Notiuni Teoretice despre Propagarea Undelor Radio

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie: undele radio, propagare, spectrului electromagnetic, polarizare.
Rezumat lucrare: 
O abordare teoretica de propagarea undelor electromagnetice este tratata in acest proiect. Primul capitol se refera la ecuatiile lui Maxwell, iar scopul sau este de a explica cele patru ecuatii; formele locale, dar, de asemenea si cele integrale.
Spectrului electromagnetic si distributia spectrala sunt prezentate in partea a doua a proiectului. Definitia si clasificarea de polarizare electrica este, de asemenea, o parte din aceasta lucrare. Ultimul capitol se refera la o clasificarea undelor radio: unde foarte lungi, unde lungi, undele medii, unde scurte, unde ultrascurte si foarte scurte.
INTRODUCERE
Undele electromagnetice sunt fenomene fizice naturale (in majoritatea cazurilor); generarea lor presupune existenta campurilor electric si magnetic, care in timp ce se propaga se genereaza unul pe altul.
Aceste unde, in functie de lungimea lor de unda sau frecventa manifesta diferite forme; totalitatea acestor forme constituie spectrul electromagnetic, si anume: undele radio, microunde, radiatii infrarosii, lumina vizibila ochiului uman, radiatiile ultraviolete, radiatiile X si cele gamma.
Fiecare dintre acestea se folosesc in anumite domenii de activitate, de la medicina si pana la cel militar.
Accentul s-a pus pe undele radio, s-a facut o clasificare a lor luandu-se in considerare frecventele si lungimile lor de unda.
1. Ecuatiile lui Maxwell
Ecuatiile lui Maxwell sunt reprezentate de formele locale ale legilor circuitului magnetic, inductiei electromagnetice, fluxului electric si fluxului magnetic. Acestea se refera in cazul mediilor liniare imobile, in care 
(1.1)
(1.2)
(1.3)
(1.4) 
Legile (1.1), (1.2), (1.3) si (1.4) reprezinta formele locale ale ecuatiilor lui Maxwell.
a) Ecuatia (1.1) reprezinta de fapt legea circuitului magnetic, lege ce exprima legatura dintre intensitatea campului magnetic si curentii care produc acest camp.
b) Legea inductiei electromagnetice, ecuatia (1.2), face referire la faptul ca datorita variatiei in timp a fluxului magnetic in lungul unei curbe inchise apare o tensiune electromotoare (t.e.m.).
c) Legea fluxului electric (1.3) se enunta in felul urmator: divergenta volumetrica a vectorului , calculata in orice punct al domeniului de continuitate, este egala cu densitatea volumetrica a sarcinii electrice adevarate din acel punct. Ea reprezinta cea de-a treia ecuatie a lui Maxwell.
d) Cea de-a patra ecuatie a lui Maxwell (1.4) face referire la faptul ca in orice punct din campul magnetic, divergenta vectorului inductie magnetica este nula.
Formele integrale ale ecuatiilor lui Maxwell sunt reprezentate prin urmatoarele patru legi:
(1.5)
(1.6)
(1.7)
(1.8)
e) Relatiile (1.1) si (1.5) demonstreaza faptul ca un curent de conductie si un camp electric variabil determina aparitia unui camp magnetic cu liniile de camp inchise.
f) Ecuatiile (1.2) si (1.6) ne arata faptul ca un camp magnetic variabil intr-un punct din spatiu va produce un camp electric.
g) Din a treia ecuatie a lui Maxwell, atat in forma locala (1.3) cat si integrala (1.7), rezulta faptul ca o sursa de inductie electrica este constituita dintr-o sarcina electrica q de sarcina .
h) Faptul ca nu exista distributii de sarcini magnetice si ca liniile de camp magnetic sunt intotdeauna linii inchise este demonstrat de relatiile (1.4) si (1.8).
Notatii:
-intensitatea campului electric;
-intensitatea campului magnetic;
-inductia electrica;
-inductia magnetica;
-densitatea de volum a sarcinii electrice;
-sarcina electrica totala din interiorul suprafetei ;
-suprafata inchisa considerata;
S-suprafata deschisa considerata.
2. Spectrul electromagnetic
Daca ar fi sa folosim definitia din manual, spectrul electromagnetic reprezinta intreaga gama de radiatii electromagnetice din univers. Nu exista o delimitare clara a spectrului electromagnetic pentru ca lungimea de unda maxima a radiatiilor este de fapt lungimea Universului. Totusi, s-a stabilit ca aceste radiatii se incadreaza intre 0-1023 Hz.
Radiatiile electromagnetice depind de lungimile lor de unda. Frecventelor inalte le sunt asociate lungimi de unda mai mici, iar frecventelor joase lungimi de unda mai mari.
Spectrul electromagnetic a fost impartit in sapte regiuni, in functie de lungimea de unda sau frecventa radiatiilor electromagnetice. Acestea sunt: radiatiile gamma, radiatiile X, radiatiile ultraviolete, lumina vizibila, infrarosu, microunde si undele radio.
a) Radiatiile gamma (f > 1019 Hz, ? < 10-12 m). Au fost descoperite in 1900 de Paul Villard in timp ce studia radiatiile emise de catre fisiunea radiului. Se deosebesc de celelalte prin faptul ca nu au limita inferioara a lungimii de unda
b) Radiatiile X (f ?[3x1016; 3x1019] Hz, ?? [0,01; 10] nm). Ele se mai numesc si radiatii Rontgen, deoarece se considera ca Wilhelm Rontgen este cel care le-a descoperit. Lea denumit astfel pentru ca nu stia ce fel de radiatii sunt. Gaurile negre emit radiatii X, ceea ce permit cercetatorilor studierea lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Teoretice despre Propagarea Undelor Radio.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!