele "senzor" si "traductor" sunt pe larg folosite in cadrul sistemelor de masurare.
Senzor - foarte popular in zona americana, in timp ce notiunea de traductor - frecvent folosita in zona europeana.
Cuvantul "senzor" este derivat din cuvantul latin sentire care inseamna "a percepe", in timp ce "traductor" din traducere care inseamna "a traversa". O definitie de dictionar atribuie cuvantului "senzor" semnificatia de "dispozitiv care detecteaza o schimbare intr-un stimul fizic si o transforma intr-un semnal care poate fi masurat sau inregistrat", in timp ce pentru cuvantul "traductor" definitia este de "dispozitiv care transfera putere de la un sistem la altul in aceeasi forma sau in una diferita".
Delimitare sensibila intre cele doua notiuni: se poate folosi cuvantul "senzor" pentru elementul sensibil insusi, iar cuvantul "traductor" pentru elementul sensibil si circuitele asociate; exemplificare: putem spune ca un termistor este un "senzor", in timp ce un termistor plus o punte de masurare rezistiva (care transforma variatiile de rezistenta electrica in variatii de tensiune) este un "traductor". In aceasta acceptiune rezulta ca toate traductoarele vor contine un senzor, iar majoritatea senzorilor (nu toate insa!) vor fi traductoare.
Notiunea de traductor
Intr-un cadru general - un traductor este un dispozitiv care converteste un semnal de o anumita natura fizica intr-un semnal corespunzator avand o natura fizica diferita.
Un traductor - in esenta este un convertor de energie ' semnalul de intrare are intotdeauna energie sau putere. Totusi puterea (care prin integrare da energia) asociata semnalului de intrare trebuie sa fie suficient de mare pentru a nu fi perturbata de catre traductor marimea de masurat, sau traductorul trebuie sa influenteze prin circuitul sau de intrare neglijabil , marimea de masurat (se spune ca puterea preluata de la marimea de masurat trebuie sa fie sub o anumita valoare denumita putere disponibila). Exemplificare: masurarea unei forte cu ajutorul unor marci tensometrice; efectul de retroactiune produs de traductor catre marimea de masurat este prezent la orice masurare, dar actiunea sa este inferioara unui prag impus.
Deoarece exista 6 clase diferite de semnale - mecanic, termic, magnetic, electric, optic si chimic - putem spune ca orice dispozitiv care converteste semnale dintr-o clasa in alta este considerat a fi un traductor
Analiza principilor de realizare si a caracteristicilor senzorilor are la baza examinarea marimilor m care se pot extrage de la fenomenul supus masurarii.
Utilizand principiile termodinamicii, se arata ca exista marimi:
-Extensive (masa, sarcina electrica. Polarizarea electrica si magnetica)
-Intensiva (potentialul electric si chimic, temperatura absoluta, campul electric si magnetic).
Fiecare marime extensiva are un corespondent in randul celor intensive, iar produsul lor reprezinta energia reversibila inmagazinata in material.
SENZORUL converteste marimea de masurat intr-o alta marime ale carei variatii urmaresc fidel variatiile marimii de masurat.
El efectueaza transformarea analogica sau digitala a marimii de masurat intr-o marime fizica de aceeasi natura sau de natura diferita, avand insa calitatea importanta de a fi mai usor masurabila.
Diversitatea necesitatilor de masurare, consecinta a constrangerilor metrologice, economice sau operatorii, impun existenta, pentru acelasi masurand, a unor tipuri de conversii variate. 
Traductoarele electrice pot fi proiectate pentru orice marime neelectrica prin alegerea unui material corespunzator pentru elementul sensibil (datorita structurii electronice a materiei, orice variatie intr-un parametru neelectric va avea ca efect o variatie corespunzatoare a unui parametru electric);
Datorita posibilitatilor electronice de amplificare ale semnalului electric de iesire rezulta ca energia acestuia nu este alterata in procesul de masurare.
In prezent sunt disponibile un mare numar de circuite de conditionare si prelucrare electronice; mai mult, in unele structuri monolitice de traductoare electronice sunt incluse astfel de circuite.
Exista o mare gama de optiuni privind afisarea si inregistrarea informatiei intr-o maniera electronica, de asemenea, astfel de optiuni permit combinarea datelor numerice cu texte, respectiv prezentarea sub forma de grafice si diagrame;
Transmisia semnalelor electrice este mult mai versatila in comparatie cu alte categorii de semnale.
Clasificarea erorilor de masurare
Un senzor bun se supune urmatoarele reguli:
-Este sensibil la o proprietate de masurat
-Este insensibil la orice alte brumuri care pot fi intalnite in aplicarea acesteia si nu influenteaza proprietatea masurata
Ideal , senzorii sunt conceputi pentru a fi liniari sau liniar unor functii matematice simple de masurare, de obicei logaritmica Semnalul de iesire a unui astfel de senzor este liniar proportionala cu valoarea sau functia simpla a proprietatii masurate. Sensibilitatea este apoi definita ca raportul dintre semnalul de iesire si a proprietatii masurate. De exemplu, in cazul in care un senzor de masura de temperatura are si o iesire de tensiune, sensibilitatea este o constanta cu unitatea [V / K]; acest senzor este liniar, deoarece raportul este constant in toate punctele de masurare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Senzorii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!