Procedee Tehnologice Utilizand Incalzirea prin Inductie Electromagnetica

Cuprins referat Cum descarc?

Notiuni de baza
2. Inductia campului magnetic
2.1. Avantaje si Dezavantaje
2.2. Principiu de functionare
3. Parametrii electrici si indicatorii energetici specifici incalzirii unei bare cilindrice
4. Schema electrica a unui convertizor static de frecventa medie
5. Aplicatii tehnologice
5.1. Tratamente termice
6. Activitatea de laborator
7. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Notiuni de baza
Scopul lucrarii este de prezentare a principiului de incalzire prin inductie.
O parte din procesele industriale, topire, forjare se desfosoara la o temperatura mai mare decat cea a mediului ambiant. Caldura necesara incatlzirii se obtine prin mai multe moduri dar in mare parte se foloseste efectul termic al curentului electric si anume prin folosirea radiatiilor electromagnetice (sau inductie electromagnetica).
2.Inductia campului magnetic
Pentru a exprima cantitativ proprietatile campului magnetic va trebui sa definim o marime fizica vectoriala. Noua marime fizica, notata cu simbolul , se numeste inductie magnetica.
Directia vectorului inductie magnetica , , intr-un punct al campuli este tangenta la linia de camp magmetic in acel punct, iar sensul este acelasi cu al liniei de camp. Pentru a defini modulul inductiei magnetice, vom porni, ca si in cazul campului electric, de la studiul actiunii pe care o exercita campul asupra corpului de proba. Drept corp de proba vom considera un conductor rectiliniu mobil, parcurs de curent electric.
Inductia unui camp magnetic uniform este o marime fizica vectoriala, al carei modul este egal cu raportul dintre forta cu care acel camp magnetic actioneaza asupra unui conductor rectiliniu, perpendicular pe liniile campului magnetic, si produsul dintre intensitatea curentului din conductor si lungimea conductorului, aflat in campul magnetic.
2.1.Avantaje si Dezavantaje
Avantaje :
- caldura se dezvolta direct in piesa de prelucret;
- viteza si temperatura de incalzire sunt riguros controlate si reglate ;
- asigurarea unor conditii mai bune de lucru ;
- nivel de poluare redus.
Dezavantaje : singurul inconvenient al procedeului este ca pentru a asigura o functionare optima a instalatiilor de incalzire prin inductie sunt necesare diferite frecvente; ceea ce duce la faptul ca pentru a putea lucra in conditii optime este necesara o sursa de frecventa variabila.
2.2.Principiu de functionare
La baza incalzirii prin inductie sta fenomenul patrunderii energiei electromagnetice intr-un mediu conducator din punct de vedere electric si situat in campul magnetic al unei bobine. Pentru a se putea produce efectul inductiei electromagnetice trebuie sa existe un inductor (bobina) care sa creeze un camp magnetic variabil.
Incalzirea prin inductie se bazeaza pe fenomenul patrunderii energiei electromagnetice ,intr-un conductor,situate in campul magnetic variabil in timp al unei bobine ,denumita inductor ,incalzirea conductorului producandu-se prin efectul Joule al curentilor indusi.
Incalzirea prin inductie este utilizata pentru topirea sau mentinerea in stare topita a metalelor si aliajelor , pentru incalzirea in profunzime a semifabricatelor care urmeaza a fi prelucrate la cald, pentru tratamentul termic superficial , pentru incalzirea recipientilor ,pentru sudarea si lipirea materialelor, etc. Fata de alte metode incalzirea prin inductie se remarca prin faptul ca conversia energiei electrice in caldura are loc chiar in mediul de incalzit , viteza si temperature de incalzire putand fi suficient de riguros reglate si controlate.


Fisiere in arhiva (3):

  • Procedee Tehnologice Utilizand Incalzirea prin Inductie Electromagnetica
    • Cuprins.doc
    • Nume student.doc
    • Procedee Tehnologice Utilizand Incalzirea prin Inductie Electromagnetica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!