Protocoale

Extras din referat Cum descarc?

PROTOCOALE
1. Rolul protocoalelor intr-o retea de calculatoare
Prin protocol se intelege un set de reguli si conventii stabilit intre participantii la o comunicatie in vederea asigurarii bunei desfasurari a comunicatiei.
Elementele cheie ale unui protocol sunt:
- sintaxa - adica formatul datelor, formatul mesajelor, modul de codare
- semantica - informasia de control, detectia si corectia erorilor
- sincronizarea - selectarea vitezei de transfer a informatiei, ordonarea datelor transmise
Functiile protocolului de comunicatie:
1. sa furnizeze mijloacele de identificare a inceputului si sfarsitului fiecarui element
2. sa furnizeze elementele de protocol care comporta anumite comenzi - interogarea, initializarea echipamentelor terminale
3. sa permita identificarea adreselor logice
4. sa detecteze si sa corecteze erorilor de transmisie
5. sa asigure ordinea corecta a blocurilor de date
6. sa furnizeze mijloacele pentru controlul fluxului de date
Compatibilitatea intre sisteme diferite poate fi realizata prin adoptarea unor protocoale de comunicatie stratificate standard - de exemplu modelul de interconectare a sistemelor deschise OSI )Open Szstem Interconnection) propus de ISO (International Standards Organization) care se bazeaza pe o ierarhie cu 7 niveluri.
Functiile celor sapte straturi ale modelului OSI:
1. Nivelul fizic (stratul 1) - se ocupa de transmiterea bitilor printr-un canal de informatie
2. Nivelul legatura de date (stratul 2) - permite transferul informatiei intre sistemele interconectate. Acesta permite detectarea si corectarea erorilor de transmisie
3. Nivelul retea (stratul 3) - se ocupa cu routarea (transferul) fluxurilor de date intre procesele de aplicatie, asigurand stabilirea, mentinerea. Supravegherea si eliberarea conexiunilor prin intermediul functiilor de semnalizare)
4. Nivelul transport (stratul 4) - asigura transportul informatiei intre procesele de aplicatie
5. Nivelul sesiune (stratul 5) - permite utilizatorilor de pe masini diferite sa stabileasca intre ei sesiuni
6. Nivelul prezentare (stratul 6) - transforma sintaxa datelor de transportat sub o forma recunoscuta de procesele de aplicatie. Protocoalele asigura compatibilitatea de codificare a datelor intre diferite sisteme de calcul.
7. Nivelul aplicatie (stratul 7) - furnizeaza mecanismele comune aplicatiilor pentru decodificarea informatiilor schimbate
Circuitul datelor intre cele doua sisteme interconectate este urmatorul: de la sistemul emitator datele se deplaseaza incepand cu nivelul 7 (aplicatie) spre nivelele inferioare, la fiecare nivel adaugandu-se un antet corespunzator nivelului. La nivelul fizic datele sunt transformate in semnale electrice transmise statiei destinatie unde datele se vor deplasa de la nivelul fizic pina la nivelul aplicatie, la fiecare nivel avand loc procesul de eliminare a antetului.
Procesarea informatiilor presupune incapsularea ei - desfacerea si asamblarea ei in pachete de date, dar si adaugarea la fiecare pachet a unor headere.
Standardizarea - rol esential in existenta sistemului deschis, astfel incat diversele componente sa poata conlucra si sa comunice cu exteriorul intr-un mod bine definit.
Cele mai importante protocoale din domeniul retelelor de calculatoare:
1. NETBEUI - dezvoltat de Microsoft, folosit la comunicarea calculatoarelor Windows
2. IPX/SPX - dezvoltat de Novell
3. TCP/IP - reprezinta limbajul internetului fiind suportat de toate calculatoarele si sistemele de operare posibile.
Majoritatea sistemelor de operare pot comunica cu mai multe protocoale simultan. Astfel intr-o retea este posibila comunicarea cu servere Unix prin TCP/IP, dar si cu servere Novell-Netware
2. Protocoalel nivelului Host-to-Host
A. Protocoale pentru control al transmisiei (Transmission Control Protocol - TCP)
Protocolul TCP se ocupa cu depistarea si corectarea erorilor ce apar la transmisie . TCP - ul de pe dispozitivul emitator va realiza o legatura cu cel de pe dispozitivul receptor, negociind cantitatea de date ce va fi transmisa, ansamblul fiind cunoscut sub denumirea de ,,circuit virtual", de aceea acest tip de conexiune de numeste ,,comunicatie orientata pe conexiune". TCP este o conexiune full-duplex, cu numarare de jetoane la receptie si corectie de erori. El preia blocuri de informatie, le imparte in segmente numerotate. La destinatie, protocolul TCP existent va reasambla informatia primita de la emitator. Dupa trimiterea fiecarui segment numerotat, protocolul TCP emitator va astepta confirmarea de primire de la receptor, iar daca nu o primeste va retrimite segmentul.
Marele dezavantaj al protocolului TCP este acela ca intarzie transmisia de date.
Descrierea protocolului TCP se realizeaza de obicei impreuna cu protocolul IP pentru ca ele lucreaza impreuna si sunt utilizate in reteaua Internet. Modelul TCP/IP a fost initial utilizat model de referinta in reteaua de calculatoare ARPANET a DoD(Department of Defense).
Suita de protocoale TCP/IP (Transport Control Protocol / Internet Protocol) este esentiala pentru interconectarea unei mari diversitati de echipamente si apoi a conectarii retelelor de calculatoare de diverse tipuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protocoale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!