Relee Termobimetalice

Cuprins referat

Clasificarea releelor de protectie 3
1. Functionarea releelor termobimetalice 5
1.1. Principiul de functionare al releelor termobimetalice .5
1.2. Caracteristica de protectie a releului termobimetalic 7
1.3. Variante constructive de relee termobimetalice 9
2. Bibliografie 13


Extras din referat

CLASIFICAREA RELEELOR DE PROTECTIE
Releele sunt echipamente cu functionare automata care sub actiunea unui parametru electric de intrare (curentul/tensiunea) produc o variatie in salt a parametrului de intare, determinand un proces electric de stabilire sau intrerupere a circuitului de comanda al instalatiei protejate.
Ca si declansatoarele releele (care determina comutatia intr-un circuit electric) trebuie sa indeplineasca conditiile de: selectivitate, sensibile, rapiditate si siguranta in functionare.
Rolul releelor de protectie este de a proteja instalatiile electrice impotriva functionarii in regimuri anormale, prin transmiterea unor semnale electrice ce determina izolarea locului defect prin intermediul aparatelor de comutatie. 
Clasificarea releelor de protectie se face dupa mai multe criterii:
1. Dupa principiul de functionare al mecanismului motor:
- relee termice
- electromagnetice
- de inductie
- magnetoelectrice
- electrodinamice
- electronice
2. Dupa marimea pe care o protejeaza:
- relee de current
- relee de tensiune
- relee de putere
- relee de impedanta
- relee de frecventa
- relee de timp
- relee de temperatura
3. Dupa felul in care este realizata actiunea fata de o anumita valoare a marimii de intrare:
- relee maximale, care actioneaza daca marimea protejata daca marimea protejata depaseste o anumita valoare
- relee minimale, care actioneaza cand marimea protejata scade sub o anumita valoare (sau dispare)
- relee directionale, care actioneaza daca se schimba sensul marimii protejate (de exemplu: sensul de circulatie al puterii)
4.Dupa felul in care actioneaza asupra aparatelor de comutatie:
- relee directe, la care elementul de protectie actioneaza direct asupra aparatului de comutatie
- relee indirecte, la care actiunea se transmite prin intermediul unor contacte din circuitul electric auxiliar al aparatului de comutatie
5. Dupa modul de conectare in circuit:
- relee primare, la care infasurarea este parcursa de marimea din circuitul de protejat
- relee secundare a caror infasurare este alimentata din secundarul unui transformator de masura prin a carui primar trece marimea din circuitul de protejat 
6. In funtie de valoarea timpului de actionare ta, definit ca timpul din momentul aparitiei semnaluluzi de intare care actioneaza asupra elementului sensibil al releului si pana in momentul actionarii releului, relee se clasifica in:
- relee fara inertie (ultrarapide), cand ta<10ms
- relee rapide, cand 
- relee normale, cand 
- relee lente, cand 
- relee temporizate, cand ta>1s[5]
1. FUNCTIONAREA RELEELOR TERMOBIMETALICE
Releele termobimetalice sunt aparate de protectie, care actionand asupra unui aparat de comutatie, produc intreruperea alimentarii unui consumator, la o anumita temperatura a elementului sensibil al releului. Elementul sensibil sau senzorul termic este o lamela de bimetal.
Releele termobimetalice sunt relee de curent si se utilizeaza mai ales pentru protectia masinilor electrice, impotriva incalzirilor excesive ca urmare a functionarii masinilor la suprasarcini de lunga durata. Curentul de suprasarcina al motorului, incalzeste mecanismul bimetalic al releului si cand temperatura atinge valoarea maxima admisa, releul termobimetalic trebuie sa actioneze asupra unor contacte care provoaca deconectarea motorului de la retea. Releele termobimetalice nu asigura protectia impotriva curentilor de scurtcircuit, deoarece rezistenta de incalzire a acestor relee se poate arde inainte ca aceste relee sa actioneze. De aceea la protectia motoarelor electrice aceste relee termobimetalice se asociaza cu relee electromagnetice cu actiune instantanee sau cu sigurante fuzibile cu rol de protectie impotriva curentilor de scurtcircuit.
1.1 Caracteristica de protectie a releului termobimetalic
Aceasta caracteristica exprima dependenta dintre timpul de actionare al releului si valoarea curentului care parcurge bimetalul. Aceasta caracteristica devine constanta odata cu cresterea curentului ce parcurge bimetalul, timpul de actionare al releului scade. In figura 1.1 curba 2 reprezinta caracteristica de protectie a bimetalului in stare rece, curba 3 este caracteristica de protectie a bimetalului preincalzit si curba 1 este caracteristica tehnica a obiectului deprotejat (reprezentarea timpului se face in scara logaritmica).
O protectie buna se realizeaza atunci cand caracrteristicile 2 si 3 se afla sub caracteristica 1, pentru toata gama curentilor posibili.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relee Termobimetalice.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!