Razele infraroșii

Cuprins referat Cum descarc?

1 Introducere ... 3
1.1 Scurt istoric .. 3
1.2 Definirea si relatia cu spectrul electromagnetic ... 4
2 Aplicatiile razelor infrarosii . 7
2.1 Instalatii de incalzire si uscare cu radiatii infrarosii . 7
2.2 Vederea nocturna .. 9
2.3 Termografia .. 9
2.4 Comunicatiile in infrarosu .. 10
2.5 Oceanografia .. 11
2.6 Utilizarea razelor infrarosii in sistemele electrice .. 12
2.7 Utilizarea razelor infrarosii in meteorologie .. 13
2.8 Utilizarea razelor infrarosii in medicina . 14
3 Concluzii 15
4 Referinte 15


Extras din referat Cum descarc?

1 Introducere
1.1 Scurt istoric
Sir Frederick William Herschel (1738-1822) s-a nascut la Hanovra, Germania si a devenit cunoscut ca muzician si astronom. In 1757 s-a mutat in Anglia impreuna cu sora lui, Caroline,construind telescoape pentru a observa noaptea cerul. Munca lor a dus la descoperirea si catalogarea mai multor stele si nebuloase. Herschel este renumit pentru descoperirea planetei Uranus in 1781.
Herschel a facut o alta descoperire importanta in 1800. Studiind lumina soarelui cu ajutorul prismei (filtrelor colorate) el a vrut sa stie continutul de caldura a fiecarei culori (montajul utlizat este prezentat in figura 1). El a constatat ca prin filtrele de diferite culori pareau sa treaca diferite intensitati de caldura. El a directionat lumina soarelui printr-o prisma de sticla pentru a crea un spectru (de curcubeu, create atunci cand lumina este impartita in culorile sale), pe urma a masurat temperatura din fiecare culoare. Herschel a utilizat trei termometre bulbi cu cerneala (pentru mai buna absorbtie a caldurii) si, in fiecare culoare a spectrului vizibil, plasa un termometru bulb, in timp ce celelalte doua au fost plasate dincolo de spectrul de control ca mostra. A masurat temperaturi individuale de violet, albastru, verde, galben, portocaliu, rosu si lumina,observand ca toate culorile au avut temperaturi mai mari decat spectrul de control (mostra). Mai mult decat atat, el a constatat ca temperaturile de culori au crescut de la violet la rosu intr-o parte a spectrului. Dupa acest model, Herschel a decis sa masoare temperatura doar dincolo de portiunea rosie a spectrului de frecventa, intr-o portiune a spectrului in care nu e vizibila lumina soarelui. Spre surprinderea lui, el a gasit ca aceasta portiune are cea mai mare temperatura din tot spectrul.Herschel a suplimentant experimentele efectuate asupra a ceea ce el a numit "razele calorice" (derivat din cuvantul latin pentru caldura) dincolo de spectrul rosu. El a constatat ca acestea au fost reflectate, absorbite si transmise intr-un mod similar cu
Fig. 1. Montajul utilizat de Herschel pentru descoperirea razelor infrarosii
lumina vizibila. Ce a descoperit Herschel, a fost o forma de lumina (sau de radiatii) dincolo de lumina rosie, fiind cunoscute in prezent ca radiatii in infrarosu.
1.2 Definirea si relatia cu spectrul electromagnetic
Radiatia in infrarosu (IR) este o radiatie electromagnetica a carei lungime de unda este mai lunga decat cea a luminii vizibile (400 - 700 nm), dar mai scurta decat cea a radiatiei terahertz (100 um - 1 mm) si a microundelor (~30000 um). Majoritatea radiatiilor termice emise de catre obiectele aflate la temperatura camerei este in infrarosu. Energia in infrarosu este emisa sau absorbita de molecule atunci cand se schimba miscarile de rotatie - vibratie. Energia in infrarosu excita moduri de vibratie intr-o molecula printr-o schimbare de dipol, facandu-l interval de frecventa util pentru studiul acestor stari energetice pentru moleculele de simetrie corespunzatoare. Spectroscopia in infrarosu examineaza absorbtia si transmiterea de fotoni in intervalul energetic infrarosu.
Cu alte cuvinte, radiatia infrarosie este un tip de radiatie electromagnetica ca si undele radio, radiatia ultavioleta, razele X sau microundele. Lumina infrarosie apartine spectrului electromagnetic, fiind invizibila ochiului uman insa oamenii o pot simti ca si caldura. Orice cu temperatura de peste 5 grade Kelvin (-450 de grade Fahrenheit sau -268 de grade Celsius) emite radiatie infrarosie. Conform Agentiei de Protectie a Mediului, un simplu bec converteste 10% din energia electrica in lumina vizibila si 90% in radiatie infrarosie. Radiatia infrarosie incepe la marginea vizibila a spectrului, mai exact de la extremitatea culorii rosii de la 700 nanometri (nm) pana la 1mm. Aceasta limita de lungime de unda corespunde frecventei cuprinse intre 430 THz pana la 300GHz, la limita inferioara a acestui spectru se afla portiunea de inceput a microundelor.
Radiatiile infrarosii sunt folosite in aplicatii industriale, stiintifice sau medicale. Aparatele pentru vedere nocturna ofera observarea oamenilor si animalelor fara ca observantul sa fie detectat. Astronomia in infrarosu foloseste senzori echipati pe telescoape pentru a trece prin regiunile greu vizibile din spatiu precum norii moleculari, mai sunt folositi (senzorii) pentru a detecta noi planete sau pentru a detecta traiectoria obitectelor in spatiu. Camerele cu detectoare infrarosii sunt folosite pentru a detecta pierderea de caldura din sisteme izolate, pentru a observa
schimbarile de traiectorie a sangelui in corpul uman si pentru a detecta aparate electrice care se supraincalzesc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Razele infrarosii.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.lomoimpex.ro/lumea_noastra_in_infrarosu.php;
https://en.wikipedia.org/wiki/Infrared;
http://media0.wgz.ro/files/media0:4b51f7d67cc3c.pdf.upl/ET3%20b%20%20Incalzirea%20cu%20radiatii%20IR.pdf;
http://www.umfcv.ro/files/2/f/2Fizica.pdf;
https://ro.wikipedia.org/wiki/William_Herschel;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!