Montarea Aparatelor de Conectare, Comanda si Protectie

Extras din referat Cum descarc?

Aparatele electrice de conectare si protectie pentru instalatii exterioare au o constructie simpla care asigura o manevrare usoara.
Printre cele mai utilizate aparate de conectare se mentioneaza :
- intreruptoarele , care inchid sau deschid unul sau mai multe circuite electrice sub sarcina;
- comutatoarele, care servesc la modificarea, in mod succesiv, a conexiunilor unuia sau mai multor circuite electrice;
- prizele de curent cu fisa, care leaga un receptor de energie electrica ( lampa de birou,aparat de radio, fier de calcat, etc)
Aparatele de conectare se monteaza in locurile in care au fost insemnate in timpul operatiei de trasare a instalatiei electrice interioare si in care s-au fixat doze ( pentru instalatiile executate sub tencuiala ) sau dibluri ( pentru instalatiile executate aparente)
MONTAREA INTRERUPATOARELOR
Se demonteaza mai intai placa sau capacul aparatului desfacandu-se in acest scop suruburile. Prin aceasta, elementele de legatura ale intreruptorului devin accesibile.
Se dezizoleaza apoi capetele conductoarelor circuitului pe o lungime de cca 1 cm, atat cat este necesar pentru executarea legaturii la borne. Capetele dezizolate se curata bine cu birceagul ( jn cazul conductoarelor de cupru ) sau cu o perie de sarma moale ( in cazul conductoarelor de aluminiu ) 
Se introduc capetele conductoarelor astfel pregatite in locasurile bornelor si se strang bine suruburile de contact, fara a fi insa fortate deoarece, se poate distruge filetul surubului, fapr ce duce la obtinerea unui contact mai slab.
Se slabesc suruburile care tin desfacute ghearele de fixare se introduce aparatul in doza si se strang suruburile pana cand ghearele defacandu-se fixeaza intreruptorul pe peretele dozei.
Se monteaza placa sau capacul intreruptoruluim fixandu-se prin suruburi, La introducerea in doza a aparatului trebuie ca asezarea conductoarelor sa fie cat mai libera,iar la fixarea se face in dibluri, cu ajutorul suruburilor.
Intreruptoarele se monteaza dupa necesitati, pentru a actiona unul sau mai multe corpuri de iluminat deodata. Ele se conecteaza la conductorul de faza, nu la cel de nul, pentru ca atunci cand aparatul este deschis lampa sa nu se mai afle sub tensiune.
MONTAREA COMUTATOARELOR
Comutatoarele se folosesc cand se urmareste sa se aprinda o parte sau toate lampile unei lustre unul sau mai multe corupuri de iluminat.
Montarea aparenta sau ingropata a comutatoarelor precum si fixarea conductoarelor circuitului in locasurile clemelor respective, se face in mod asemanator ca la intrerupatoare.
In cazul comutatoarelor , sunt necesare , insa, pe langa conductorul de faza si cel de nul, inca unul sau doua conductoare suplimentare de nul, dupa tipul comutatorului folosit.
Astfel la comutatorul serie conductorul de faza se leaga la clema 2 iar conductoarele de nul ale lampilor A si B se leaga la clemele 1 si 3. In pozitia in care comutatorul serie stabileste contactul intre clemele 1, 2 si 3 vor arde amandoua lampile.Rotind comutatorul cu 90 de grade spre dreapta, se stabileste contactul numai intre clemele 3 si 2, astfel incat lampa A se stinge, iar lampa B continua sa arda.
La instalatia cu comutator de scara, sunt posibile conectarea si deconectarea unui circuit din doua locuri difrite.
Comutatorul cruce permite conectarea unui circuit din mai multe locuri. Intre doua comutatoare de scara se pot intercala oricate comutatoare cruce sunt necesare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Montarea Aparatelor de Conectare, Comanda si Protectie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!