Senzori de proximitate

Cuprins referat Cum descarc?

1. Generalitati ...3
2. Senzori de proximitate .4
2.1. Senzori de proximitate capacitivi .4
2.2. Senzori de proximitate inductivi ..4
2.3. Senzori de proximitate ultrasonici ...6
2.4. Senzori de proximitate optici ...6
2.5. Senzor inductiv integrat de proximitate ..6
3. Traductoare de proximitate 8
3.1. Traductoare inductive de proximitate .9
3.2. Traductoare magnetice de proximitate .10
3.3. Elemente sensibile capacitive pentru traductoarele de proximitate ...11
4. Domenii de utilizare a senzorilor de proximitate 11
5. Anexe ...12
6. Bibliografie ..12


Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati
Senzorul este un dispozitiv tehnic, care reactioneaza calitativ sau cantitativ prin proprii marimi masurabile, la anumite proprietati fizice sau chimice ale mediului din preajma lui. Ca parte componenta a unui aparat sau sistem tehnic detector poate masura/inregistra de exemplu presiunea, umiditatea, campul magnetic, acceleratia, forta, intensitatea sonora, radiatii s.a. Provine din latina: sensus = simt.
Senzorul este un dispozitiv care masoara o marime fizica (masa, presiune, temperatura, umiditate etc.) si o transforma intr-un semnal care poate fi citit de catre un observator printr-un instrument sau poate fi prelucrat.
Exista mai multe clasificari, una dintre ele se refera la senzori de tip:
-  activ: consumator de energie, de exemplu radar (masurarea distantelor prin emitere de radiatii electromagnetice);
-  pasiv: de exemplu fotorezistenta cu care se poate masura intensitatea luminii incidente.
In automatizare, informatia calitativa/cantitativa masurabila livrata de senzori, dupa o eventuala amplificare si prelucrare serveste la controlul si reglarea sistemelor tehnice automate.
Conducerea unui proces presupune informatii cat mai complete si corecte asupra parametrilor marimilor fizice care caracterizeaza acel proces. 
In cazul unui proces automatizat, conducerea sistemului se face fara interventia omului, pe baza informatiilor culese din proces cu ajutorul traductoarelor. 
Intr-o definitie succinta, senzorul este un sistem destinat determinarii unei sau unor proprietati, cuprinzand atat traductorul, care transforma marimea de intrare in semnal electric util, cat si circuite pentru adaptarea si conversia semnalelor, si eventual pentru prelucrarea si evaluarea informatiilor. 
O alta clasificare a senzorilor este data de senzori:
-  cu sau fara contact;
-  absoluti sau incrementali (in functie de marimea de intrare);
-  analogici sau digitali (in functie de marimea de iesire).
Senzorii si traductoarele sunt elemente tipice ale sistemelor de automatizare. De asemenea sunt utilizati si in cazul cercetarii, analizelor de laborator - senzorii si traductoarele fiind incluse in lanturi de masurare complexe, care sunt conduse automat.
Alegerea senzorilor si traductoarelor trebuie facuta tinand cont de proprietatea de monitorizat, de domeniul in care variaza aceasta, de dimensiunile ce trebuie respectate sau de geometria sistemului, de conditii speciale de mediu sau de lucru, de tipul marimii de iesire si nu in ultimul rand de cost. Astfel, pot fi identificati senzori de proximitate, traductoare de tip Hall, traductoare de deplasare si viteza, senzori si traductoare de forta, senzori de temperatura, senzori de umiditate, senzori pentru gaze, senzori de curent, switch-uri optice, senzori de presiune, cititoare de coduri de bare etc.
2. Senzori de proximitate
In sens larg, proximitatea se refera la gradul de apropiere dintre doua obiecte, dintre care unul reprezinta sistemul de referinta.
Senzorii de proximitate sunt senzori de investigare, a caror particularitati constau in distantele mici de actiune (zecimi de mm si mm) si in faptul ca, in multe cazuri sunt utilizati la sesizarea prezentei in zona de actiune.
2.1. Senzori de proximitate capacitivi
Senzorii capacitivi se bazeaza pe variatia capacitatii electrice intr-un circuit, si au avantajul ca pot detecta si obiecte nemetalice. Sunt insa sensibili la factori perturbatori, cum ar fi murdarirea fetei active.


Fisiere in arhiva (2):

  • Senzori de proximitate.docx
  • Senzori de proximitate.pptx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

a) Dolga, V., Constructia traductoarelor si senzorilor, Lito. Universitatea Politehnica din Timisoara, Timisoara, 1996
b) https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/automatica/utilizarea-senzorilor-de-proximitate-100807.html
c) http://webbut.unitbv.ro/Carti%20on-line/BSM/BSM/capitol4.pdf
d) http://mec.upt.ro/dolga/sensor.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!