Principii de realizare a sistemelor scada

Extras din referat:

Sistemul propus incearca sa utilizeze performantele ti experienta din sistemele de alimentare cu energie electrica, in scopul imbunatatirii parametrilor energetici de furnizare a agentului termic, dar mai ales a apei potabile si industriale. Sunt analizate componentele unui system SCADA care pot fi adaptate sectorului de activitate propus,precum algoritmii deimplementare ti ulterior, criteriile de evaluare a performantelor obtinute. Sistemul propus face parte dintr-un proiect de modernizare a alimentarii cu apa a unui sector urban cu peste 150000 locuitori. Rolul acestei implementari ar trebui sa permita, ca de altfel orice dispecer, realizarea unei sigurante in functionare sporite, la parametru calitativi superiori si la un cost mult inferior actualelor implementari Dupa analiza specificului acestor sisteme urbane se formuleaza functiile SCADA specifice.

Cuvinte cheie (conform IEEE): SCADA, sistem informatic, management energetic, criterii de evaluare, algoritmi.

1. LOCUL SISTEMELOR DE TIP SCADA IN PROCESUL ANALIZAT

In prezent industria energetica pe plan mondial precum si in tara noastra se caracterizeaza prin profunde transformari structurale. Functionarea intr-un regim concurential duce la amplificarea eforturilor actuale efectuate de companiile de electricitate in scopul cresterii eficientei si calitatii serviciului.Una din caile de realizare a acestui deziderat o constituie orientarea spre noi strategii informatice.Informatizarea reprezinta una dintre premisele de baza ale cresterii eficientei si sigurantei in exploatare a sistemului energetic national.

Este cunoscut faptul ca sunt situatii cand eficienta furnizarii agentului termic sau a apei potabile din punctul de vedere a beneficiarului este in stransa dependenta cu cheltuielile de transport si intretinere, pe langa cheltuielile de productie. Acest lucru face ca sistemul de control al alimentarii sa permita alegerea eficienta a variantei cu cheltuielile cele mai reduse. Pentru aceasta, sistemul de reglare a turatiei trebuie sa inglobeze in functia de reglare pe langa parametrii de reglare specifici consumatorului si o seama de parametri care contin informatii legate de sursele de alimentare, de caile prin care se realizeaza alimentarea (figura 1). In acest caz, parametrii principali ai surselor (S l, S2) ar putea fi (in cazul retelelor de alimentare cu apa) presiunea si debitul, furnizate, iar liniile magistrale de alimentare ar putea fi caracterizate prin cheltuielile de transport (TI, T2, T3) si exploatare (El, E2, E3). Functia de reglare contine parametrii (pi, p2, , pn) care va controla alimentarea cu apa a eficient din punctul de vedere al consumatorului.Aceasta abordare - eficientizarea unui parametru din punctul de vedere al consumatorului - este necesara avand in vedere ca in cazul serviciilor catre utilizatori, reducerea cheltuielilor de producere si exploatare se reflecta atat la consumator cat si la producator. Functionarea intr-un regim concurential duce la amplificarea eforturilor actuale efectuate de companiile prestatoare de servicii in scopul cresterii eficientei si calitatii serviciului. Una din caile de realizare a acestui deziderat o constituie orientarea spre noi strategii informatice. Informatizarea reprezinta una dintre premisele de baza ale cresterii eficientei si sigurantei in exploatare a sistemelor implementate. Altfel spus, in acest moment fiecare statie de pompare, de distributie devine parte componenta, un nod al unei retele, iar analiza fiecarui nod implica analiza intregii parti a retelei care este in relatie cu nodul respectiv. Iar analiza sistemului energetic cuprinde analiza sistemului electric impreuna cu cel hidraulic, termic.

Fig. 1. Componenta functiei complexe de control

Prin definitie sistemul informatic SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sau dupa alte publicatii (Security Control and Data Acquisition) reprezinta sistemele informatice modeme, destinate urmaririi si conducerii operative a proceselor industriale, pe baza datelor achizitionate on line. Termenii DMS si EMS provin tot din limba engleza:

- DMS-Distribution Management System (sistemul de management al distributiei);

- EMS - Energy Management System (sistemul de management al energiei).

Sistemele SCADA sunt deosebit de complexe si trebuie sa fie capabile sa integreze la nivel software intreaga gama de functii necesare conducerii operative proceselor energetice:

- urmarire operativa;

- gestionare evenimente;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principii de realizare a sistemelor scada.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Nr cuvinte:
2 669 cuvinte
Nr caractere:
15 701 caractere
Marime:
154.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
sisteme, principii
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!