Raport Tehnic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru exploatarea in bune conditii a instalatiilor electroenergetice este necesar ca in permanenta sa existe posibilitatea de a se masura o serie de parametri ce pot caracteriza:

- incarcarea circuitelor (curent, putere);

- cantitatea de energie electrica vehiculata;

- calitatea energiei electrice (frecventa, tensiune);

- starea echipamentului electric (grad de incalzire, starea izolatiei).

Pentru masurarea acestor marimi instalatiile electrice sunt dotate cu aparate electrice de masurat, cum ar fi: ampermetre, voltmetre, contoare de energie etc, de asemenea pentru supravegherea functionarii si protectia instalatiilor se monteaza o serie de relee.

Construirea de relee si aparate de masurat pentru tensiunile si curentii efectivi existenti in instalatiile electrice de energie nu este rationala deoarece aceasta ar duce la solutii scumpe, greoaie si periculoase in exploatare. De aceea, in instalatiile electrice a caror tensiune nominala este mai mare de 500 V si al caror curent nominal depaseste 50 ? 100 A, aparatele de masura si releele de protectie nu se conecteaza direct la retea, ci prin intermediul transformatoarelor de masura.

Transformatorul de masura este un aparat static, care transforma parametrii energiei electrice de curent alternativ (tensiunea, curentul), reducand valoarea acestora de un anumit numar de ori. Functionarea transformatoarelor de masura se bazeaza pe principiul inductiei electromagnetice dintre doua circuite (infasurari) electrice cuplate electromagnetic, in cazul transformatoarelor inductive, si pe principiul divizorului capacitiv, in cazul transformatoarelor de tensiune capacitive.

Prin definitie rolul transformatorul de masura este reprezentat prin:

- posibilitatea de masurare cu aparate de curent alternativ construite pentru tensiuni si intensitati de valori reduse;

- alimentarea circuitelor de protectie prin relee cu tensiuni si intensitati de valori reduse;

- reducerea tensiunii in circuitele secundare pentru scaderea solicitarii izolatiei acestor circuite si a aparatelor montate in aceste circuite, precum si pentru protejarea personalului de exploatare.

Clasificarea transformatoarelor de masura :

1. Transformatoare de curent (simbol C) la care infasurarea primara se leaga in serie cu circuitul primar si a caror infasurare secundara alimenteaza infasurarile de curent ale releelor si aparatelor de masura.

2. Transformatoare de tensiune (simbol T) la care infasurarea primara se leaga in paralel cu circuitul primar, iar infasurarea secundara alimenteaza infasurarile de tensiune ale releelor si aparatelor de masura.

2. Parametri.Performante. Gabarite

Transformatoare de curent

Clasificarea transformatoarelor de curent :

a) Din punct de vedere constructiv:

- Tip suport, cu infasurarea primara monospirala sau multispirala. In cazul transformatoarelor multispirale, acestea pot fi cu infasurare primara necomutabila sau comutabila in doua sau mai multe trepte.

- Tip de trecere, cu infasurarea primara tip bara, facand parte integrata din transformatorul de curent, sau fara infasurare primara proprie, transformatorul de curent fiind format numai din infasurarea (infasurarile) secundara, care se monteaza direct pe barele de inalta tensiune ale instalatiei sau pe trecerea izolata a transformatoarelor de putere.

b)Din punct de vedere al conditiilor de functionare :

- de exterior;

- de interior;

- imers

Bibliografie:

1. www.electroputere.ro

2. www.regielive.ro

3. www.necom.ro

4. www.execom.ro

5. www.wikipedia.org

6. www.energobit.com

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raport Tehnic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
5 710 cuvinte
Nr caractere:
33 892 caractere
Marime:
55.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
conditii de functionare, tensiune
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Brojboiu Maria
Sus!