Motor pas cu pas

Cuprins referat Cum descarc?

Notiuni generale 3
Tipuri constructive de motoare pas cu pas ... 4
Clasificarea motoarelor pas cu pas ...5
Moduri de functionare . .9
Controlul motorului pas cu pas .11
Avantajele si dezavantajele motoarelor pas cu pas. .13
Aplicatii ... 14
Bibliografie ..15


Extras din referat Cum descarc?

Notiuni generale
Motorul pas cu pas (MPP) este un convertor electromecanic care realizeaza transformarea unui tren de impulsuri digitale intr-o miscare proportionala a axului sau. Miscarea rotorului MPP consta din deplasari unghiulare discrete, succesive, de marimi egale si care reprezinta pasii motorului. In cazul unei functionari corecte, numarul pasilor efectuati trebuie sa corespunda cu numarul impulsurilor de comanda aplicate fazelor motorului.
Unghiul de rotatie pe care il executa rotorul, la aplicarea unui impuls de comanda, reprezinta unghiul de pas al motorului. La fiecare impuls de comanda rotorul executa un pas unghiular, apoi se opreste pana la sosirea urmatorului impuls de comanda. Deplasarea unghiulara totala, constituita dintr-un numar de pasi egal cu numarul de impulsuri de comanda aplicat pe fazele motorului, determina pozitia finala a rotorului. Aceasta pozitie se pastreaza, adica este memorata, pana la aplicarea unui nou impuls de comanda. Proprietatea de univocitate a conversiei impulsuri - deplasare, asociata cu aceea de memorare a pozitiei, fac din MPP un excelent element de executie, integrat in sistemele de reglare a pozitiei in circuit deschis. MPP mai prezinta proprietatea de a putea intra in sincronism fata de impulsurile de comanda chiar din stare de repaus, functionand fara alunecare, franarea efectuandu-se, de asemenea, fara iesirea din sincronism. Datorita acestui fapt se asigura porniri, opriri si reversari bruste fara pierderi de pasi in tot domeniul de lucru. Viteza unui MPP poate fi reglata in limite largi prin modificarea frecventei impulsurilor de intrare. Astfel, daca pasul unghiular al motorului este 1,8? numarul de impulsuri necesare efectuarii unei rotatii complete este 200, iar pentru un semnal de intrare cu frecventa de 400 impulsuri pe secunda turatia motorului este de 120 rotatii pe minut. MPP pot lucra pana la frecvente de 1000 - 20000 pasi / secunda, avand pasi unghiulari cuprinsi intre 180? si 0,3?
Dezvoltarile tehnologice in domeniul electronicii, in special a telefoanelor mobile, a condus la necesitatea aparitiilor masinilor de plantare a pieselor electronice pe placi, a celor de prelucrare automata a pieselor metalice, etc. 
Cele mai multe dintre aceste masini sunt comandate numeric si contin elemente in miscare de mare precizie. Actionarea acestor masini este realizata cu ajutorul motoarelor de curent continuu, motoarelor pas cu pas, motoarelor sincrone. Dintre acestea, motoarele electrice pas cu pas sunt cele mai intalnite. Motoarele de curent continuu (MCC) au inceput sa fie inlocuite cu motoare electrice pas cu pas (MPP) odata cu dezvoltarea tehnicilor de control a MPP. Alimentand secvential fazele motorului cu pulsuri de tensiune continua, intre stator si rotor apare un camp magnetic invartitor discret. La frecventa garantata de producator, rotorul isi pastreaza sincronismul dintre deplasarile discrete si campul magnetic discret din intrefier . 
In cazul motoarelor sincrone cu magneti permanenti alimentate cu tensiuni sinusoidale rotorul se roteste cu aceeasi viteza cu campul invartitor din intrefier . Cuplul electromagnetic al motorului pas cu pas prezinta riplu , spre deosebire de cel al motorului sincron care este aproximativ constant. Viteza de rotatie este data de frecventa pulsurilor de tensiune aplicate fazelor in cazul motorului pas cu pas, iar in cazul motoarelor sincrone cu magneti permanenti de frecventa tensiunii de alimentare. Tensiunea electromotoare care se induce in fazele motorului pas cu pas hibrid, in cazul functionarii in regim de generator, este sinusoidala ca si in cazul motoarelor sincrone. Acest lucru este foarte important, deoarece motorul pas cu pas cu magneti permanenti/hibrid poate fi modelat ca fiind un motor sincron cu magneti permanenti cu un numar de perechi de poli egal cu numarul de dinti rotorici .
Motorul pas cu pas este un motor de curent continuu fara perii, in care rotatia este divizata intr-un anumit numar de pasi, care rezulta din constructia motorului. In mod standard, o rotatie completa a arborelui cu 360? este divizata in 200 de pasi, ceea ce inseamna ca arborele efectueaza un nou pas la fiecare 1,8?. Sunt disponibile si motoare in care pasul arborelui este de 2; 2,5; 5, 15 sau 30?.
Functionalitatea descrisa poate fi obtinuta datorita constructiei speciale a motorului pas cu pas, despre care vom vorbi in continuare. Ca urmare a faptului ca o rotatie completa a arborelui este impartita in mai multe segmente discrete, motorul pas cu pas nu se roteste in mod continuu, ci prin pasi, trecand prin stari intermediare, de aceea functionarea unui asemenea motor este insotita de un sunet caracteristici sau de vibratii.
Tipuri constructive de motoare pas cu pas
Motoarele electrice pas cu pas, ca orice motor electric, sunt realizate din doua parti: o parte statica numita stator si alta mobila, rotorul. Statorul este construit din tole feromagnetice, ce prezinta poli in interior pe care sunt plasate infasurarile statorice. Fiecare pol, la randul sau, prezinta dinti statorici.Constuctia rotorului defineste tipul de motor pas cu pas: cu material feromagnetic, magnet permanent si magnet permanent cu material feromagnetic. Motoarele pas cu pas cu rotorul din feromagnet mai sunt cunoscute ca motoare cu reluctanta variabila. Rotorul este format din material feromagnetic ce prezinta pe exterior dinti uniform distribuiti. O constructie aparte a rotorului, este intalnita la motoarele pas cu pas hibride. Rotorul acestor motoare este format dintr-un magnet permanent si doua rotoare feromagnetice care prezinta la exterior dinti uniform distribuiti. Cele doua rotoare sunt decalate cu 1/2 pas dinte, iar intre ele este plasat magnetul permanent magnetizat axial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Motor pas cu pas.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://www.microchip.com/stellent/groups/sitecomm_sg/documents/devicedoc/en543047.pdf
https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/41861/Motorul-pas-cu-pas-in-salturi-tipuri-i-exemple-de-utilizare-a-motoarelor-pas-cu-pas/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2020-09-17_newsletter_ro
http://vega.unitbv.ro/~ogrutan/Microcontrollere2011/5-motoare.pdf
http://www.doctorat.tuiasi.ro/doc/SUSTINERI_TEZE/ETH/Mihalache/Mihalache%20George-%20rezumat_final.pdf
http://acse.pub.ro/wp-content/uploads/2013/09/Butanescu-Cosmin-Proiect-Disertatie.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!