Protectia Termica a Transformatoarelor de Putere

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere:
Instalatiile de joasa tensiune se alimenteaza din cele de medie tensiune peste un transformator de medie - joasa tensiune. In cazul Postului de Transformare Aerian (PTA) de 20 0,4 kV, selectivitatea aparatelor de protectie trebuie sa fie asigurata de la celula de medie tensiune (m.t.) a statiei de transformare de 110/20 kV din care este alimentata linia aeriana de 20 kV la care este racordat postul de transformare, pana la ultimul receptor de joasa tensiune (j.t.), fara vreo discontinuitate in zona transformatorului. Avand in vedere specificul postului de transformare aerian, pe partea de m.t. a transformatorului nu se poate monta un aparat de comutatie cu capacitate de rupere (intrerupator automat tripolar) si se monteaza doar sigurante fuzibile, care sa asigure protectia transformatorului la defecte interne (scurtcircuit intre spire sau intre infasurari, atingeri la masa, etc.) si la defecte externe care pot aparea pe legaturile cuprinse intre bornele transformatorului si bornele de intrare ale aparatelor de protectie, atat pe partea de m.t., cat si pe partea de j.t. Pe partea de j.t. a transformatorului se pot monta sigurante fuzibile sau un intrerupator automat, echipat cu declansatoare magnetotermice sau relee electronice, aparate care sa asigure protectia la suprasarcina si scurtcircuit impotriva defectelor externe care pot aparea in avalul bornelor lor de iesire.
2. Siguranta - Siguranta- Siguranta
2.1. Siguranta 20 kV - siguranta pe coloana 0,4 kV
Sigurantele fuzibile de pe partea de m.t. a transformatorului servesc exclusiv la protectia acestuia impotriva scurtcircuitelor interne si externe. In esenta, sigurantele de pe partea de j.t. trebuie sa asigure protectia transformatorului impotriva scurtcircuitelor si a suprasarcinilor. Prin urmare, curentul nominal al sigurantei de j.t. se recomanda sa se aleaga cat mai apropiat de curentul nominal al infasurarii de j.t. a transformatorului. Aceasta diferentiere de "sarcini" intre sigurantele fuzibile de m.t. si cele de j.t. de pe un transformator are doua aspecte contradictorii:
- pe de o parte, este o imprejurare care favorizeaza comportarea lor selectiva;
- pe de alta parte, corespunzator "sarcinilor" ce le revin in protectia transformatorului, este indicat ca sigurantele de j.t. sa aiba caracteristica timp-curent lenta sau lent-rapida, cat timp cele de m.t. se recomanda sa aiba caracteristica timp-curent rapida, ceea ce reprezinta o dificultate in asigurarea comportarii lor selective. La alegerea sigurantei fuzibile de m.t. se adauga necesitatea de a lua in considerare varful (socul) de curent care se produce la conectarea transformatorului la retea, varf care poate determina interventia nedorita a protectiei. Curentul de soc la conectarea la retea a transformatorului depinde de materialului miezului feromagnetic (varf foarte inalt la miez cu pierderi reduse) si de puterea transformatorului, respectiv
se micsoreaza cu puterea acestuia.
Nota: Raportul intre curentul de soc si curentul nominal are valorea, in medie, de 14 pentru transformatoare cu puteri sub 220 kVA si usc= 4%, si de 6 pentru puteri de peste 250 kVA si usc= 6% [1].
Alegerea sigurantelor fuzibile de m.t. se va face in functie de curentul nominal pe partea de medie tensiune al transformatorului, in baza relatiei:
Insig ? (1,3 ... 2 ) Intrafo [A]
Cunoasterea curentului de soc (si a materialul miezului magnetic) constituie un avantaj pentru a decide alegerea unui factor de multiplicare mai mic sau mai mare. Valorile recomandate difera in functie de sursa de documentare, conform Tabelului 1; se observa ca un fabricant de sigurante recomanda valori mai mari pentru Insig fata de instructiunea MEE, in baza observatiei ca respectivul curent "asigura suportarea unei suprasarcini de 30% a transformatorului si o functionare sigura la scurtcircuitele de pe bornele secundare ale transformatorului".
Si fabricantii de sigurante fuzibile de m.t. atrag atentia asupra faptului ca acestea trebuie sa suporte curentul de soc la conectarea transformatorului. Iata cateva recomandari [6]:
- valoarea curentului prezumat de pe caracteristica timp-curent a sigurantei fuzibile la momentul 100 ms, trebuie sa fie de cca. 12 ori mai mare decat curentul nominal al transformatorului;
- curentul de intrerupere al sigurantei trebuie sa fie mai mic, iar capacitatea de rupere sa fie mai mare decat puterea de scurtcircuit a retelei in locul de montare al transformatorului;


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Termica a Transformatoarelor de Putere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!